logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer A-502 - brak reakcji po naprawie taśmy, dioda standby świeci

reksiomaly 16 Lip 2004 12:58 2140 9
REKLAMA
  • #1 745947
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Witam mam problem z tym właśnie wzmacniaczem.Kupiłem go ostatnio na alegro jako uszkodzony no i jest,Ale do rzeczy jakiś grzeboł w nim grzeboł i odwrotnie polutował taśme łączączą przedni panel z zasilaczem.Poprzelutowniu zaświeciła mi sie dioda standby i koniec nieda się nic innego zrobić.Na płycie na panelu nie ma nic poza układem scalonym PD5224 napięcia sa raczej ok w sumie ich dużo niema bo jedt tylko 5volt które jest.Ogólnie na nic nie reaguje.Ma ktoś jakomś ciekawą koncepcje czy mam scal dfo wymiany????????
  • REKLAMA
  • #2 756406
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    ja proponowalbym na poczatek wymusic zalaczenie glownego transformatora poprzez zwarcie stykow przekaznika zalaczajacego go. wtedy bedzie mozna zobaczyc,czy procek zyje i bedzie mozna sprawdzic koncowke mocy.
  • #3 771152
    Marek Matysek
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Taa..! I ewentualnie nabawić się jeszcze większego bigosu. Nie znasz sprzętu i nie wiesz co jeszcze jest "namodzone". Szukaj mapy sprawdzaj i mierz. Scalak jest drogi więc opłaca się mieć pewność!
  • REKLAMA
  • #4 771252
    gorzyga
    Poziom 20  
    Praktycznie na 100% jest uszkodzony procesor,naprawde sporo takich wzmacniaczy naprawialem i jezeli wpieta zostala na odwrot tasma sygnalowa to praktycznie nie ma szans na przezycie (zamienione napiecia zasilania). A poprzez zalczenie przekaznika mozna sie przekonac czy inne rzeczy zyja. A schemat by sie przydal,mozna pomierzyc sobie napiecia zasilacza stand-by i czy chodzi kwarc i czy jest reset,ale to wszystko i wlaczenie gl. transformatora i tak nic w tym stanie nie pogorszy i po tych pierwszych pomiarach bedzie konieczne,aby mierzyc dalej. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 806172
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Witam.Pisze dopiero teraz bo nie było mnie.Więc co mi da załonczenie na krótko głównego trafa skoro to niema nic do rzeczy.zamiana napięc przy odwrotnym podpięciu jest nie możliwa, ponieważ 5 volt jest na srodkowej nodze więc nieda rady a zamiast masy jest + 12 jak mamy odróconą taśme ale to też nic nie daje bo +12 dopiero jest kiedy załonczymy główny trafo.Jest duże prawdopodobieństwo że siedzi procek ale chciałbym go wyklóczyć bo no wy to 140 zł.Pozatym jest uszkodzona końcówka isterujące reszta wydaje się wporządku.Ten wzamcniacz jest podzielony na dwa segmęty że tak powiem (obsługa wejść wyjść i innych bajerów i odzielnie jest wzmacniacz sygnał audio niema nic wspólnego z prockiem)da się go uruchomić na krótko zwierając przekaźnik wtedy wszystko działa oprócz przedniego panela a dokładnie guzików do siła głosu i barwa działają.
  • #6 806884
    gorzyga
    Poziom 20  
    po tym co zostalo tu napisane,to na Twoim miejscu podstawil bym procesor. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 807521
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Witam.Więc Gorzyga dzięki pocieszyłeś mnie :cry: kupie tego procka tylko szlak mnie trafi jak wsadze nowy i nie wystartuje.Jeszcze końcówki musze nowe kupić.W sumie jeszcze się dobrze zastanowie.Narazie dzięki za pomoc pozdrawiam
  • #8 2854525
    gier85
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam podobny problem, tylko u mnie dodatkowo nie działa regulacja basu ani sopranu, na zwartym przekaźniku działą tylko volume.... chodzi o ten procesor mianowicie Pioneer PD5224A, skąd to to można wziąsć?
  • #9 2858436
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Witam.

Autoryzowany serwis Pioneer sciąga takie cuda.Co do barwy dźwięku poszukaj bo niema ona nic wspólnego z procesorem.
  • #10 2868016
    gier85
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    reksiomaly napisał:
    ...Co do barwy dźwięku poszukaj bo niema ona nic wspólnego z procesorem.

...ooo a to ciekawe, dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza Pioneer A-502, który po nieprawidłowej naprawie taśmy łączącej przedni panel z zasilaczem nie reaguje na polecenia, a świeci się tylko dioda standby. Uszkodzenie prawdopodobnie dotyczy procesora sygnałowego PD5224, który steruje funkcjami przedniego panelu. Odwrotne podłączenie taśmy mogło spowodować uszkodzenie scalaka, co jest częstą przyczyną awarii w tych modelach. Zalecane jest wymuszenie załączenia głównego transformatora poprzez zwarcie styków przekaźnika, co pozwoli sprawdzić, czy procesor i końcówka mocy działają. Wzmacniacz jest podzielony na segmenty: obsługę wejść/wyjść i wzmacniacz audio, które działają niezależnie. Włączenie przekaźnika na krótko umożliwia działanie końcówki i regulacji głośności, ale nie przycisków na panelu przednim. Koszt wymiany procesora jest wysoki, dlatego warto dokładnie zweryfikować uszkodzenie przed zakupem nowego układu. Autoryzowany serwis Pioneer może sprowadzić procesor PD5224A. Problemy z regulacją barwy dźwięku (bas, sopran) mogą mieć inne przyczyny i nie są bezpośrednio związane z procesorem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA