logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie komputera z cyknięciem dysku na Windows Vista i 7

babcia99 03 Sty 2010 09:14 1534 11
REKLAMA
  • #1 7476326
    babcia99
    Poziom 10  
    Najpierw chciałbym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum.

A jest on spowodowany tym iż mój komputer dziwnie się zachowuje. Problem wygląda następująco:

Podczas pracy na komputerze nie zależnie od tego czy jest to jakaś gra czy przeglądarka internetowa, komputer wiesza się na jakąś minutę, towarzyszy mu przy tym dziwne cyknięcie, jakby dysku. Jak jest już w takim stanie, mogę ruszać myszką, przesuwać okienka ale komputer nie reaguje na żadne polecenia, np. nie mogę zamknąć jakiegoś okna, uruchomić żadnego programu, praktycznie zrobić czegokolwiek. Czy ktoś z Was spotkał się już z czymś takim?
    Dodam że system mam dość świeży, i dzieje się to zarówno na Viście jak i na 7

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7476393
    XaFFaX
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Mi to wygląda na uszkodzenie dysku. Przeskanuj powierzchnię i zobacz, czy są uszkodzone sektory czy nie. Jak są to dysk jest do wymiany :(.
  • REKLAMA
  • #4 7476437
    JEDD
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    A ja myśle że uszkodzone są głowice magnetyczne. Ale najpierw sprawdź pod kątem bad sectorow. A co to za dysk? WD? Miałem już kilka przypadków w tych dyskach że są problemy głowicami.
  • #5 7476475
    marti_944
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam!

1. Konfig by się przydał.
    2. Dysk S-ATA czy ATA ?
    3. Kabel zasilający dociśnięty ?
    4. Jaki zasilacz ? Marka, moc (chociaż to powinno być w konfigu).

5. Pozdrawiam! \m/ :D
  • REKLAMA
  • #6 7476754
    babcia99
    Poziom 10  
    Dysk to Seagate Barracuda 250 GB chyba ATA (taka cieńka czerwona taśma) wybaczcie ale nie jestem za bardzo w temacie.
    Czy moglibyście mi polecić jakieś programy do sprawdzenia dysku?

Odnośnie zasilacza to jest to 400 W Był razem z obudową, odnośnie napięć to sprawdzałem w biosie i nie ma jakichś tam spadków poniżej deklarowanych.
  • #7 7476852
    marti_944
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Hmm...
    A obudowa jakiej firmy ?
    Odczyty w BIOSie są mało wiarygodne... Jeśli posiada kolega miernik to proszę nim dokonać pomiaru.

A ta
    Cytat:
    taka cieńka czerwona taśma

to złącze S-ATA :)
    Wtyka zasilania jest dociśnięta ?

Niech kolega spróbuje dotknąć dysku gdy tak "chrupnie" (chodzi mi o sprawdzenie czy dysk się nie wyłączył, czy nie przestał wibrować).

Co do sprawdzenia polecam tą lekturę
    A tak na przyszłość :arrow: to

Pozdrawiam! \m/
  • #8 7476880
    babcia99
    Poziom 10  
    Ok. Spróbuję sprawdzić ten dysk, dzięki na pokierowanie mnie na niego.

Pozdrawiam.
  • #9 7920365
    babcia99
    Poziom 10  
    Witam.
    Wcześniej pisałem tutaj odnośnie mojego problemu. Chciałbym odświeżyć temat ponieważ mój problem dalej się powtarza i naprawdę nie wiem już gdzie szukać usterki.

Kroki jakie poczyniłem to: Nowy dysk twardy, przeinstalowany Windows, sprawdziłem też RAMy. Czy to może być procesor?? Zasilacz? Czy są jakieś bezprzyrządowe sposoby na sprawdzenie zasilacza??
  • #10 7920854
    olfork
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    A samą tasme sprawdziles ? Zanim dokonales wymiany dysku, wartalo wkleic podstawowe dane na jego temat - S.M.A.R.T
  • #11 7921507
    babcia99
    Poziom 10  
    Taśma też jest nowa. Podłączałem ją nawet do różnych gniazd SATA na płycie. Dalej to samo. Czasem komp pochodzi nawet parę dni bez problemu a czasami wiesza się non stop.
  • REKLAMA
  • #12 7924578
    LancerLOT.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    cienka szeroka taśma to ata jak wygląda na normalny kabelek to sata
    ale b2t
    mówisz że masz nowy dysk i nadal coś pyka sprawdź co pyka
    pytasz czy procek - procki rzadko ulegają uszkodzeniu to twarde sztuki prędziej mobo
    dziwi mnie to że możesz ruszać myszką, ale reszta nie reaguje
    (hipotetycznie mogła by to być nawet myszka- działa sensor a nie klika)
    spróbował byś pozamykać onka kombinajcą klawiszy alt+f4

- wiem głupie z tą myszką, ale działamy metodą prób i błędów bo nie mamy fizycznegodostępu do problemu

potem spróbował bym posprawdzać czy nie grzeje się coś, ale że to jest przyczyną to daje 10% szans,
    reinstalka i te same działania na 2 systemach zdarza się takie coś mi na starym kompie, ale to wynika z małej ilości tego powolnego ramu (ddr)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zawieszaniem się komputera na systemach Windows Vista i 7, któremu towarzyszy dźwięk cyknięcia z dysku twardego. Problemy występują niezależnie od używanych aplikacji, a komputer przestaje reagować na polecenia. Użytkownik posiada dysk Seagate Barracuda 250 GB, który może być uszkodzony. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie dysku pod kątem uszkodzonych sektorów oraz stanu głowic magnetycznych. Wskazują również na konieczność sprawdzenia zasilacza oraz kabli połączeniowych. Użytkownik wymienił dysk i przeinstalował system, ale problem nadal występuje, co sugeruje możliwość uszkodzenia płyty głównej lub problemów z pamięcią RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA