logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz zbudować na bazie tego transformatora? Parametry i schematy

rafixo 06 Sty 2010 14:38 1518 3
  • #1 7494152
    rafixo
    Poziom 10  
    Mam takie pytanko
    Mam gotowy transformator którego schemat załączony jest poniżej i interesuje mnie kwestia jaki wzmacniacz na jakich tranzystorach, o jakiej konstrukcji i o jakich parametrach mogę na nim wykonać. z góry dziękuje za podpowiedzi.Jeżeli macie może gotowe schematy takowych układów wzmacniaczy prosiłbym o podesłanie z góry dziękuje;)
  • Pomocny post
    #2 7494503
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Wg twojego opisu napięcie 17V daje zarówno uzwojenie posiadające zarówno 63 zwoje jak i 126 zwojów. To bzdura, popraw to. Uzwojenie z odczepami 6-7-8 mogło by zasilić wzmacniacz o mocy wyjściowej w sumie ok 160W, zakładając sporą pojemność filtrującą (powiedzmy koło 22mF/35V na gałąź) miałbyś z tego zasilacz +/-24VDC o wydajności niemal 4,6ADC.
    Mógłbyś z tego uzyskać do ok 60W/4om (35W/8om) na kanał, więc miałbyś z tego wzmacniacz stereo 2*60W/4om lub kwadro 4*35W/8om lub 2*60W/4om+35W/8om.

Napisałem to zakładając gęstość prądu 2,55A/mm^2. Widzę, że użyłeś wyższej.
  • #3 7494652
    rafixo
    Poziom 10  
    rzeczywiście masz racje tam tez powinno być 63 zwoje bo w sumie jest po 126 zwojów a odczep jest zrobiony w połowie czyli 63 zwoje. Przepraszam moja pomyłka w opisie;p
    Co do konstrukcji to chciałem wykonać jakiś zestaw 2.1 czyli dwa monitorki i do tego niewielki subik jako uzupełnienie niskich zakresów. Zestaw miałby służyć min jako mały odsłuch nagrań z kompa w zaciszu pokoju melomana;] Znalazłem tez trafo ze starej Tosci AWS 303 może ono się bardziej nada do tej konstrukcji?? Apropo jakosci dźwięku co za tranzystorki byście polecili do takiej konstrukcji?? może macie jakis wyspecjalizowany układ oparty o dobrze lub mniej znane półprzewodniki....a może jakaś konstrukcja na gotowych kościach z rodziny tda lub lm...a może jakas hybryda z rodziny stk?? Proszę o rady i o scjematy projektów z góry dziękuje
    Poniżej poprawiony schemat

• Pomocny post
    #4 7494733
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 402
    Trafo z tosci to TS 90/16, pełno w necie opisów tego typu traf. Po wyprostowaniu jest tam +/- 27 V stałego, więc jak chcesz coś mocniejszego, to będzie trochę mało.
    To trafo, co wlepiłeś schemat wygląda na mocniejszy projekt.
    Jeżeli chodzi o stopnie końcowe, proponuje skorzystać z gotowych projektów, przynajmniej sprawdzone, oraz jeżeli chcesz w przyszłości wykorzystać go do czegoś mocniejszego, weż na tranzystorach.
REKLAMA