logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić szumiący potencjometr w chińskiej wieży audio?

wolek987 05 Lis 2009 20:53 6087 17
REKLAMA
  • #1 7220646
    wolek987
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam
    Posiadam 5 letnią wieże i zaczął mi szumieć potencjometr ,a że to jakiś chiński wynalazek
    to nie mogę nigdzie znaleźć takiego potencjometru. Potencjometr zaczyna szumieć od połowy i trochę mnie to denerwuje więc postanowiłem coś z tym zrobić tylko nie wiem jak? Raczej nie jest on rozbieralny jest tylko mała szparka wychodząca od gałki i nie wiem czy wystarcz psiknąć tam jakimś konektem czy zalać spirytusem i poczekać aż wyschnie? Czekam na podpowiedzi

Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 7220690
    zweinstein
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Jak się zmieści to kup nowy o tym samym oporze tylko w innej obudowie i jakoś estetycznie zamontuj. Mogła się wytrzeć ścieżka oporowa i nawet czyszczenie nic by nie pomogło. Lepiej wymień....
  • #3 7220696
    35mario1
    Poziom 26  
    Ocena: 87
    Spróbuj płynem do potencjometrów, ale jeśli jest wytarta powierzchnia oporowa to czyszczenie nic nie da.Trzeba wymienić potencjometr na nowy. A swoją drogą myślę, że jednak da się go rozebrać.
  • #4 7221082
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7221863
    _TIGER_
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 93
    Preparaty: KONTAKT S, WD40.
    "Psiknąć" pokręcić.. psiknąć...
    Oczywiście wszystko na WYŁĄCZONYM zasilaniu.
  • REKLAMA
  • #6 7222377
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    wolek987 napisał:
    Witam
    Potencjometr zaczyna szumieć od połowy i trochę mnie to denerwuje więc postanowiłem coś z tym zrobić tylko nie wiem jak?

Z tego opisu wynika, że to właściwie nie potencjometr jest problemem.
    Napsz czy ten "szum" występuje tylko w czasie kręcenia czy przy usawieniu głośności na ponad połowę.
  • REKLAMA
  • #7 7223770
    wolek987
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    szum jest od połowy i cały czas szumi i czym da się dalej tym głośniej słychać szum
  • #8 7224408
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    No to kolego obawiam się, że masz dwa wyjścia. Spróbować z tym żyć albo sprawić sobie coś nowego. Nie wiem jakiej klasy jest ten sprzęt, jeśli coś w rodzaju większego bomboxa chybanie warto oddawać do servisu.
  • #9 7224482
    dcr
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Wd-40 zniszczy do końca ten potencjometr. Polecam tylko Kontakt PR, nie jest drogi a przy okazji przyda się w domu. Powodzenia.
  • Pomocny post
    #10 7231998
    audioreus
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    A może to nie potencjometr?
    Takie objawy występują też przy utracie pojemności kondensatorów filtrujących.
    Proponuję zacząć od tego, mniej roboty niż dopasowanie innego potencjometru.
  • REKLAMA
  • #11 8241623
    kgb1994
    Poziom 2  
    Hej. Też mam problem z potencjometrem ale w głośnikach cretive inspire a200. Kiedy "kręcę" gałką i odtwarzam film czy piosenkę, to strasznie szumi i im głośniej podkręcę tym głośniej szumi i to tylko podczas kręcenia.
  • #12 8241903
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 8251128
    kgb1994
    Poziom 2  
    Dzięki wypróbuję to napisze czy działa.
  • #14 8252053
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Moim zdaniem najlepszym lekarstwem na stare potencjometry jest wazelina tech. , ewentualnie olej wazelinowy.
    PS.Objawem wyschniętych elektrolitów w zasilaczu jest raczej buczenie o niskiej f.
  • #15 8252157
    Krzyś33
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    napisał:
    Moim zdaniem najlepszym lekarstwem na stare potencjometry jest wazelina tech. , ewentualnie olej wazelinowy.
    PS.Objawem wyschniętych elektrolitów w zasilaczu jest raczej buczenie o niskiej f.
    . Tak, ale tylko w zasilaczu, a co z resztą wzmacniacza? Pozdrawiam.
  • #16 8257990
    Domino621
    Uczeń
    Ocena: 9
    WD40 to odrdzewiacz do metalu nie nadaje się do potencjometru polecam Kontakt PR
  • #17 8372106
    regisnox
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Ja używam KONTAKT S61.
    Wyłączasz z kontaktu psikasz kręcisz psikasz kręcisz i tak parę razy i zostawiasz na noc/parę godzin żeby ładnie zareagował z potencjometrem a potem działa jak nowe:)

Tak on wygląda:
    Jak wyczyścić szumiący potencjometr w chińskiej wieży audio?
  • #18 8391741
    vadermetal
    Poziom 1  
    Najlepiej jednak kupić nowy potencjometr o takim samym oporze jak stary i wlutować. Nie opłaca się czyścić bo i tak na pewno ścieżka się po jakimś czasie wytrze.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest szum potencjometru w chińskiej wieży audio, który pojawia się od połowy zakresu regulacji i nasila się wraz ze wzrostem głośności. Potencjometr jest trudny do znalezienia jako zamiennik ze względu na nietypową konstrukcję. Zalecane jest stosowanie preparatów do czyszczenia potencjometrów, takich jak KONTAKT S, KONTAKT PR lub KONTAKT S61, które należy aplikować na wyłączonym urządzeniu, psikać w szczelinę przy gałce i obracać potencjometr, a następnie pozostawić na kilka godzin do reakcji. WD40 jest odradzany jako środek do czyszczenia potencjometrów, gdyż może je uszkodzić, choć może być użyty do smarowania osi potencjometru. W przypadku zużycia ścieżki oporowej czyszczenie nie przyniesie efektu i konieczna będzie wymiana potencjometru na nowy o takim samym oporze. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie kondensatorów filtrujących, które mogą powodować podobne objawy szumu. W przypadku sprzętu wyższej klasy warto rozważyć serwis. Alternatywnie można zastosować wazelinę techniczną lub olej wazelinowy do konserwacji potencjometru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA