logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW 318 1988: Niedziałający licznik prędkości i wariujący wskaźnik paliwa

tomhenks 15 Lip 2004 17:40 2936 7
REKLAMA
  • #1 744455
    tomhenks
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    W BMW 318 z 88 roku nie działa licznik prędkości, obrotomierz działa. Wskaźnik żużycia paliwa wariuje co robić?Licznik kilometrów też nie obraca się.
  • REKLAMA
  • #2 744509
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 200
    popraw wtyczki z tyłu za deską z licznikami!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #3 760602
    magik01
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    w liczniku jest bateria,wymien ja!!
  • REKLAMA
  • #4 761237
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 63
    Jeśli masz 2 przyciski na zegarze, możesz sobie zrobić test trzymając je jednocześnie i przekręcając stacyjke. Nie wiem czy akurat w twoim samochodzie jest taka możliwość bo jest to 88r, wiec chyba nie ma. No i wtyczki napewno trzeba sprawdzić tak jak napisał kolega. Pozdrawiam
  • #5 761831
    grzegorz_k
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    8) miałem coś takiego i przerwany był przewód od czujnika na tylnum moście
  • REKLAMA
  • #6 961812
    ducat
    Poziom 2  
    No właśnie mam podobny problem. Wskaźnik chwilowego zużycia pokazuje mi cały czas max wartosć. Stało się tak po podłączeniu oryginalnej kostki radiowej do przewodów w samochodzie. Kostka jest podłączona dobrze, radio gra. Wszytko jest ok oprócz wskazań ekonomizera. Jak wyłącze radio, to wskazówka trochę opada i wskazuje i tak fałszywie. Jak włącze radio, - wskazówka idzie na maxa.
    Co z tym fantem zrobić. Kto poradzi?
  • #7 962094
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 63
    To że radio gra to wcale nie znaczy że jest dobrze podłączone. Spróbuj np. podłączyć mase radia pod karoserię samochodu i sprawdz. Mój kolega miał też dobrze radio podłączone, tylko mu się licznik podświetlał jak je włączył. Okazało się że była masa źle podpięta :)
  • #8 962220
    cmc1
    Poziom 11  
    Przerabiam ten sam temat tylko ze u mnie przekłamuje na wskazaniach temperatury i wskaźnika paliwa i wiem ze prawdobodobnie jest wszystko ok tylko zegary cos nawalaja.Czasami dobrze pokazują. Prawdopodobnie to cos z masa będzie nie tak ale narazie czasu brak na zabawe.
    Jeżeli chodzi o test konsoli zegarów to tez sie go da zrobic jezeli masz tylko jeden przecisk na desce(poprostu go przytrzymaj dłuższą chwile i przekręć kluczyk o jedną pozycje-nie na zapłon)
    Moje autko to BMW 318i E36

Podsumowanie tematu

✨ W BMW 318 z 1988 roku problem z niedziałającym licznikiem prędkości i nieprawidłowo działającym wskaźnikiem paliwa może wynikać z kilku przyczyn. Należy sprawdzić i poprawić wtyczki z tyłu za deską rozdzielczą, gdyż luźne lub uszkodzone połączenia często powodują takie usterki. W liczniku znajduje się bateria, której wymiana może pomóc w rozwiązaniu problemu. Możliwe jest również przerwanie przewodu od czujnika na tylnym moście, co skutkuje brakiem wskazań licznika i licznika kilometrów. W przypadku wskaźnika zużycia paliwa wariującego po podłączeniu radia, problem może leżeć w nieprawidłowym podłączeniu masy radia do karoserii, co wpływa na wskazania ekonomizera. W starszych modelach BMW 318 z 1988 roku test konsoli zegarów może być ograniczony, ale w nowszych modelach (np. BMW 318i E36) możliwe jest wykonanie testu przyciskami na desce rozdzielczej. Problemy z wskaźnikami mogą być również spowodowane nieprawidłowym uziemieniem (masą) instalacji elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA