logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor wyłącza się przed pojawieniem się okna Zapraszamy

michaldadej 28 Gru 2009 15:56 1560 4
  • #1 7447338
    michaldadej
    Poziom 1  
    Mam system operacyjny XP SP2, monitor 7 letni nie wiem może dlatego, być może się zepsuł, ale miałem już tak raz, wyłączyłem z prądu włączyłem i działało. Tryb awaryjny działa, BIOS działa wszystko działa tylko jak chce włączyć kompa to przed wyskakującym zwykle niebieskawym oknem zapraszamy monitor długo jest bez obrazu cały czarny, później po kilkunastu sekundach się wyłącza. Wszystkie diody na komputerze się świecą, jest możliwy reset itd. Mam kartę Nvidia GeForce 2 dokładniejszych danych nie posiadam, gdyż jestem poza domem. Cały komp ma 7 lat, ale zasilacz zmieniałem jakieś 2 lata temu. Kiedyś wyskoczył mi błąd sterownika ale udało mi się go naprawić. Monitor ogólnie czasem nie kontaktował, ale działał. W trybie awaryjnym nie ma tego problemu. Dodatkowo ostatnio mam problem z tym, że data zmienia mi się w komputerze na kwiecień 2002 oraz kiedy jeszcze działo musiałem ją ustawiać ręcznie, bo aktualizacja z neta była niemożliwa.
  • #2 7447426
    pol_18
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Masz na kompie ustawione odświeżanie które twój monitor nie obsługuje.
  • #3 7450350
    benbog
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Stawiam raczej na sterowniki karty graficznej, może odśwież lub aktualizuj. Miałem podobne stany, pomogła aktualizacja sterowników do nowszej wersji. Przy okazji okazało się, że nie jest dobrze dawać najnowszej wersji sterowników, ja też musiałem zainstalować wersję tylko nieco nowszą, niż data produkcji karty. Dziala do dzisiaj.
  • #4 7450877
    DollarMan
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Tak jak koledzy wyżej mówią masz najprawdopodobniej ustawione odświeżanie, którego twój monitor nie obsługuje bądź złe sterowniki.

Spróbuj poprzez tryb awaryjny zmniejszyć odświeżanie bądź usunąć/zainstalować inne sterowniki.
  • #5 7459777
    Testerer
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Ja w związku z tą błędną datą.

1) Ja na swoim starym komputerze też miałem podobny problem, ale po wymianie baterii na płycie głównej zniknął (mimo, że BIOS nie raportował o słabej baterii).

2) Aktualizacja czasu z internetu działa tylko, gdy czas na komputerze jest zbliżony do aktualnego (wniosek wynikający z własnych obserwacji z czasów problemu z baterią :D).
REKLAMA