logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć radziecki silnik trójfazowy 1.5 kW? Oznaczenia złączy

eeo 11 Sty 2010 19:37 13597 10
REKLAMA
  • #1 7520858
    eeo
    Poziom 11  
    Ocena: 33
    Witam, potrzebuję przetestować radziecki silnik trójfazowy 1.5 kW, po otwarciu pokrywki złączy - okazało się to mniej proste, niż myślałem. Jak rozumieć oznaczenia? Jak podłączyć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7520895
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 834
    No cóż, ktoś go już skojarzył w trójkąt. Połącz każdą fazę z każdą śrubą i ten oderwany przewód z środkową śrubą. Do korpusu dołącz Ochronny lub ochronno-neutralny, zależnie od tego jaką masz instalację.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7520911
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 756
    Witam, wygląda na to że silnik ktoś podłączał do 230V z kondensatorem. Według tabliczki na 380V powinien być połączony w gwiazdę tzn. przewody z jednej strony kostki razem i do pozostałych zasilanie.
    ---
    A tak w ogóle to wygląda mi na to że ktoś wyprowadził dodatkowe przewody z tego silnika, oryginalnie pewnie był połączony wewnątrz i stąd tabliczka z trzema zaciskami.
  • #4 7521310
    eeo
    Poziom 11  
    Dziękuję. Skoro ktoś ingerował w połączenia, może powinienem najpierw pomierzyć, czy połączenie wedle sugestii kolegi fuutro jest bezpieczne? Czy można to zrobić przy pomocy np. omomierza? Jaka jest róznica dla działania silnika pomiędzy połączeniem w trójkąt i połączeniem w gwiazdę?
  • #5 7521500
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 834
    Moja sugestia może mieć tą jedną wadę ale sam omomierz to za mało. Musiałbyś oddzielić uzwojenia i ustalić ich początki i końce.
  • REKLAMA
  • #6 7521748
    niutat
    Poziom 36  
    Moim zdaniem te przewody z lewej są dorabiane, prawdopodobnie w silniku były kiedyś ze sobą połączone. Nie zaszkodziło by zajrzeć do wnętrza silnika i zobaczyć co tam jest namieszane.
  • #7 7522357
    eeo
    Poziom 11  
    Czy wgląd we wnętrze może coś podpowiedzieć? (Łatwo demontowalne ustrojstwo.)
    Widoczne są trzy wątpliwe przewody - kremowy, pomarańczowy i czerwony (naprawa lub przeróbka). Prawdopodobne jest jak kolega niutat pisał, że te przewody były połączone razem wewnątrz, ale ktoś zdecydował to zmienić. W jaki sposób zmienia się praca silnika, jeśli zmienimy mu konfigurację z gwiazdy na trójkąt? Ciągle zastanawia mnie, w który z powyższych sposobów powinienem połączyć, żeby przetestować silnik i jakiego rzędu oporu/ów powinienem spodziewać się pomiędzy wyprowadzeniami do sieci - kilka/naście/dziesiąt omów?
  • #8 7528337
    winyl2
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Podepnę sie pod temat bo mam problem podobny, ale zgoła odwrotny.

Co do problemu odnalezienia uzwojeń i podłączenia to polecam tego pdfa.

Ja mam silnik Dietz o takich oznaczeniach
    Δ/Y 220/380V 6,3/3,8A 1,5kW 2800RPM rok prod. 1982
    silnik sprzęgniety jest z wentylatorem bocznokanałowym na wale silnika. Po zajrzeniu do puszki silnika widzę tylko 3 przewody,wszystkie żółte, i kostkę z 6-cioma zaciskami.
    Przewody są podłączone do zacisków U1,V1,W1. Z oznaczeń silnika wynika ze powinno być 6 przewodów i raczej silnik był grzebany i pewnikiem ktoś go wewnętrznie połączył, o ile nie był jeszcze przewijany :(

Można jakoś stwierdzić w co Δ czy Y jest połączony bez rozbierania? Rozebranie tego to kilka godzin roboty,praktycznie trzeba rozebrać na części składowe :cry:. Podejrzewam że podłączenie tego tak "na oko" pod 3-fazę może spalić silnik jak będzie spięty w Δ.50% szans. Mam rację?
    Wiem ze w Δ należy go łączyć pod 220 przez falownik 1f. W sumie nawet nie wiem czy uzwojenia są sprawne.
    Może ktoś coś mi poradzi co z tym "gratem" zrobić.Jeszcze można podpiąć pod ten falownik 1f i zobaczyć czy dziala,ale nie mam falownika 1f tylko 3f. A kupować tylko żeby sprawdzić.Ehh

Winyl2
  • #9 7528398
    niutat
    Poziom 36  
    Do kolegi winyl2
    Często warsztaty przezwajające silniki ze względów praktycznych łączyły uzwojenia wewnątrz na napięcie 380V i ten też prawdopodobnie jest tak połączony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 7528427
    pawel0777
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Eeo Twój silnik ma fabryczne uzwojenie.Ktoś wyciągnął dodatkowe przewody które normalnie były zwarte na uzwojeniu wewnątrz silnika.

winyl2 Twój silnik był pewnie przezwajany i stąd masz trzy przewody.Po dokładnym obejrzeniu uzwojenia można stwierdzić jak jest połączony.Jeżeli są wyprowadzone trzy przewody uważam że śmiało możesz podłączyć do sieci.
  • #11 7545332
    eeo
    Poziom 11  
    Silnik połączyłem na powrót w Y, działa znakomicie. Dziękuję za sensowne porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat podłączenia radzieckiego silnika trójfazowego 1.5 kW, napotykając trudności w zrozumieniu oznaczeń złączy. Odpowiedzi sugerowały, że silnik powinien być połączony w gwiazdę (Y) dla napięcia 380V, a także wskazywały na możliwość wcześniejszych modyfikacji w połączeniach. Użytkownicy zalecali sprawdzenie uzwojeń oraz ostrożność przy podłączaniu, aby uniknąć uszkodzenia silnika. Po przeanalizowaniu wskazówek, autor podłączył silnik w konfiguracji Y, co zakończyło się sukcesem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA