logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Samsung le40a656a1f-paski, poziome - co zrobić?

ciechwoj1 09 Lut 2011 11:35 1154 8
REKLAMA
  • #1 9125561
    ciechwoj1
    Poziom 2  
    Witam,
    w telewizorze, który używam od około 2,5 roku wczoraj pojawiły się dziwne poziome, mrugające (jakby nie odświeżające) pasy a raczej zaburzenia ekranu. Występują czasowo, niekiedy na 1/4 ekranu, niekiedy na połowie, a czasem nawet na 3/4 - począwszy od dołu. Najciemniejsze są na dole.

Załączam zdjęcia.

Prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o pomoc co z tym fantem można zrobic. Z góry dziękuję serdecznie za wszystkie porady! Każda jest mile widziana!
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 9126292
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Sprawdź na początek dekoder pod innym TV. Lub, czy na odbiorze z anteny naziemnej też tak jest? Na TXT?
    Dział "CRT Serwis" jak sama nazwa wskazuje, jest dla serwisowania telewizorów kineskopowych. Przeniosłem.
  • #3 9126489
    ciechwoj1
    Poziom 2  
    Dziękuję za przeniesienie do odpowiedniego działu. Na każdym źródle jest to samo. Czy podłączę komputer, czy DVD, czy Tuner - za każdym razem widać te paski. Nawet jak wszystko wyłączę, zostaną same kropki to również z paskami. Jakieś inne pomysły?
  • REKLAMA
  • #4 9127990
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Tak, przeczytaćAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany pkt 1, 3, obejrzeć wnętrze, pomierzyć co trzeba, wyciągnąć wnioski.
    Lub odnieść do serwisu.

Tak producent zapisał model tego TV?
  • REKLAMA
  • #5 9128857
    mirucha
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Miałem kiedyś identyczny objaw w jakimś Sony 40 FullHD i matryca była uwalona.
  • #6 9130314
    ciechwoj1
    Poziom 2  
    mirex napisał:
    Tak, przeczytaćAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany pkt 1, 3, obejrzeć wnętrze, pomierzyć co trzeba, wyciągnąć wnioski.
    Lub odnieść do serwisu.

Tak producent zapisał model tego TV?

Dokładnie taki model jak napisałem w tytule - spisałem to z tabliczki znamionowej z tyłu telewizora. Czy jakieś jeszcze dane będą potrzebne, żeby zdiagnozować problem?

Jeśli to matryca jest uwalona to pewnie trzeba będzie kupić nowy. Miałem jednak nadzieję, że to może jakiś zimny lut czy równie niewielki problem.
  • REKLAMA
  • #7 9130794
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Nie kolego nie tak le40a656a1f, a tak LE40A656A1F. Ot taka drobnostka. ;)

Jak masz nadzieję, że to niewielki problem, to sprawdź, a nie marudź. Nikt za Ciebie tego nie zrobi. Miernik, lutownica, dokumentacja i do pracy.
    Jeśli nie wiesz co sprawdzić, patrz wyżej ... lub idź do sklepu.
  • #8 9131028
    ciechwoj1
    Poziom 2  
    Szanowni bardziej obeznani z elektroniką użytkownicy i Ty drogi mirexie. Zawsze myślałem, że ideą takiego forum jest możliwość zasięgnięcia opinii ekspertów. Sądząc jednak tonie wypowiedzi nie jestem pewien czy nie pomyliłem forów. Gdybym wiedział jak rozwiązać mój problem to nie pytałbym o to fachowców. Nie sztuką jest oddanie telewizora do serwisu (najlepiej pewnie autoryzowanego) i zapłacenie za wymianę matrycy ale sztuką jest stwierdzenie gdzie tkwi przyczyna.

Czy na podstawie podanych przeze mnie informacji jest ktoś w stanie udzielić wskazówek z czym mogą być związane takie paski, które występują na moim telewizorze? Co ewentualnie musiałbym zrobić, żeby problem znikł?
  • #9 9131099
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Kolego - miałeś podany link do zasad działu, tymczasem, zamiast skorzystać z wyszukiwarki, wdajesz się w nic nie wnoszące dyskusje.
    W tym dziale (i na całym forum) nie ma wróżek, kolejne podpowiedzi muszą być podparte Twoimi pomiarami, oględzinami taśmy od matrycy itd.
    Nie zrobiłeś nic w kierunku umożliwiającym jakieś rozsądne podpowiedzi.

Serwis nie musi być autoryzowany, ważne, żeby był dobry (fachowy). Umówić się wstępnie tylko na diagnozę zawsze można.

Co do pisowni nazw własnych - czy to modelu, czy typów/nazw części itp. - dowolności w tym nie ma.

Temat usuwam - można założyć nowy, jeśli będzie zgodny z zasadami działu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung LE40A656A1F, w którym pojawiły się poziome, mrugające pasy na ekranie. Pasy występują na różnych częściach ekranu i są widoczne niezależnie od źródła sygnału (komputer, DVD, tuner). Użytkownik prosi o pomoc w diagnozowaniu problemu, sugerując, że może to być spowodowane zimnym lutem lub innym drobnym uszkodzeniem, a niekoniecznie uszkodzeniem matrycy. Odpowiedzi użytkowników wskazują na konieczność przeprowadzenia pomiarów oraz sprawdzenia taśmy matrycy, a także sugerują, że problem może być związany z uszkodzeniem matrycy, co wymagałoby wymiany. Wskazano również na możliwość skorzystania z serwisu, który nie musi być autoryzowany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA