Witam
Chcę skompilować bootloader ze strony MikroSys w programie ICC AVR ale nie wiem jak to zrobić? Na co dzień programuję w Bascomie a ICC to dla mnie czarna magia. Czy może ktoś opisać krok po kroku jak skompilować i co w programie ICC AVR np. do ATMEGA8?
Pozdrawiam
Marcin
✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania bootloaderów do mikrokontrolerów ATmega8 i ATmega32 oraz sposobów ich użycia. Poruszono kwestie wyboru interfejsu komunikacyjnego do ładowania programu, wskazując na UART jako preferowane wejście. Wspomniano o dostępności bootloadera MegaLoad z microsyl.com, który działa przez UART. Zwrócono uwagę, że bootloadery są zwykle pisane pod konkretne zastosowania i procesory, a ich tworzenie jest możliwe nawet w Bascomie. Pojawiły się pytania o kompilację bootloaderów, szczególnie w środowisku ICC AVR, które dla użytkowników Bascoma może być trudne. Wskazano, że pliki bootloaderów można pobrać ze strony Atmel, ale wymagają kompilacji. Podsumowując, temat obejmuje wybór interfejsu (UART), dostępność gotowych rozwiązań (MegaLoad), oraz wyzwania związane z kompilacją bootloaderów w różnych środowiskach programistycznych. Wygenerowane przez model językowy.