logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką zwrotnicę wybrać do kolumn z głośnikami Tonsil GDN13/50/9 i GDWK 10/80/T?

pool123456789 29 Gru 2009 19:26 4833 10
REKLAMA
  • #1 7454228
    pool123456789
    Poziom 10  
    Witam czytając fora i wypowiedzi postanowiłem sam zbudowac kolumny. Mam nadzieje że nikt mnie nie zlinczuje bo będę się wspierał materiałami i pomysłami które są na forum. Projekt tak by wstępnie wyglądał:

OBUDOWA:
    MDF
    Jaką zwrotnicę wybrać do kolumn z głośnikami Tonsil GDN13/50/9 i GDWK 10/80/T?

GŁOŚNIKI:
    2xTonsil GDN13/50/9 na jedną kolumnę
    Tonsil GDWK 10/80/T

ZWROTNICA:
    I tu mam kłopot bo kompletnie nie wiem jaką zastosować.
    Co powiecie o tej?
    http://www.allegro.pl/item861731439_profesjonalna_dwudrozna_cr_18_janbo_350_w.html

Proszę o wszelkie rady, nigdy wcześniej nie zajmowałem się czymś taki wiec wszelkie porady będą dla mnie bardzo cenne.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7454417
    Tomq
    Poziom 38  
    Ocena: 187
    Zwrotnice jambo omijaj szerokim łukiem. Musisz mieć taką dopasowaną do konkretnych głosników - http://sites.google.com/site/pszyszka/
    Co do głośników - te tonsile to bardzo dobry wybór, ale nie z tą wysokotnówą. Do nich tylko seas 27 lub morel mtd 29 http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15204

Projekt obudowy piękny, tylko że nie kupisz 20 mm MDFu (standard to 19mm), a poza tym wyjdzie on 2 razy drożej niż płyta wiórowa. Tą kasę lepiej dołożyć do głośników lub części do zwrotnic.

Tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1512596.html#7440772 z kolegą KacpiV8 przewałkowaliśmy chyba wszystkie zagadnienia dotyczące budowy kolumn.
  • REKLAMA
  • #3 7454467
    pool123456789
    Poziom 10  
    A wiesz może gdzie mogę kupić te morel mtd 29 bo na allegro nie mogę znaleźć?
    Jakiś sklep internetowy
  • REKLAMA
  • #5 7454498
    Kosiarz44
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Mogę Ci powiedzieć jak teoretycznie wygląda projektowanie zwrotnic.

1. Wyznaczasz przedział (od do) częstotliwości podziału, w taki sposób aby charakterystyka była najlepiej płaska, lub w miarę płaska.
    2. Bierzesz schemat zwrotnicy i obliczasz elementy za pomocą programu.
    3. Powtarzasz obliczenia dla innych częstotliwości podziału z przedziału częstotliwości...
    4. Budujesz kilka zwrotnic (każda zwrotnica dla innej częstotliwości podziału)
    5. Zakładzasz zwrotnicę do kolumny, mierzysz je ( ch-ka impedancji, przenoszenia itd)
    6. Korygujesz zwrotnice
    7. Wybierasz najlepiej brzmiącą zwrotnicę

Cewki robisz z drutu nawojowego, kondensatory, rezystory kupujesz.
  • #7 7454654
    pool123456789
    Poziom 10  
    Jak juz pisałem jestem w tym temacie zielony i wolałbym kupic gotowe.
  • REKLAMA
  • #9 7454848
    damianel86
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Jak słusznie zauważył kolega Tomkq zwrotnica musi być dopasowana do kolumny zn do jej litrażu z konkretnymi głośnikami no i pomiary oczywiście. Gotowych zwrotnic w sensie ,,uniwersalnych" nie ma a jeśli ktoś radzi taką właśnie to nie sugeruj się tym za bardzo jeżeli ma to zagrać tak jak chcesz.
    Radził bym poszukać gotowych projektów i nikt Cię nie zlinczuje bo niby za co że chcesz sam coś stworzyć ? od kupna uniwersalnych lepiej wyjdziesz na zwykłym kalkulatorze który na pewno znajdziesz.
    Obliczysz wartości filtrów ale nie ma tak pięknie owszem te wyliczenia będą dużo lepsze niż uniwersalna zwrotnica ale na cuda też nie masz co liczyć.
    Projektowanie zwrotnicy nie jest łatwe ale dla chcącego nic trudnego.

ps. Dodam że mam kolumienki ala altus własny wyrób na tonsilach no i profanacja włożyłem zwrotki od stx uniwersalne owszem gra to ładnie ale to nie to ale teraz nie chce mi się bawić w obliczanie zwrotki zresztą nie mam programu
  • #10 7456036
    pool123456789
    Poziom 10  
    A jakiej wielkości bass reflex powinienem zamontowac?'

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować kolumny głośnikowe z głośnikami Tonsil GDN13/50/9 i GDWK 10/80/T, ale ma problem z doborem odpowiedniej zwrotnicy. Forumowicze odradzają zakup gotowej zwrotnicy Janbo, sugerując, że powinna być ona dopasowana do konkretnych głośników. Rekomendowane są głośniki wysokotonowe Seas 27 lub Morel MTD 29. Użytkownik pyta o dostępność tych modeli oraz o projektowanie zwrotnic, na co otrzymuje wskazówki dotyczące obliczeń i pomiarów. W dyskusji poruszono również temat obudowy z MDF oraz strojenia bass reflex, z zaleceniem użycia programu WinISD do obliczeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA