logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę zainstalować programu Avast wł się instalator i wył

cinek2107 27 Gru 2009 10:10 18569 11
REKLAMA
  • #1 7440621
    cinek2107
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam, otóż chciałem zainstalować avasta i pojawia mi się problem. Ściągnąłem instalkę z strony producenta i próbuje instalować, ale niestety pojawia się tylko pierwsze okno instalacji i potem zanika. Dzieje się tak w wypadku wersji PRO jak i HOME.

Dodam, że przypadek dotyczy laptopa jak i komputera domowego z systemem XP HOME

2) Przeskanowałem komputer Combofixem i niby nic ale znalazłem taki wpis w logu :

Cytat:
    Klucz Trybu Awaryjnego wymaga naprawy. Komputer nie może wejść w Tryb Awaryjny.

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\File system]
    @="Driver Group"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\vgasave.sys]
    @="Driver"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\{4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}]
    @="DiskDrive"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}]
    @="Hdc"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\{4D36E96B-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}]
    @="Keyboard"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\{4D36E96F-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}]
    @="Mouse"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\{4D36E97D-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}]
    @="System"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\{71A27CDD-812A-11D0-BEC7-08002BE2092F}]
    @="Volume"

o co w tym chodzi ?
  • REKLAMA
  • #2 7441025
    tomoo2
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    A mial kolega wczesniej tego avasta??Moze zostaly jakies plik.
  • #3 7441043
    mcarpenter
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Kolega ma prawdopodobnie nie zaktualizowany XP do SP3.
  • REKLAMA
  • #5 7441234
    on117
    Poziom 27  
    Ocena: 75
    cinek2107 napisał:
    pojawia się tylko pierwsze okno instalacji i potem zanika. Dzieje się tak w wypadku wersji PRO jak i HOME.

Jeżeli chodzi o wersję HOME to jest darmowa, poza tym są również inne darmowe programy w wersji HOME, więc polecam popróbować z innymi. Jeżeli wtedy nie będzie działać, to będziemy doradzać.
    Jeżeli chodzi o wersję PRO to proponuję skanować system może da jakieś rezultaty. Poza tym jeżeli płaci się za to to można wymagać pomocy jeżeli nie można tego zainstalować.

cinek2107 napisał:
    Przeskanowałem komputer Combofixem i niby nic ale znalazłem taki wpis w logu :

Cytat:
    Klucz Trybu Awaryjnego wymaga naprawy. Komputer nie może wejść w Tryb Awaryjny.

Jak wiadomo Windows uruchomiony w trybie awaryjnym powinien działać mimo, że np. nie działa w normalnym. Ale w takim trybie nie można np. instalować programów.
    Może napiszesz więcej szczegółów czy działa w normalnym trybie. Sprawa dotyczy dwóch komputerów, czy na dwóch nie działa tryb awaryjny. Masz jakieś kopie zapasowe? Nie tak od razu, ale docelowo doradzam w takim przypadku reinstalację systemu. Teraz proponuję się zająć naprawą systemu, jeżeli nie powiedzie się wtedy reinstalacja.
  • REKLAMA
  • #7 7441377
    cinek2107
    Poziom 18  
    Nie instalowałem wcześniej Avasta, poza tym mam już klucz do Home dlatego chcę go zainstalować.
    Mam XP HOME SP3 najnowsze wydanie.

2) Sprawa trybu awaryjnego dotyczy tylko laptopa.
  • #8 7441538
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 7441818
    cinek2107
    Poziom 18  
    Zainstalowałem AVG i znalazł mi Win32/Tantos.
    A prosi bym kogoś o przeanalizowanie loga z ComoFixa, który jest w załączniku

Do tego jeszcze pojawia się błąd gdy chce wejść w zarządzanie dyskami.

Nie mogę zainstalować programu Avast wł się instalator i wył
    Załączniki:
    • ComboFix.txt (13.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 7443245
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Zrob skan przy pomocy cureit oraz mbam i usun znalezione infekcje.

Tryb awaryjny napraw tym: http://download.bleepingcomputer.com/sUBs/SafeBootKeyRepair.exe

Dales tylko kawalek log'a z combofix, uzyj jeszcze raz i daj caly log.

Start->Uruchom->diskmgmt.msc tez nie dziala? Jezeli tez to sprawdz czy usluga jest wlaczona w services.msc
  • REKLAMA
  • #11 7444859
    cinek2107
    Poziom 18  
    A więc tak oczyściłem z robaków itp.
    W załączniku log z ComboFixa.

diskmgmt.msc również nie działa. Niby się włącz ale jednak wyskakuje ten komunikat na początku i nic się nie da zrobić, znaczy da się tylko przy próbie zmienienia zamyka się i y wyskakuje błąd.
    Jeśli chodzi o to zarządzanie dyskami to jaka to będzie nazwa usługi ?

Dodam że w program wywala błąd zawsze jak chce użyć opcji która służy do zmiany litery dysku. W przypadku np. opcji "Otwórz" działa bez problemu.
    Załączniki:
    • log.txt (16.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 7445088
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Usluga nazywa sie: Menadzer dyskow logicznych.

Log jest ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z instalacją programu Avast na komputerach z systemem Windows XP HOME. Po pobraniu instalatora z oficjalnej strony, instalacja nie przechodzi poza pierwsze okno. Użytkownik przeskanował system narzędziem ComboFix, ale znalazł jedynie niejasny wpis w logu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z nieaktualnej wersji systemu (brak SP3) lub pozostałości po wcześniejszej instalacji Avasta. Rekomendowane są również inne darmowe programy antywirusowe, takie jak AVG, który wykrył wirusa Win32/Tantos. Użytkownik zgłasza dodatkowe problemy z zarządzaniem dyskami, co może wskazywać na uszkodzenie systemu. Sugerowane są dalsze skany w trybie awaryjnym oraz naprawa systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA