Witam, zabrałem się za tworzenie systemu alarmowego opartego o procesor atmega8.
Główne założenia:
- Posiadanie 3 typów wejść
- posiadanie 3 wyjść
- klawiatura (matrycowa 3x4) do wprowadzania kodu i aktywacji systemu
Dla wyjaśnienia pokaże i opisze jak to mniej więcej ma działać:
[/url]
Opis:
System zostaje aktywowany z poziomu klawiatury po przez wpisanie kodu...
Gdy system jest aktywny to są włączone tak jakby 2 podprogramy... symulator i program główny(2 rysunek).
Gdy zostanie aktywowany czujnik 1 to system powinien aktywować natychmiast PK2 oraz PK1 jeśli w ciągu minuty nie zostanie wpisany kod.
Gdy zostanie aktywowany czujnik 2 to natychmiast powinien być aktywowany PK1 i PK2.
Gdy zostanie aktywowany czujnik 3 to system powinien aktywować natychmiast PK2 oraz PK1 jeśli w ciągu minuty nie zostanie wpisany kod.
Teraz trochę wyjaśnień:
Programowanie to nie moja pasja:cry: ale trochę się tym bawiłem, z tego co zastanawiałem się nad koncepcją tego systemu to oprogramowanie tego nie będzie zbyt skomplikowane i w głównej mierze będzie się opierać na poleceniach z serii
If...
Then...
Else...
Problemem dla mnie jest obsługa klawiatury matrycowej bo tym się nie bawiłem oraz wykonanie "złożonego" polecenia dotyczącego 1 czujnika.
Prosiłbym o pomoc w tych 2 kwestiach.
Główne założenia:
- Posiadanie 3 typów wejść
- posiadanie 3 wyjść
- klawiatura (matrycowa 3x4) do wprowadzania kodu i aktywacji systemu
Dla wyjaśnienia pokaże i opisze jak to mniej więcej ma działać:
![[Atmega16] [Bascom] System alarmowy, pomoc w tworzeniu [Atmega16] [Bascom] System alarmowy, pomoc w tworzeniu](https://obrazki.elektroda.pl/22_1261734799.jpg)
![[Atmega16] [Bascom] System alarmowy, pomoc w tworzeniu [Atmega16] [Bascom] System alarmowy, pomoc w tworzeniu](https://obrazki.elektroda.pl/80_1261734799_thumb.jpg)
Opis:
System zostaje aktywowany z poziomu klawiatury po przez wpisanie kodu...
Gdy system jest aktywny to są włączone tak jakby 2 podprogramy... symulator i program główny(2 rysunek).
Gdy zostanie aktywowany czujnik 1 to system powinien aktywować natychmiast PK2 oraz PK1 jeśli w ciągu minuty nie zostanie wpisany kod.
Gdy zostanie aktywowany czujnik 2 to natychmiast powinien być aktywowany PK1 i PK2.
Gdy zostanie aktywowany czujnik 3 to system powinien aktywować natychmiast PK2 oraz PK1 jeśli w ciągu minuty nie zostanie wpisany kod.
Teraz trochę wyjaśnień:
Programowanie to nie moja pasja:cry: ale trochę się tym bawiłem, z tego co zastanawiałem się nad koncepcją tego systemu to oprogramowanie tego nie będzie zbyt skomplikowane i w głównej mierze będzie się opierać na poleceniach z serii
If...
Then...
Else...
Problemem dla mnie jest obsługa klawiatury matrycowej bo tym się nie bawiłem oraz wykonanie "złożonego" polecenia dotyczącego 1 czujnika.
Prosiłbym o pomoc w tych 2 kwestiach.