logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bootloader RS232 dla Atmega8 do 256B – sprawdzone działające wersje, polecane źródła

Aro_ 27 Sie 2007 22:37 2318 4
REKLAMA
  • #1 4222589
    Aro_
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam, Potrzebuje bootloadera o rozmiarze max 128słów (256B) przez rs232. Ten od Marcina Wiazani z ksiązki "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku Bascom" nie działa:( Również bascomowy boot odmawia posłuszeństwa. Może ktos z was ma dobry bootloarer na atmege8?(dowolny AVR, myśle że dla różnych typów mikrokontrolerów AVR bootloader jest prawie ten sam) Temat jest też na forum EdW, ale chyba nic z tego juz nie wyjdzie.
    Na necie nic nie moge znaleźc:(
  • REKLAMA
  • #2 4222825
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    http://www.microsyl.com/
    MegaLoad.

Tylko że ma 512B, ale może po małej przeróbce upchałby to w 256B :wink:. U mnie pięknie działa.
  • REKLAMA
  • #3 4224367
    Aro_
    Poziom 15  
    No ja nawet tego nie moge skompilowac. Wyglada to na zaniedbane. A mógłbys pokazac ten twój działajacy? I ten program MegaLoad... no nie wiem co jest z tym grane. Otwiera sie tylko stronka internetowa, zamiast sie zainstalowac. Wybacz moją niewiedzę, dopiero pół roku w tym siedze.
  • REKLAMA
  • #4 4224459
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Dwie ważne rzeczy.

Use ICCAVR from www.imagecraft.com to build your hex file
    do skomilowania projektu potrzebujesz tego kompilatora (ImageCraft)
    oraz
    Windows, .NET framework 2.0 runtime zainstalować
    żeby program MegaLoad mógł "ruszyć" :wink:.
    Tam naprawdę jest wszystko opisane :wink: i wystarczy poczytać.
  • #5 4224691
    Aro_
    Poziom 15  
    Hmm, troche roboty przy tym. Potrzebuje czegoś prostego, najlepiej wykorzystujac winAVR lub bascoma, bo od razu jest tez terminal. Instalowanie nowego kompilatora nie wchodzi w grę:(
    Ale i tak sprawdze twoje rozwiązanie, bo może cos z moim starym atmega8 nie tak. W końcu był juz programowany kilkadziesiąt tysięcy razy:) No bo niemożliwościa jest że żaden bootloader nie działa.
REKLAMA