logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam programu do regulacji geometrii monitora, szczególnie dla Eizo

KoMar75 14 Lip 2004 11:58 2108 10
REKLAMA
  • #1 742087
    KoMar75
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    .... chodzi mi o program przy pomocy którego można softwarowo wyregulować geometrię monitora (zwłaszcza nieliniowość i poduszki) w momenie gdy standardowe menu OSD nie wystarcza. Podobno coś takiego jest dołączane do monitorów Eizo. Za wskazówki zgóry dziękję.
  • REKLAMA
  • #2 742156
    bobi75
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    jest taki fajny program do ustawiania geometrji monitorów słóży jako standardowy generator serwisowy jest on dostepny na stronach chipa ale niepamietam jego nazwy pozdrawiam robert
  • #3 742605
    Tomer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Jak OSD nie wystarcza to tylko mozesz pokrecic w srodku. Software tu nic nie da. A program do sutawiania sie nazywa Nokia Monitor Tester, ale on tylko wyswietla odpowiednie siatki do ustawiania.
  • REKLAMA
  • #4 743769
    KoMar75
    Poziom 12  
    Nie chodzi mi o tester monitora, czyli coś co wyświetli mi obraz serwisowy bo to mi nic nie da poniważ i tak przy pomocy osd wszystkiego nie skoryguję. Otworzyć monitora nie mogę bo jest na gwarancji. Programy o które mi chodzi powinnu mieć opcje programowej korekcji np przy pomocy myszki lub klawiatury i na pewno coś tskiego jest dołączane do niektórych monitorów EIZO (widziałem w jakimś piśmie testy).
  • #5 743825
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    A masz monitor EIZO, bo jak nie to na nic ci ten program ? Każdy producent ma swoje rozwiązania, a w niektórych monitorach komunikacja z PC to tylko możliwość odczytu pamięci gdzie są zapisane parametry monitora i żaden nawet najlepszy program tu nic nie pomoże

Każdy monitor cyfrowy ma coś takiego jak tryb serwisowy w menu OSD, wejście do niego zależy od typu monitora - jest to na ogół jakaś niestandardowa kombinacja przycisków. W nowoczesnych monitarach po rozkręceniu prawie nic się nie da wyregulować - prawie wszystko reguluje się za pomocą trybu serwisowego z menu.
  • REKLAMA
  • #6 743918
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Są programy do regulacji parametrów monitora przy użyciu komputera. Programy te są dostarczane do autoryzowanych serwisów danego producenta. Spotkałem je również na płytach CD sprzedawanych na giełdach komputerowych lub z ogłoszenia w fachowej prasie.
    Bywa tak, że dany program przystosowany jest do konkretnego modelu lub linii produkcyjnej monitorów. Nie ma jednego uniwersalnego programu.
  • #7 744143
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Znacznie prościej będzie z menu OSD. Po włączeniu trybu serwisowego dostępne są dodatkowe opcje, których normalnie nie widać aby użytkownik sobie monitora nie rozregulował. Przede wszystkim jaki to monitor ? Nie wszystkie mają możliwość regulacji z komputera ustawień.
  • REKLAMA
  • #8 744297
    punisher999
    Poziom 16  
    Polecam power strip
  • #9 745390
    KoMar75
    Poziom 12  
    Monitor z którym mam problem to MAG 796PF2 - i chodzi o to że ustaiwając idelanie boczne krawędzie na pionowe,proste to i tak jakieś małe okno umieszczone w środkowej części ekranu ma zauważalne, dość znaczne zniekształcenia bocznych krawędzi(wklęsłe do środka okienka). Chodzi mi o to aby ustawić geometrię w środkowej częći ekranu nie naruszając geometrii bocznych krawędzi. W menu serwisowym tego monitora także nie ma odpowiednich opcji (chociaż jest ono dożć rozbudowane). Monitory EIZO (nie wiem który typ bo czytałem artykuł o tym pare miesięcy do tyłu) mają dostępny taki program (najpewniej dział aon tylko z konkretnym typem) i to wcale nie dla serwisu a dla użytkownika bo był sprzedawany wraz za monitorem lub dostępny na www. Odnośnie PoweStripa to jakiś czas temu widziałem ten program alee szczeże mówiąc nie zwróciłem uwagi czy ma opcje ustawień geometrii monitora (bo wtedy mnie to nie interesowało).
  • #10 748340
    PermBan
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Masz takie "coś" pobaw się tym programem jest (moim zdaniem) conajmniej świetny.
    Nawet nie pamiętam skąd go mam ale ważne że skuteczny i duuużo lepszy od telewizyjnej "przerwy". -=POLECAM=-
    Załączniki:
    • testowanie monitora.rar (128.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 748422
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Jeżeli na gwarancji a menu nie wystarcza to na co czekasz?

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest program umożliwiający softwarową regulację geometrii monitora, zwłaszcza korekcję nieliniowości i efektu poduszki, gdy standardowe menu OSD nie wystarcza. W dyskusji wskazano, że większość monitorów, w tym cyfrowych, posiada tryb serwisowy dostępny przez specjalne kombinacje przycisków w menu OSD, który pozwala na zaawansowane ustawienia, jednak nie zawsze obejmuje korekcję geometrii w środkowej części ekranu bez naruszania krawędzi. Programy do regulacji parametrów monitorów są zwykle dedykowane konkretnym modelom i dostępne głównie dla autoryzowanych serwisów producentów. W przypadku monitorów Eizo istnieją specjalne aplikacje do korekcji geometrii, które mogą być dołączane do monitora lub dostępne na stronie producenta, umożliwiające użytkownikowi programową regulację. Przykładowo, program Nokia Monitor Tester służy jedynie do wyświetlania siatek testowych, a PowerStrip jest polecany jako narzędzie do ustawień, choć niekoniecznie oferuje korekcję geometrii. W przypadku monitora MAG 796PF2 autor zgłasza problem z lokalnymi zniekształceniami obrazu, które nie dają się skorygować ani przez OSD, ani przez tryb serwisowy, a otwarcie monitora jest niemożliwe ze względu na gwarancję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA