logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować kod zabezpieczający w Nokii 3310 po zdjęciu SimLocka?

Rafal2222 10 Lip 2004 17:47 2069 12
REKLAMA
  • #1 735740
    Rafal2222
    Poziom 12  
    Witam.
    Odkupiłem od kolegi Nokie 3310. Ściągnałem SimLocka po kodzie, wszyskto łądnie. Wkąłdam karte (swoją) wpisuje pin. Przechodzi dalej i pokazuje mi sie prośba o kod zabezpieczajacy. Przeszukałem forum i znalzęm kilka postów,w kótrych ten problem bł omawiany. No to podpnam Nokie pod FBUS i uruchamiam LogoManagera. Widze kodzik. Wkaldam karte, wpsiuje pin, potem kod. Nie działa. Lece do kolegi aby wpisął kod. Wpisał go. Wchodze do menu zabezpieczeń i chce wyłaczyć ten kod.Telefon prosi o ten nieszczęsny kodzik.Wpisuje i...Błedny kod!! Zgłupiałem. Póbuje raz jeszcze,dalej nic. Meczyłem sie programami pod MBUS NokToll18, Rolisami i innymi co były w postach, niesety, żadnego rezulatatu. Wszystko dobrze posutawiane (tzn. w opcjach, dobre porty)a dalej nic nie działa:(
    W zwiazku z powyższym zwaracm się z goraca prosbą o pomoc w poradzeniu soibe z tym fonem bo mnie się kończą już pomysły.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 735745
    cin666
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Full Reset Factory w Knocku i bedzie grać:]
    Pozdrawiam
  • #3 735757
    Rafal2222
    Poziom 12  
    Dzięi za odpowiex,ale to chyba pocżatek kłopoów:(
    Daje a on mi na to:
    MBUS_SecurityCommand : cannot execute 'Enable extended commands'
    CMD_handlecommands : cannot analyze phone
    MBUS_SecurityCommand : cannot execute 'Enable extended commands'
    Wynika z tego,ze nie mam MBUS tylko FBUS ( na gidzłedize porsiłem o MBUS / FBUS)
  • REKLAMA
  • #4 735770
    Rafal2222
    Poziom 12  
    Jestem w szoku! Kod zadziałał i mołem go wyłączyc z nie swojej karty! Gdzięs na postach,kótre dotyczyły tego samego,ale w Nokii 3210 bło to samo: po jakimś czasie kod sam ozwala sie wpisac. Dzięuje za odpowedzi i pozdrawiam. Teraz pomysle nad tym fonikiem:)
    Acha,korzystajac z tej okazji: czy idzie jakoś fajne wyedytowac flasha przy pomocy kabelka FBUS? pytam dla pewnosci, bo na cedeku progrmaiki do zabawy z tym,ale chyba bedze pob MBUS i Dejana. Uff...ile to człowiekowi adrenaliny potrafi taki fonik przysporzyc :)
  • #5 735801
    elektro255
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    bez flashera nic nie zrobisz
  • #6 735960
    Rafal2222
    Poziom 12  
    Dziekuje za odpowiedź. Te programiki maja fajne możliwości i dlatego pytłąem. POZdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 736248
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Z tym kodem zabzpieczającym jest tak że jeżeli wpiszesz zły kod ileś razy (nie jestem pewien dokładnie ile) to czasowo blokuje się możliwość wpisania kodu (prawidłowego) tzn że będzie pokazywał że kod jest błędny, ale po jakimś czasie można już normalnie go wpisać.
  • #8 736683
    bosseq
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    5 razy zdaje się. po dobie chyba się odblokowuje :-)
  • #9 736877
    Rafal2222
    Poziom 12  
    5 razy...to jeszcze bym sie zgodził,gdyż dużó tych kodów wpisąłem:) Z tą dobą to nie wiem jak to działa,ale że wpisąłem ko ze swojej karty to mnie zdziwiło i wcale doby nie czekałem:)
  • REKLAMA
  • #10 736891
    tomikgsm
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    W Nokii 3310 kod zabezpieczający można chyba wpisywać dowolną ilość razy...

Zapraszam na www.mumingsm.prv.pl
    Stronka poświęcona modyfikowaniu flashy do Nokii 3310...
  • #11 736896
    Rafal2222
    Poziom 12  
    Dzięki za link...idziemy go "badać":)
  • #12 736899
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    muminek257 przeczytaj co wyzej napisałem, po paru błędnie wpisanych kodach blokuje się czasowo i to jest mniej niż 24h (sądzę że około 1-2 godzin).
  • #13 736907
    Rafal2222
    Poziom 12  
    1-2 godzinki...to by się zgadzało. Po tym czesie (dajmy tolerancje 1 godzinki) i mamy mniej więcej problem z kodem rozwiązany. Oczywiście możńą bawić się softem jeśłi póxniej nic się nei stanie:)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odblokowania kodu zabezpieczającego w telefonie Nokia 3310 po zdjęciu SimLocka. Po włożeniu karty i wpisaniu PIN-u pojawia się prośba o kod zabezpieczający, który mimo poprawnego odczytania przez LogoManager i wpisania nie działa. Próby użycia programów na MBUS (NokToll18, Rolisami) nie przyniosły efektu, gdyż telefon komunikuje, że nie obsługuje MBUS, a jedynie FBUS. Po pewnym czasie kod zadziałał i udało się go wyłączyć, co potwierdza, że w Nokii 3310 kod zabezpieczający można wpisywać wielokrotnie, jednak po kilku błędnych próbach następuje czasowa blokada możliwości wpisania kodu (około 1-2 godzin). Pełny reset fabryczny (Full Reset Factory) może rozwiązać problem, ale wymaga użycia flashera, którego brak uniemożliwia dalsze działania. Dyskusja wskazuje na ograniczenia i specyfikę komunikacji FBUS vs MBUS oraz na możliwość edycji flasha przy pomocy kabla FBUS, choć do bardziej zaawansowanych operacji potrzebny jest flasher i oprogramowanie dedykowane MBUS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA