logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak opcji klonowania i dual view na karcie Winfast GF2Ti - jak to naprawić?

Pietro_Tar 12 Lip 2004 23:06 1454 8
REKLAMA
  • #1 739487
    Pietro_Tar
    Poziom 11  
    MAm karte Winfast GF2Ti - i mam problem z podlaczeniem jej na TV. Tj mam opcje tylko single mode z wyborem monitora lub tv - i przy dokonaniu zmiany na tv obraz jest na tv przy zmianie na analog monitor jest na monitorze - nie mam ani clonowania ani dual view'a - nie wiem co jest nie tak - brakuje mi tych opcji. Z tego co czytalem na winfast ti2 powinno to dzialac spoko. Acha mam najnowsze stery z nvidia.com. Przypuszczam ze to wina sterow gdyz w sumie chodzi tv jak powinno ale bez dual view'a i monitor wylacza, i odwrotnie tez dziala. Nie wiem gdzie szukac przyczyny i gdzie zmienic jakas opcje zeby to dzialalo. Potrzebuje to podlaczyc gdyz kupilem wypasny tv :) no i chce na nim ogladac divx'y. Jezeli ktos ma taki lub mial taki problem i sobie z nim poradzil lub wie co jest nie tak prosze o info. Jezeli to wina sterownikow to prosze o linka do takich na ktorych to ruszy. Z gory dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 740069
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Myślę że w Twoim przypadku może pomóc tylko "proteza" w postaci programy TVTOOL. Karty pełne GF2 w odróżnieniu od swoich słabszych i okrojonych MX nie potrafią obsłużyć dwóch wyświetlaczy jednocześnie.
  • REKLAMA
  • #3 740190
    Pietro_Tar
    Poziom 11  
    Qrcze wlasnie sie tego obawialem - no coz jak widac trzeba bedzie zmienic sprzet :) - mam pytanie jesczze czy np w Ti3 lub Ti4 ta opcja juz jest ?? - chodzi mi o wydajna karte w miare rozsadnej cenie (modele Ti). No i oczywiscie dzieki za odpowiedz :) Pozdrawiam
  • #4 740345
    Prezesjm
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam też GF2 Ti i niestety te karty na orginalnych sterownikach nie mogą obsługiwać 2 wyświetlaczy jednocześnie ale TVTOOL załatwia sprawę, likwiduje czarną ramkę, bardzo wygodnie przełącza się pomiędzy TV a monitorem i jak monitor może pracować 50HZ to można mieć obraz tu i tu (dla PALU) a jak masz w TV NTSC to każdy monitor ma 60 Hz i obraz masz sklonowany, może odświeżanie nie najlepsze ale coś tam widać. Nowsze karty mają klonowanie odpowiednik wydajności GF2 Ti jakiś np GF4 440 nie mają tego problemu a poza tym tam można zlikwidować ramkę bez używania TVtoola, ale i tak większość znajomych i tak go używa bo zamiast grzebać w konfiguracji karty to tv wyjście włącza się prostą kobinacją klawiszy, można tam sobie poustawiać np. głośność inną dla monitora a inną dla TV i kilka innych przydatnych bajerków - niestety TV tool jest płatny (ale od czego Google ;) )
  • REKLAMA
  • #6 740383
    glob12
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja mam winfasta a170 czyli gf4 440 64mb chodzi bardzo fajnie na monitor i tv. Jeśli chodzi o Tvtool to demo chodzi przez 15 minut a potem sie wyłącza też sie nim bawiłem ale oglądać film z przerwą co 15 minut nie bardzo sie da. Bawiłem sie też krakami do niego ale nic nie pomagają. Wydaje mi się że tvtool sprawdza przez internet poprawność rejestracji.

zamieszczam tvtoola
    Załączniki:
    • setup.zip (373.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 740449
    mirek123
    Poziom 12  
    rejestracja musi działać bez netu sprawdź czy masz dobry c(k)rack
    musi sie zgadzać cały numer versji TvTool'a
  • REKLAMA
  • #8 741909
    Prezesjm
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ten program na pewno da się złam....
    Z pewnością pracuje bez podłączenia do sieci- sprawdzone ale więcej nie piszę bo nas tu zaraz admin pogoni :wink:

Można przecież program kupić nie jest wcale taki drogi, używać wersji poniżej 5.0 były chyba jeszcze darmowe i w sieci jeszcze się plątają, w ostateczności jak jest większy dysk to można doinstalować jakiegoś Linucha np mandrake 10 a tam w dystrybucji jest kilka fajnych playerów, TVOUT czy jakoś tak odpowiednik TVTOOLa radzi sobie z Nvidą doskonale, i do oglądania filmików wystarcza i jest za friko. A moim osobistym zdaniem Xine (do DVD i VCD i nie tylko) robi dużo ładniejszy obraz niż PowerDVD w win.
    Pozdrówka
  • #9 742633
    Pietro_Tar
    Poziom 11  
    OK THX wszystkim a co do GF4Ti ?? - no i przy okazji czy FX'y juz obsluguja dual view ?

Podsumowanie tematu

✨ Karta graficzna Winfast GF2 Ti nie obsługuje natywnie trybu klonowania obrazu ani dual view na dwóch wyświetlaczach jednocześnie przy użyciu oryginalnych sterowników Nvidii. Dostępna jest jedynie opcja single mode, gdzie obraz jest wyświetlany na monitorze lub na telewizorze, ale nie na obu jednocześnie. Problem ten można częściowo obejść za pomocą programu TVTOOL, który umożliwia wygodne przełączanie między monitorem a TV oraz likwiduje czarną ramkę, pozwalając na wyświetlanie obrazu na obu urządzeniach z pewnymi ograniczeniami odświeżania. TVTOOL jest jednak programem płatnym, a jego wersja demo działa tylko przez 15 minut. Nowsze modele kart, takie jak GF4 440 (Winfast A170) oraz wyższe serie Ti, oferują natywną obsługę klonowania i dual view bez konieczności używania dodatkowego oprogramowania. Karty GF3 również nie obsługują jednoczesnego wyświetlania obrazu na dwóch ekranach. Alternatywnie, można rozważyć użycie systemu Linux z odpowiednimi odtwarzaczami i narzędziami TVOUT, które wspierają funkcje dual view dla kart Nvidia. W dyskusji pojawiły się pytania o obsługę dual view w modelach GF4 Ti oraz FX, które są sugerowane jako bardziej zaawansowane i wydajne rozwiązania z natywnym wsparciem dla tej funkcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA