logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geforce 6800XT - zwarcie na szynie 5V, jaki zamiennik dla tranzystora D436 BE6D31?

denwer 05 Sty 2010 14:24 1415 5
REKLAMA
  • #1 7488435
    denwer
    Poziom 14  
    Ocena: 74
    Witam.
    Mam uszkodzoną kartę 6800xt. W pewnym momencie komputer podczas pracy wyłączył się. Okazało się że padł zasilacz i karta graficzna (i nie wiem w sumie czy to karta spowodowała śmierć zasilacza czy nie na odwrót). Po krótkiej diagnostyce okazało się że na szynie 5V mam zwarcie. Po oględzinach znalazłem coś co jak mniemam jest tranzystorem i zostało upalone (przebarwione nogi ). Niestety wpisując symbol do netu nic nie znajduję. Jak ktoś zna się na tych kartach i mi powie jaki zastępnik wlutować to byłbym bardzo wdzięczny. Symbol układu to : D436 BE6D31 To element zaznaczony na jednym ze zdjęć czerwonym obrysem.
    Geforce 6800XT - zwarcie na szynie 5V, jaki zamiennik dla tranzystora D436 BE6D31? Geforce 6800XT - zwarcie na szynie 5V, jaki zamiennik dla tranzystora D436 BE6D31? Geforce 6800XT - zwarcie na szynie 5V, jaki zamiennik dla tranzystora D436 BE6D31?

Zdjęcia dodajemy za pomocą przycisku "Dodaj obrazek" - wklej je poprawnie. mat_ed
  • REKLAMA
  • #2 7488875
    hehehehuhuhu
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam,
    upalonej nogi to tam nie widać chyba że (przebarwiona) ale to o niczym nie świadczy. To brązowawe na tych nóżkach to pozostałość kalafonii po lutowaniu. Jak masz miernik to posprawdzaj te mosfety czy nie mają zwarcia, dobrze byłoby najpierw je wylutować.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 7489031
    ryhu9
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam,po tych zdjeciach nie poznam czy element jest uszkodzony czy nie,najlepiej jest to zrobic miernikiem,domyslam sie ze jest to jakis tranzystor mosfet ktory znajduje sie w przetwornicy.Podejrzewam ze oryginalnego nie znajdziesz w zadnym sklepie elektronicznym,wiem bo tez mialem podobny problem z karta ktora kupilem na allegro jako sprawna ale bez gwarancji i mozliwosci zwrotu pieniedzy i niestety byla uszkodzona,byl to radeon x1950pro uszkodzony byl na niej jeden z tranzystorow,szukalem go w roznych sklepach z czesciami i nigdzie go nie mieli,karte chcialem wyrzucic do smieci ale przegladajac swoje graty w szafie zobaczylem ze na plycie glownej asrocka inne mosfety znalazlem,porownalem ich parametry i okazaly sie byc mozniejsze od tych co byly na karcie wiec go wylutowalem i przy pomocy goracego powietrza przylutowalem na karte grafiki.Karta do dzisiaj dziala bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #4 7492311
    denwer
    Poziom 14  
    Tranzystor wylutowałem żeby rozwiać wątpliwości i jest na zwarciu. Niestety nie znalazłem noty nigdzie do tego wynalazku także doradźcie mi co w jego miejsce wlutować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7492928
    Sadi
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    wstaw 70N02L lub coś o zbliżonych parametrach
  • #6 7543413
    denwer
    Poziom 14  
    Co prawda u mnie nie mieli 70N02L ale dali mi coś o zbliżonych parametrach i grafika wstała. Dzięki za pomoc. Temat uważam za zamknięty.
REKLAMA