logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amstrad SRX350 - Przebijanie kanałów i blokowanie tunera po przełączeniu

arteko 13 Lip 2004 23:40 1905 7
REKLAMA
  • #1 741518
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    Usterka objawia sie tym, że po przełączeniu na inny kanał przez chwile przebija poprzedni i po kilku przełączeniach tuner się blokuje ( migają diody). Po wyjęciu wtyczki z sieci jest ok i nastepnie sytuacja się powtarza.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 744657
    arteko
    Poziom 24  
    elektrolity podmienione, po obu stronach zasilacza
  • REKLAMA
  • #4 754403
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Elektrolity owszem, ale nie tylko w przetwornicy. Generalnie trzeba wymienić ich sporo (nie pamiętam które "typowo" siadały). Po za tym typowe usterki to eprom, drobne zwarcia spowodowane nadmiarem kleju oraz tranzystor w okolicach eurozłącza.
  • REKLAMA
  • #5 759341
    arteko
    Poziom 24  
    Zauwazyłem, że głowica na 5V pobiera 200mA, a nie jak na schemacie 130mA może to jest powodem,że po pewnym czasie Amstrad się blokuje (migają diody). Czy mozna kupić głowice GE1.3A512..... lub podwójną GE1.2P1393...itd.????
  • #6 759604
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Masz rację, zapomniałem,że głowice też padają. Zdarzyło mi się 2 razy. Muszę poszukać, bo prawdopodobnie gdzieś mam z demobilu...
  • #7 759749
    neo25
    Poziom 2  
    TROCHE TAKICH TUNERÓW "NAROBIŁEM". NA DZIEŃDOBRY WYMIEŃ 2 REZYSTORY 2 X 100K OHM ZARAZ ZA MOSTKIEM.SĄ KOŁO SIEBIE, NO I OCZYWIŚCXIE MAŁE ELEKTROLITY TÓŻ ZA NIMI I TE PRZY GŁOWICY. ZDARZA SIĘ TEZ CZĘSTO ŻE PADA TRZANZYSTOR ODPOWIEDZIALNY ZA PRZEŁĄCZANIE POLARYZACJI I ON POWODUJE SPADEK NAPIĘCIA NA ZASILACZU![/b]
  • #8 759996
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Proponuję sprawdzić czy tuner chodzi po odłączeniu konwertera. Można dać sztuczne obciążenie np żarówka 14V/5W. W ten sposób sprawdzisz instalację oraz sam konwerter.

Podsumowanie tematu

✨ Amstrad SRX350 wykazuje usterkę polegającą na przebijaniu poprzedniego kanału po przełączeniu oraz blokowaniu tunera z migającymi diodami. Po odłączeniu zasilania tuner działa poprawnie, jednak problem powraca. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana elektrolitów, nie tylko w przetwornicy, ale także w innych obszarach zasilacza oraz przy głowicy. Typowe usterki obejmują również uszkodzenie EPROM, zwarcia spowodowane nadmiarem kleju oraz uszkodzony tranzystor w okolicach eurozłącza. Zauważono, że głowica pobiera większy prąd (200mA zamiast 130mA), co może powodować blokowanie się tunera. Możliwa jest wymiana głowicy na modele GE1.3A512 lub podwójną GE1.2P1393. Dodatkowo, wskazane jest wymienienie dwóch rezystorów 100kΩ za mostkiem oraz małych elektrolitów w ich pobliżu i przy głowicy. Częstą przyczyną problemów jest także uszkodzony tranzystor odpowiedzialny za przełączanie polaryzacji, powodujący spadek napięcia zasilania. Rekomenduje się także sprawdzenie działania tunera po odłączeniu konwertera, stosując sztuczne obciążenie (np. żarówkę 14V/5W) w celu weryfikacji instalacji i konwertera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA