logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor gaśnie, komunikat Sterownik ekranu NVIDIA przestał odpowiadać GT 9800

nerot 06 Paź 2014 22:47 1221 5
REKLAMA
  • #1 14021142
    nerot
    Poziom 9  
    Witam. Mam problem z komputerem stacjonarnym.
    Intel Core 2 Quad Q8300 @2,50gHz
    4 gb ramu
    Karta graficzna Nvidia GeForce GT 9800
    Problem mam nastepujacy. Ostatnio postanowilem odkopac swoj komputerek z szafy i znowu zaczac go uzywac. Usunalem windowsa XP i zainstalowalem 7. Zaaktualizowalem sterowniki programem GeForce Expirience no i chwile dzialal dobrze, az do momentu, gdy czasami zaczal migac monitor i wyskakiwal komunikat "Sterownik ekranu NVIDIA Windows Kernel Mode przestal odpowiadac, ale odzyskal sprawnosc". Po pojawieniu sie tego komunikatu po kilku chwilach wylacza sie monitor i tak jest codziennie. Dzis np. wylaczyl mi sie okolo 6 razy, a teraz jak zresetowalem kolejny raz to dziala normalnie. Wlaczylem gre i rowniez na najwyzszych detalach smiga. Co moze byc porblemem? Temperatury zalaczam ponizej. Na pewno nie jest to wina monitora, ani kabla poniewaz sam monitor byl uzytkowany caly czas.

Monitor gaśnie, komunikat Sterownik ekranu NVIDIA przestał odpowiadać GT 9800
  • REKLAMA
  • #2 14021154
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Pełna specyfikacja komputera to raz. Dwa: poczytaj o awaryjności serii 8*** i 9*** nvidii, niestety błąd sterownika z reguły oznacza to że karta się 'kończy', innymi słowy będzie działać coraz gorzej aż pewnego dnia w ogóle nie będzie przetwarzać obrazu.
  • REKLAMA
  • #3 14021166
    nerot
    Poziom 9  
    rtj71 napisał:
    Pełna specyfikacja komputera to raz. Dwa: poczytaj o awaryjności serii 8*** i 9*** nvidii, niestety błąd sterownika z reguły oznacza to że karta się 'kończy', innymi słowy będzie działać coraz gorzej aż pewnego dnia w ogóle nie będzie przetwarzać obrazu.

Czyli mam sie nastawiac na kupno nowej karty.. W sumie tak myslalem. Dzieki wielkie kolego, juz wiem na czym stoje.
  • REKLAMA
  • #4 14021175
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    nerot napisał:
    Czyli mam sie nastawiac na kupno nowej karty.. W sumie tak myslalem. Dzieki wielkie kolego, juz wiem na czym stoje.

Spróbuj jeszcze zainstalować starsze sterowniki, mało prawdopodobne że to ich wina ale warto to sprawdzić i w razie czego wykluczyć, jeśli to nie pomoże to możesz przedłużyć życie karty poprzez modyfikację jej parametrów tj. taktowania zegara jak i pamięci o kilkadziesiąt MHz, obniży się przez to jej wydajność ale dłużej podziała.
  • REKLAMA
  • #5 14021196
    nerot
    Poziom 9  
    rtj71 napisał:
    nerot napisał:

Spróbuj jeszcze zainstalować starsze sterowniki, mało prawdopodobne że to ich wina lale warto to sprawdzić i w razie czego wykluczyć, jeśli to nie pomoże to możesz przedłużyć życie karty poprzez modyfikację jej parametrów tj. taktowania zegara jak i pamięci o kilkadziesiąt MHz, obniży się przez to jej wydajność ale dłużej podziała.

Probowalem instalowac starsze, jak i najnowsze. Efekt zerowy.
  • #6 14021214
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Wykonaj bootowalny VMST i podaj w końcu pełną listę sprzętu z modelem i marką zasilacza. Wykonaj też pomiary miernikiem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    bo HWM podaje niebezpiecznie niskie napięcie idące na grafikę.
REKLAMA