logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geforce 6800GT AGP - wyświetla krzaki i inne artefakty

strekstr 13 Gru 2014 14:35 2874 21
REKLAMA
  • #1 14218584
    strekstr
    Poziom 10  
    PSU: XFX Core 550W i Fortron FSP350-60MDN
    MB: Lite-On NR138
    CPU: Celeron 2.2 GHz S478
    RAM: 1024MB

Nie będę się zbytnio rozpisywać, bo karta dotarła do mnie z takimi objawami, które nie znikają po: dociśnięciu radiatora GPU i pamięci, zmianie pasty termoprzewodzącej i termopadów, uruchomieniu komputera na sprawnych i mocnych zasilaczach. Instalacja sterowników w wersji 175.16 kończy się BSODem, najnowsze po prostu nie aktywują się. Karta po dokładnej inspekcji wzrokowej wygląda na nieuszkodzoną.

Kartę kupiłem na aledrogo za niewielką kwotę, a sprzedający z racji tego, że wystawił ją w Uszkodzone (choć w opisie napisał, że kartę testował w 3DMarku06 i dorzucił zrzut ekranu z GPU-Z i w.w 3DMarka), zabezpieczył się przed zwrotem.

Geforce 6800GT AGP - wyświetla krzaki i inne artefakty Geforce 6800GT AGP - wyświetla krzaki i inne artefakty Geforce 6800GT AGP - wyświetla krzaki i inne artefakty Geforce 6800GT AGP - wyświetla krzaki i inne artefakty Geforce 6800GT AGP - wyświetla krzaki i inne artefakty
  • REKLAMA
  • #2 14218649
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Uszkodzona, naprawa nieopłacalna.

strekstr napisał:
    wystawił ją w Uszkodzone (...), zabezpieczył się przed zwrotem.

Wiedział co robi.
  • #3 14218746
    strekstr
    Poziom 10  
    elessar87 napisał:
    Uszkodzona, naprawa nieopłacalna.

strekstr napisał:
    wystawił ją w Uszkodzone (...), zabezpieczył się przed zwrotem.

Wiedział co robi.

Właśnie porównałem "jego" GPU-Z z "moim" i wyszło na to, że numery wersji BIOSa nie są takie same - 5.40.02.32.00 u niego i 5.40.02.89.D9 (google nawet nie znajduje takiej wersji) u mnie. Z kolei na naklejce z tyłu karty jest 5.40.02.32.AS01. Czyżby nieudany flash, który spowodował decyzję o sprzedaniu? Będę musiał jeszcze pogłębić temat, bo pierwszy raz zdarza mi się taki szwindel.
  • #4 14218762
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    strekstr napisał:
    Czyżby nieudany flash, który spowodował decyzję o sprzedaniu?

Nie. Uszkodzony jest sam układ bądź połączenia pod nim. Popularna usterka, zwłaszcza w kartach kupowanych przez Internet.
  • REKLAMA
  • #5 14218805
    strekstr
    Poziom 10  
    elessar87 napisał:
    strekstr napisał:

Nie. Uszkodzony jest sam układ bądź połączenia pod nim. Popularna usterka, zwłaszcza w kartach kupowanych przez Internet.

To może wygrzanie lutów w piekarniku mogłoby pomóc?
  • #6 14218937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14219200
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14219231
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Wrzuć zrzut ekranu z GPU-Z, jeśli się uda.
    Sprawdzimy taktowania.
    strekstr napisał:

Jeśli Ci się uda, zainstaluj Riva Tuner i obniż taktowania i GPU i pamięci tak spróbuj testować kartę. Będziesz wiedział.
  • #9 14219342
    strekstr
    Poziom 10  
    RaeRae napisał:
    Piotrek Majstersztyk napisał:
    Karta po takim zabiegu może być na wieki wieków Uśmiercona.

Dodam do wypowiedzi kolegi jeszcze jeden oczywisty jak dla mnie fakt, że robi się to TYLKO i WYŁĄCZNIE wtedy, jeśli nie ma się nic do stracenia a nie, jeśli chce się kartę uratować. ;)
    To jest loteria, karta zadziała albo jeszcze bardziej popsujemy. Jeśli chce się ją uratować to nie warto ryzykować. Zwłaszcza, że po naprawie kartę na AGP taką jak GF 6800GT sprzedaż za niemałe pieniądze.

Dlatego na razie wstrzymuję z robieniem pieczeni, bo miałem jeszcze w planach zrobić wycięcie na AGP3.3V, a chyba tylko ten ASUS i karty od Galaxy nadają się do przeróbki.

swiercm napisał:
    Jeśli Ci się uda, zainstaluj Riva Tuner i obniż taktowania i GPU i pamięci tak spróbuj testować kartę. Będziesz wiedział.

To będzie raczej niemożliwe, przynajmniej z poziomu Windowsa :roll:
  • #10 14219373
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Zrzuć BIOS za pomocą NVflash (w załączniku) (uruchamiasz PC z bootowalnego Pendrive w DOS) i wrzuć go na forum. Zajrzę doń i zobaczę, jak to jest tam poustawiane i czy taktowania nie były modyfikowane.

Komendy dla nvflash:
    1. nvflash --list - sprawdzasz jakim urządzeniem jest Twój GF - numer będzie potrzebny - może być "0" lub "1" - przeważnie zero "0".
    2. nvflash -i0 - save GF6800GT.ROM - zapisze Ci obecny BIOS GF'a obok nvflash na pendrive.

strekstr napisał:
    które nie znikają po: dociśnięciu radiatora GPU i pamięci, zmianie pasty termoprzewodzącej i termopadów

Na GPU nie ma widocznych uszkodzeń rdzenia? Wrzuć dobrej jakości zdjęcia GPU bez radiatora.
    Załączniki:
    • nvflash.zip (349.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 14219437
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 14219524
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Patrz kolego na takty, wszędzie ma po 0.

Ma po zero, bo nie ma załadowanego sterownika. To że jest wykrywany, nie oznacza, że działa poprawnie.
    Zasadniczo zbyt pochopnie oceniłem sytuację uszkodzenia sprzętowego, jednak tu może pomóc flash ROMu karty, na działający, później próba. To dobre karty z 2004, które są jeszcze"ołowiowe".

Do tego zmierzamy. Ale musimy najpierw sprawdzić:
    swiercm napisał:
    Na GPU nie ma widocznych uszkodzeń rdzenia? Wrzuć dobrej jakości zdjęcia GPU bez radiatora.
  • REKLAMA
  • #13 14219534
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 14219543
    strekstr
    Poziom 10  
    swiercm napisał:
    Zrzuć BIOS za pomocą NVflash (w załączniku) (uruchamiasz PC z bootowalnego Pendrive w DOS) i wrzuć go na forum. Zajrzę doń i zobaczę, jak to jest tam poustawiane i czy taktowania nie były modyfikowane.

Komendy dla nvflash:
    1. nvflash --list - sprawdzasz jakim urządzeniem jest Twój GF - numer będzie potrzebny - może być "0" lub "1" - przeważnie zero "0".
    2. nvflash -i0 - save GF6800GT.ROM - zapisze Ci obecny BIOS GF'a obok nvflash na pendrive.

Zrobione. W spoilerze tekst, który wypluł NVFlash.
    Spoiler:

NVIDIA Firmware Update Utility (Version 5.100)

Adapter: GeForce 6800 GT (10DE,0045,1043,81A3) H:--:NRM B:01,AGP,D:00,F:00

The display may go *BLANK* on and off for up to 10 seconds during access to the EEPROM depending on your display adapter and output device.

Identifying EEPROM...
    EEPROM ID (BF,0048) : SST SST25VF512 2.7-3.6V 512Kx1S, page
    Reading adapter firmware image...
    Image Size : 64000 bytes
    Version : 05.40.02.32.00
    ~CRC32 : 97FC1689
    Subsystem ID : 1043-81A3
    Hierarchy ID : None
    Chip SKU : N/A
    Project : N/A
    CDP : N/A
    Build Date : 10/04/04
    Modification Date : 10/18/04
    Saving of image completed.
    Załączniki:
    • GF6800GT.zip (62.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #15 14219574
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    swiercm napisał:
    Ma po zero, bo nie ma załadowanego sterownika...
    ja tam widzę, ForceWare 307.83, a więc chyba załadował.

Te sterowniki do tych GF w ogóle się nie nadają.
    Ja korzystam przeważnie z FW 93.71. Na obecnych karta może nie działać poprawnie.

Zanim załadujesz zmodyfikowany przeze mnie BIOS do karty (takty obniżone o 50MHz na GPU i 100MHz na VRAM), wrzuć zdjęcia rdzenia GPU o które prosiłem.
    Instrukcję flashowania podam po wykonaniu mojej prośby.
    Załączniki:
    • GF680001.ZIP (42.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 14219666
    strekstr
    Poziom 10  
    swiercm napisał:
    Te sterowniki do tych GF w ogóle się nie nadają.
    Ja korzystam przeważnie z FW 93.71. Na obecnych karta może nie działać poprawnie.

Próbowałem instalować 175.16 i najstarsze 61.71, ale instalacja zwykle kończyła się wiecznie czarnym ekranem albo BSODem.

swiercm napisał:
    Zanim załadujesz zmodyfikowany przeze mnie BIOS do karty (takty obniżone o 50MHz na GPU i 100MHz na VRAM), wrzuć zdjęcia rdzenia GPU o które prosiłem.
    Instrukcję flashowania podam po wykonaniu mojej prośby.

Rdzeń w całej swojej okazałości:
  • #17 14219696
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Dzięki. Już wiemy wszystko:
    strekstr napisał:
    Rdzeń w całej swojej okazałości:

Wg mnie ma rogi uszkodzone.
    Widocznie chłodzenie "huśtało się" na jego powierzchni i jest ukruszone.
    Stąd problemy z tą kartą i tego bez nieopłacalnej wymiany układu nie naprawisz.
    Aby to dokładniej stwierdzić, zrób jeszcze jedno zdjęcie pod innym kątem.
  • #18 14219753
    strekstr
    Poziom 10  
    swiercm napisał:
    Wg mnie ma rogi uszkodzone.
    Widocznie chłodzenie "huśtało się" na jego powierzchni i jest ukruszone.
    Stąd problemy z tą kartą i tego bez nieopłacalnej wymiany układu nie naprawisz.
    Aby to dokładniej stwierdzić, zrób jeszcze jedno zdjęcie pod innym kątem.

Nie, to jakiś brud albo pozostałości po izopropanolu. Przyjrzałem się jeszcze lupą i nie widać żadnych ukruszeń rdzenia.
    Geforce 6800GT AGP - wyświetla krzaki i inne artefakty Geforce 6800GT AGP - wyświetla krzaki i inne artefakty
  • Pomocny post
    #19 14219882
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    strekstr napisał:
    Nie, to jakiś brud albo pozostałości po izopropanolu. Przyjrzałem się jeszcze lupą i nie widać żadnych ukruszeń rdzenia.

Dlatego o te zdjęcia dodatkowe poprosiłem.

Zatem teraz zrób tak:
    1. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2947495.html#14219574
    Wgraj zmodyfikowany BIOS - nie ruszałem napięć.

a. nvflash -i0 --eraseeeprom - czyszczenie obecnego BIOSU - nie resetuj po tej operacji PCta i nie dopuść do wyłączenie - od razu przejdź do pkt. b. potwierdzasz YES (z Szfit) i "y".
    b. nvflash -i0 -4 -5 -6 GF680001.ROM

Sprawdź zachowanie karty po tej operacji, najlepiej VMsT w wersji bootowalnej (załączyłem obie wraz z wersją dla Win).
    Załączniki:
    • VMsT_ISO___WIN.zip (669.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 14220401
    strekstr
    Poziom 10  
    swiercm napisał:
    Zatem teraz zrób tak:
    1. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2947495.html#14219574
    Wgraj zmodyfikowany BIOS - nie ruszałem napięć.

a. nvflash -i0 --eraseeeprom - czyszczenie obecnego BIOSU - nie resetuj po tej operacji PCta i nie dopuść do wyłączenie - od razu przejdź do pkt. b. potwierdzasz YES (z Szfit) i "y".
    b. nvflash -i0 -4 -5 -6 GF680001.ROM

Sprawdź zachowanie karty po tej operacji, najlepiej VMsT w wersji bootowalnej (załączyłem obie wraz z wersją dla Win).

Nie ma poprawy niestety:
    Geforce 6800GT AGP - wyświetla krzaki i inne artefakty Geforce 6800GT AGP - wyświetla krzaki i inne artefaktyGeforce 6800GT AGP - wyświetla krzaki i inne artefakty Geforce 6800GT AGP - wyświetla krzaki i inne artefakty
    Ale nagle zaczęły się zmieniać symbole tych krzaków po dzisiejszym rozmontowaniu chłodzenia :)
  • #21 14220405
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #22 14221350
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Szkoda Twojego czasu na dalszą diagnostykę.
    Karta uszkodzona.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z kartą graficzną Geforce 6800GT AGP, która wyświetla artefakty i krzaki. Po próbach naprawy, takich jak dociśnięcie radiatora, zmiana pasty termoprzewodzącej oraz testowanie na różnych zasilaczach, problemy nie ustępują. Użytkownik podejrzewa, że karta mogła być uszkodzona z powodu nieudanej aktualizacji BIOS-u. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn uszkodzenia, takich jak zimne luty pod układem lub pamięciami. Użytkownicy ostrzegają przed ryzykownymi metodami naprawy, jak wygrzewanie w piekarniku, oraz sugerują sprawdzenie i ewentualne flashowanie BIOS-u. Ostatecznie, po dalszych testach, stwierdzono, że karta jest uszkodzona i nieopłacalna do naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA