logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość sygnału TV na długich kablach? Rozdzielacz aktywny?

saku82pl 04 Sty 2010 14:51 1377 8
  • #1 7483346
    saku82pl
    Poziom 11  
    Witam. Jak w temacie. Dwa telewizory oddalone najbardziej od źródła sygnału mają problemy. Tzn. duże szumy, dochodzi nawet na niektórych kanałach do zanikania na sekunde-dwie obrazu, niektóre kanały ledwie widoczne. Kupiłem rozdzielacz taki jak polecany jest na tym forum: http://www.telmor.pl/pl/offer/216
    Ale coś mi się wydaje że po prostu położone kable po drodze (łącznie do mojego tv jakieś kilkanaście metrów, kabel z parteru idzie aż na poddasze!!) gubią po prostu jakąś tam część sygnału i nie obędzie się bez rozdzielacza aktywnego. Mam rację?? Jeśli tak to jaki? Jeśli nie, to proszę o pomoc. Z góry dzięki ;)
  • #2 7483393
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    Narysuj schemat połączeń. Ten jest na dwa TV, a co z trzecim?
  • #3 7483673
    saku82pl
    Poziom 11  
    A sorki. Mój rozdzielacz różni się od tego tylko tym że ma 3 wyjścia.
  • #4 7483733
    Sien
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Ten rozgałęźnik trzeba zastąpić rozgałęźnikiem z przenoszeniem napięcia na jedne wejście, np. Telkomowski RDZ-211. Niestety, są to tylko rozgałęźniki na 2, więc potrzebny będzie jeszcze jeden zwykły na 2 :wink:
    Szlag trafił Ci po prostu rozgałęźnik...
    A kable swoją drogą. Sprawdź, czy są w całości, czy nie są zgięte / złamane / przetarte / łączone na skrętkę / itp.
  • #5 7484516
    saku82pl
    Poziom 11  
    ale rozgałęźnik kupiłem właśnie nowy, kabel też
  • #6 7484799
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    saku82pl napisał:

Narysuj szkic swojej instalacji z podaniem każdej długości kabla i z czego jest pobierany sygnał do TV (kablówka, antena, sieć budynkowa, Azart).

Pozdrawiam.
  • #7 7521716
    saku82pl
    Poziom 11  
    nie potrafie rysowac wiec opisze
    sygnal z kablowki, puszka jest na parterze, wychodza z niej dwa przewody, pod pierwszy jest podlaczony tv na parterze, drugi idzie na 1 pietro, i tu sie rozdziela na 3 przewody, 1 dlugosc 3 metry, drugi ok 5-6, a trzeci (moj) ok 12 metrow, co dalej??

pozdro
  • #8 7522963
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

Czyli wg Twoich opisów to instalacja wygląda , tak :

Jak poprawić jakość sygnału TV na długich kablach? Rozdzielacz aktywny?

saku82pl napisał:

Pomyśl może o takim rozwiązaniu jak w linku http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_antenowy_aktywny_ara_1-3_f_B1214.htm .

Jeżeli dwa TV mają mały poziom sygnału a jeden dobry to sprawdź złącza F .

Pozdrawiam.
  • #9 7526924
    saku82pl
    Poziom 11  
    Dzieki SP5ANJ. Szczerze mówiąc to pytałem o aktywny rodzielacz m.in. w Avansie, i jedyne co mi pokazywali w każdym sklepie to płytki do samodzielnego montażu. Mówili że nic innego nie mają i że nic innego nie ma!! Nie chciało mi się w to wierzyć za bardzo. Dziś wszystko można dostać, a rozdzielacz wzmacniający sygnał chyba nie jest niczym technicznie tak bardzo zaawansowanym żeby nie można było takowego gotowego kupić w sklelpie.
    Jeszcze jedno. Mamy4 tv, jeden na parterze, dwa na I pietrze i jeden (mój) na 2. Ten na dole łapie ok. Jeden z tych na I pietrze ma problemy, ale do niego kabel już idzie dłuższy. Drugi z I piętra nie wiem jak odbiera. Mój jak już pisałem połączony jest jeszcze dłuższym kablem niż ten z I piętra.
    Złącza F sprawdzałem dwa razy. Kupię chyba ten rozdzielacz co mi podałeś linka lub podobny. Dzięki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z jakością sygnału telewizyjnego na dwóch telewizorach oddalonych od źródła sygnału, co objawia się szumami i zanikami obrazu. Zainstalowany rozdzielacz sygnału nie przynosi oczekiwanych rezultatów, co sugeruje, że kable mogą tracić sygnał na długich odcinkach. Użytkownik rozważa zakup aktywnego rozdzielacza, aby poprawić jakość sygnału. W odpowiedziach zasugerowano użycie rozgałęźnika z przenoszeniem napięcia, takiego jak Telkomowski RDZ-211, oraz sprawdzenie stanu kabli i złącz F. Użytkownik planuje zakup aktywnego rozdzielacza, aby rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA