logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG LE32S71B - Jak usunąć poziome pasy na ekranie?

pici01 04 Sty 2010 16:07 11096 6
REKLAMA
  • #1 7483688
    pici01
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich!
    Od ponad trzech lat jestem posiadaczem w.w tv.
    Od jakiegoś miesiąca zaczęły mi się pojawiać na ekranie poziome pasy,
    początkowo grubości ok. 9 cm i tak pozostawało bez znaczenia jak długo tv był włączony, a po jakimś czasie zajmowały one coraz większą powierzchnię obrazu. W tej chwili obraz przy załączeniu tv wygląda tak:
    Po włączeniu stop klatki usterkę widzimy wyraźnej, a wygląda to tak:
    Po około 10 min. od włączenia paski są nieco węższe i takie już pozostają bez znaczenia jak długo tv jest włączony, a wygląda to tak:
    Dodam jeszcze, że usterka występuje po podłączeniu sygnału z anteny, euro złącza i S-video, innych wejść nie jestem w tej chwili w stanie sprawdzić, zauważyłem jeszcze, że na telegazecie pasek jest zawsze tej samej szerokości, tzn. około 9 cm tak jak na samym początku kiedy usterka zaczęła się pojawiać, wygląda to tak:
    lub:
    Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady!
  • REKLAMA
  • #2 7483839
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Witam. Najprosciej to moznaby podstawic matryce z jej "driverkami" w celu wyeliminowania jej uszkodzenia ale malo kto ma na podstawienie. Najpierw postaraj sie przeczyscic lacza od pl.gl do plyty kontrolera logiki jakims "kontaktem" lub spirytusem to moze pomoc, zobacz czy nie ma napuchnietych kondensatorow od zasilania tejze plyty, ale cos mi to wyglada na uszkodzenie matrycy
  • REKLAMA
  • #3 7484394
    pici01
    Poziom 10  
    Tego się właśnie obawiałem, że to może być matryca, chciałem jeszcze tylko zasięgnąć opinii Szanownych Kolegów, wydaje mi się że przy obecnych cenach tv LCD nie warto chyba inwestować w wymianę matrycy, tylko zainwestować w nowy tv, chyba żeby się udało dostać gdzieś jakąś używkę w dobrej cenie.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 7487920
    pici01
    Poziom 10  
    Czy orientuje się może któryś z Kolegów gdzie na Śląsku, lub w okolicach mógłbym dostać taką matrycę,
    jest to model T315XW01?
  • #5 7488492
    pożeracz kartofli
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    pici01
    Zawsze we wszystko tak wierzysz bezkrytycznie, co ktoś ci powie??
  • REKLAMA
  • #6 7488522
    pici01
    Poziom 10  
    No oczywiście, że nie zawsze!
    Myślisz, że to może być coś innego?
  • Pomocny post
    #7 7490230
    maciekmo
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Zanim kupisz matrycę wpisz w wyszukiwarkę na elektrodzie K4D263238G będzie parę tematów. Niedawno przerabiałem ten temat. Wystarczyła wymiana tej pamięci.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem SAMSUNG LE32S71B, w którym pojawiają się poziome pasy na ekranie. Pasy mają początkowo grubość około 9 cm i nie zmieniają się w zależności od czasu pracy telewizora. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie matrycy, co potwierdzają odpowiedzi innych uczestników dyskusji. Sugerowane rozwiązania obejmują czyszczenie połączeń oraz sprawdzenie kondensatorów na płycie zasilającej. W przypadku wymiany matrycy, użytkownik rozważa zakup nowego telewizora, biorąc pod uwagę wysokie koszty naprawy. Pojawia się również pytanie o dostępność matrycy T315XW01 w regionie Śląska.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA