logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVT-993 - Problemy z uruchomieniem programatora ST62 z EP

robusta 17 Kwi 2002 13:48 4832 11
REKLAMA
  • #1 6429
    robusta
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Czy ktoś z szanownych kolegow robił może programator ST62 z EP oznaczonym jako AVT-993?
    Interesuje mnie informacja czy układ w końcu ruszył i co jest tam źle.
  • REKLAMA
  • #2 10037
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10111
    robusta
    Poziom 15  
    mignac migna, problem polega na tym, ze przy probie odczytu czy zapisu zawsze wystepuje komunikat Cannot communication with device czy jakos tak, powymienialem scalaki, tranzystory sprawdzilem - ten jeden, nie pamietam numeru trzeba bylo odwrotnie wlutowac niz narysowali na plytce zgadza sie?, po drugie rezystory tez byly zamienione miejscami prawda? teraz jeszcze musze podlozyc nowego ST, gdzyz wtedy mierzylem stany logiczne na hct244 i stwierdzilem, ze byl kompletnie skonczony wiec pewnie skonczyl mi STka. Narazie uklad schowalem do szuflady, wymienie chyba jeszcze tranzystory jak pisales, nowe scalaki i ST i sadze, ze ruszy.
    Kabel sprawdzalem wielokrotnie i na pewno jest dobry. Jak mozesz napisz mi jeszcze tylko z tymi rezystorami i tranzystorem jak masz. Rezie patrzac np od gory jak ida wartosci?
  • #4 11712
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 13030
    robusta
    Poziom 15  
    sprawa dotyczy zdaje sie tranzystora T3 (nie mam przed soba ani plytki ani schematu wiec bede z pamieci) a wiec jak jest tak wlutowany jak narysowane to kolektor idzie na mase, a na schemacie emiter idzie na mase - tak tez pewnie powinno byc. Co do rezystorow-patrzac na plytke tak,ze gniazdo do komputera bedziesz mial z lewej strony to ta "drabinka" rezi ma wygladac niby tak, ze dwa pierwsze z gory maja byc te same 56 czy 39 nie pamietam, reszta 22k. Jak mozesz to napisz jak masz po koleji, ze ci dziala (chyba jest ich tam z 7szt) i jak masz z tym tranzystorem T3.
  • #6 1750296
    Konan Marian
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Cytat:
    czy ktos z szanownych kolegow robil moze programator ST62 z EP oznaczonym jako AVT-993
    Interesuje mnie informacja czy uklad w koncu ruszyl i co jest tam zle

A może mi ktoś powiedzieć w którym numerze jest ten opis??

oczywiście chodzi o AVT - 993
  • REKLAMA
  • #7 1750581
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Konan Marian napisał:
    A może mi ktoś powiedzieć w którym numerze jest ten opis??
    Wejdź do sklepu AVT a nawet znajdziesz projekt w postaci eleketronicznej. Czasem wystarczy chwile dłużej poszukać a znajdzie się wszystko
  • #8 8628411
    piomus88
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Odnawiam stary temat ale nigdzie nie mogę uzyskać pomocy.
    Podczas próby połączenia z mikrokontrolerem (st62t60c) programem Windows Epromer v4.0.3. wyskakuje komunikat "Cannot communicate with the device". Napiszę kilka punktów co już sprawdziłem
    - Wszystkie połączenia w programatorze sprawdzałem miernikiem i są według schematu,
    - Układy scalone są na 99 % sprawne ponieważ po podawaniu odpowiednich stanów logicznych na wejście na wyjściu dostaję prawidłowy wynik,
    - Po podłączeniu zasilania wszystkie diody świecą, po uruchomieniu komputera są zgaszone, a podczas próby połączenia zapalają się i już nie gasną aż do ponownego uruchomienia komputera. Po włożeniu mikrokontrolera delikatnie zapala się dioda D3.
    - Kabel łączący programator z komputerem również sprawdzałem,
    - Napięcie zasilania jest wystarczająco wysokie aby otrzymać napięcie 12,5 V na pinie Vpp/Test
    - Próbowałem programować na dwóch różnych komputerach,
    - Mam 3 szt. mikrokontrolera ST62T60, próbowałem programować na 2 niestety za każym razem ten sam błąd wyskakuje.

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Nie bardzo mam pomysł co dalej robić. Być może trzeba jakoś skonfigurować port LPT w komputerze?. Czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam
  • #9 8685667
    4kolka
    Poziom 1  
    Witam

Miałem ten sam problem i identyczne objawy!
    U mnie pomogła wymiana rezystorów R7,R8,R9 z 22kOm na 3,3kOm. Dobrałem je eksperymentalnie i programator śmiga aż miło. Diody zapalają się tylko w czasie odczytu/programowania.

Może to pomoże u Kolegi...

Pozdrawiam
    Piotr
  • #10 13219281
    lewir
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Temat stary, ale zapewne jeszcze ktoś się tym bawi (jak ja z synem) i może ma problemy...

Mi ten układ (w wersji AVT-993 v2 czyli z erratą AVT) z jednymi kompami działał a z innymi strasznie kulał.
    Zrobiłem więc pomiary napięć i sprawa się wyjaśniła... LPT to przecież powinny być sygnały w standardzie TTL, a jak się pomierzy w różnych kompach, to wyniki są różne. Nie wdając się w szczegóły polecam:
    1 - R2, R4, R6 = 3,3kOm
    2 - R3, R5, R15 = 300kOm
    3 - R7, R8, R9 = 22kOm ja w oryginale, lub lepiej 3,3kOm jak radzi 4kolka.

W tej konfiguracji nie znalazłem kompa, w którym by coś źle działało - diody zapalają się jak trzeba a bity nie giną :-)
    Pozdrawiam Fanów ST6
  • #11 21481706
    deniskabus87
    Poziom 6  
    Witam szanownych kolegów. Wiem, że temat bardzo stary, ale co mi tam :) zapytać mogę :) Otóż potrzebuję zczytać wsad z mikrokontrolera ST62T20C6 i wgrać na nowy. Nie mogę znaleźć nikogo, kto by miał programator do tych układów. A chodzi właśnie o ten AVT993. Jeśli jest ktoś, kto jest w stanie mnie poratować, to bardzo proszę o pomoc. To jest do takiej starej maszyny, ale bardzo ważnej. Mam 5 sztuk nowych układów i właśnie ten z programem jeden. Jestem w stanie podjechać na terenie całej Polski i dobrze zapłacić :) Proszę o kontakt, jak coś. Dziękuję :)
  • #12 21690010
    revolt2
    Poziom 17  
    Ocena: 115
    Dobry Wieczór,
    mam st62T60do odczytu ktoś może podpowiedzieć jakiego sprzętu do tego użyć ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z uruchomieniem programatora AVT-993 przeznaczonego do mikrokontrolerów ST62 z rodziny EP, zwłaszcza ST62T60C i ST62T20C6. Użytkownicy zgłaszają trudności z komunikacją, objawiające się komunikatem "Cannot communicate with device" podczas próby odczytu lub zapisu. Wskazywane przyczyny to błędne wlutowanie tranzystora T3 (kolektor i emiter zamienione miejscami), zamiana miejscami rezystorów oraz uszkodzone układy scalone, w tym HCT244. Zalecane jest wymienienie tranzystorów T1 (na BC308), T2 i T3 (na BC338) oraz dokładne sprawdzenie kabla łączącego programator z komputerem. Warto również zwrócić uwagę na napięcie zasilania – eksperymentalnie ustalono, że programowanie działa przy około 14 V, a nie 12 V. W kwestii rezystorów, poprawne wartości to m.in. R7, R8, R9 – oryginalnie 22 kΩ, lecz wymiana na 3,3 kΩ poprawia stabilność działania. Dodatkowo, konfiguracja rezystorów R2, R4, R6 na 3,3 kΩ oraz R3, R5, R15 na 300 kΩ zapewnia kompatybilność z różnymi komputerami i stabilne sygnały TTL na interfejsie LPT. Projekt AVT-993 jest dostępny w formie elektronicznej w sklepie AVT. Pomimo wieku projektu, użytkownicy nadal poszukują wsparcia i sprzętu do programowania mikrokontrolerów ST62, zwłaszcza do odczytu i zapisu wsadów w starszych maszynach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA