logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana podstaw Bi na wyłączniki instalacyjne- nadmiarowe.

dooomin17 13 Sty 2010 19:37 4776 31
REKLAMA
  • #1 7530737
    dooomin17
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    witam serdecznie, chciałbym wymienić w domu stare bezpieczniki topikowe na nowe s-ki, oraz chciałbym zamontować w domu główny wyłącznik, taki jak mam na klatce (25A),oraz dodatkowo dodać różnicowoprądowy. Budynek jest z lat 90, instalacja miedziana, dwużyłowa, L i PEN. Obecnie mam 3 bezpieczniki topikowe, jeden (pierwszy od lewej)jest na gniazda, drugi jest na gniazdo w łazience, a trzeci jest na światło. Uziemione mam tylko gniazda w łazience i w kuchni. dodam zdjęcie starej rozdzielni. i proszę o schemat z podłączeniem w/w bezpieczników.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7530908
    Rolnik95
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    A więc tak z tymi bezpiecznikami nowymi to chyba nie masz problemu bo instalujesz je tak samo jak te czyli nic nie musisz przerabiać tylko ta ceramikę wymienić na ekse i zera złączyć na kostce takiej specjalnej do rozdzielni. co do różnicówki ja bym się zakładał na instalacji dwużyłowej. Jest to moim zdaniem bez sensu.
  • #3 7530971
    dooomin17
    Poziom 10  
    a żeby podłączyć ten główny 25A to muszę najpierw fazę przez niego poprowadzić, a dopiero potem na te 3 pozostałe? dałoby radę o jakiś schemat? nawet jakiś prosty, w paincie czy coś., z wydzieleniem co gdzie podłączyć
  • Pomocny post
    #4 7531048
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1008
    Możesz wymienić całe zabezpieczenie z bezpiecznikami typu Bi na kasetę z zamontowanymi 3 bezpiecznikami typu S Zabezpieczenia Typu S Oświetlenie 6 do 10A z charakterystyką B łazienka zabezpieczenie pralki automatycznej 16A charakterystyka B oraz na pozostałe gniazda w zależności od obciążenia od 10 do 16A charakterystyka B Zamontowanie różnicówki nie wchodzi w grę iż instalację posiadasz dwu przewodową.Można jedynie zamontować różnicówkę gdy instalacja jest trzy żyłowa.Możesz zamiast wymiany w starych gniazdach bezpiecznikowych zamontować bezpieczniki automatyczne wkrętkowe i będzie ten sam efekt jakbyś zamontował kasetę z bezpiecznikami typu S
  • #5 7531064
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    Cytat kol. Rolnik95 :
    Cytat:
    co do różnicówki ja bym się zakładał na instalacji dwużyłowej. Jest to moim zdaniem bez sensu.

Moim zdaniem jest zabroniona (poza pewnymi wyjątkami). Może kolega wytłumaczyć dlaczego jest bez sensu?
    Cytat kol. dooomin17
    Cytat:
    i proszę o schemat z podłączeniem w/w bezpieczników.

Czy kolega wie w jakim celu montuje się wyłącznik różnicowoprądowy i gdzie jest wymagany?
    Cytat:
    Uziemione mam tylko gniazda w łazience i w kuchni

Czyli? Bo to istotne...
  • #6 7531066
    michal5102
    Poziom 12  
    Jak chcesz samemu to robić , to powinieneś też sam odpowiedzieć na takie banalne pytania . Kup sobie 3 esy i 3 modułową rozdzielkę a głównego nie rób , bo jak wybije Ci jeden z trzech to ten też .
  • REKLAMA
  • #7 7531068
    Rolnik95
    Poziom 18  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Bardzo schematyczny rysunek ale wszystko widać. Tam gdzie ścieżki na siebie nachodza (niebieska na brazowa to one nie sa polaczone!
  • #8 7531105
    dooomin17
    Poziom 10  
    no ok, a rzuć okiem na ten schemat i powiedz mi czy to jest na dwużyłowym L i PEN. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • Pomocny post
    #9 7531130
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4796
    dooomin17 napisał:
    dodam zdjęcie starej rozdzielni. i proszę o schemat z podłączeniem w/w bezpieczników.

I na co te zdjęcia zabytków? I tak nie napisałeś gdzie np. masz licznik, nie wiadomo, czy to nie jest teren zastrzeżony dla ZE, a poza tym sam nie masz żadnych uprawnień i jak coś schrzanisz, to żadnego ubezpieczenia nawet nie dostaniesz.
    Ciekawe, czy wyrostki tez wycinasz? I zęby wyrywasz? A bierzesz się za to, o czym nie masz nawet zielonego pojęcia.
  • #10 7531140
    kierbedz4
    Poziom 36  
    To jest poprawna instalacja .W złączu zintegrowanym nastąpiło wydzielenie z przewodu PEN na dwa przewody N i PE.Ale masz trzy przewody L1 N i PE.
  • REKLAMA
  • #11 7531141
    dooomin17
    Poziom 10  
    michal5102 napisał:
    Jak chcesz samemu to robić , to powinieneś też sam odpowiedzieć na takie banalne pytania . Kup sobie 3 esy i 3 modułową rozdzielkę a głównego nie rób , bo jak wybije Ci jeden z trzech to ten też .

chce zamontować głowny, żeby wrazie wymiany uszkodzonej s-ki nie wychodzić na klatkę.
  • #12 7531159
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Jak spali Ci się żarówka to wywali Ci ten W mieszkaniu i zarazem ten co jest zabudowany przy liczniku na korytarzu.W czasie gdy żarówka ulega spaleniu następuje łuk i stosunkowo duży prąd zwarcia. Wylecą Ci na raz 2 bezpieczniki.
  • #13 7531190
    tomaszmruz
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Jeżeli mniemasz żadnych uprawnień daj sobie spokój wezwij elektryka z uprawnieniami
  • #14 7531193
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    kierbedz4 napisał:
    Cytat:
    To jest poprawna instalacja .W złączu zintegrowanym nastąpiło wydzielenie z przewodu PEN na dwa przewody N i PE.Ale masz trzy przewody L1 N i PE.

Skąd ta pewność? Ja widzę na zasilaniu przewód fazowy i przewód zerowy (jeśli to TN), a na odbiorach cztery przewody fazowe (3 obwody) i trzy przewody zerowe ??. Gdzie PE? Gdzie czwarty przewód zerowy? Gdzie uziemienie o którym wspomniał autor? A może kolega zasugerował się tym uziemieniem które okaże się mostkiem zerującym, i w ten sposób kolega wprowadza w błąd...
    dooomin17:arrow: Kolega mi nie odpowiedział :idea:
  • #15 7531279
    dooomin17
    Poziom 10  
    Cytat kol. dooomin17
    Cytat:
    i proszę o schemat z podłączeniem w/w bezpieczników.

Czy kolega wie w jakim celu montuje się wyłącznik różnicowoprądowy i gdzie jest wymagany?

Cytat:
    Uziemione mam tylko gniazda w łazience i w kuchni

Czyli? Bo to istotne...[/quote]

różnicowoprądowy służy do ochrony ludzi przed porażeniem pośrednim i bezpośrednim :)
  • #16 7531314
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Tak myślałem...
    Mam jeszcze dodatkowe pytania:
    Jakie przekroje przewodów- tych miedzianych i tego aluminiowego, gdzie jest podłączony przewód zerowy od tego Al, i dlaczego wszystkie bezpieczniki są 16A ?
  • #17 7531354
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 7531396
    dooomin17
    Poziom 10  
    Akrzy74 napisał:
    Tak myślałem...
    Mam jeszcze dodatkowe pytania:
    Jakie przekroje przewodów- tych miedzianych i tego aluminiowego, gdzie jest podłączony przewód zerowy od tego Al, i dlaczego wszystkie bezpieczniki są 16A ?

przewody mam w całym domu 1,5. a tu przy bezpiecznikach faza jest połaczona bezpośrednio pod każdy bezpiecznik 2,5. wszystkie sa miedziane, nie ma zadnego Al.
    a wszystkie sa 16A bo mialem zwarcie, i chwilowo wsadzilem 16.

Dodano po 4 [minuty]:

masonry napisał:

Dooomin napisz czy te uziemienie gniazd w kuchni i łazience to jest tylko mostek zrobiony w gniazdku czy do tych gniazd dochodzą 3 przewody od bezpieczników, między innymi od tego zależy czy będziesz mógł założyć różnicówkę. Zamiast bezpiecznika głównego myślę że lepiej dać FR to taki wyłącznik (wygląda jak eska).

wydaje mi sie ze jest to tylko mostek, bo uziemienie jest podłączone bezpośrednio pod N.
    takie uroki starych instalacji ;|
    a ten FR montuje sie tak samo jak zwyklego eska?
  • #19 7531481
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 7531536
    dooomin17
    Poziom 10  
    no trudno to zrezygnuje narazie z róznicówki, gdyż nieplanuje wiekszego remontu żeby rozprowadzic dodatkowe uziemienie.. a jest jeszcze jakieś inne zabezpieczenie? zamiast różnicówki? hmm.. patrzylem na tą FR i to jest wyłacznik instalacyjny, tak? dzięki niemu moge wyłaczyc cała instalację w domu, i np. wymienić eske.. tak? dobrze rozumie? i musze wziąść B25?
  • #21 7531563
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4796
    masonry napisał:
    Retrofood, a po kiego grzyba ci wiedzieć gdzie jest licznik? Znowu próbujesz rozmydlać temat niepotrzebnymi pytaniami?

Przed napisaniem swojego postu zasugerowałem się drugą fotografią i sądziłem, że to bezpiecznik na klatce. Sam przyznasz, ze jego stan jest nieszczególny. A skoro na klatce, to miałem prawo sądzić, że to przedlicznikowy. I stąd pytanie.
    Późniejsze posty nie potwierdziły tych założeń, więc nie ciągnę tematu.
    A Ty nie musisz być przy swoich pytaniach złośliwy.
  • #22 7531696
    dooomin17
    Poziom 10  
    przepraszam za mój bład.. FR to jest rozłącznik izolacyjny. ;)
    a teraz jaka jest różnica miedzy wyłącznikiem instalacyjnym a rozłącznikiem izolacyjnym?
  • #23 7531759
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 7531770
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Jeden jest wyłącznikiem, a drugi rozłącznikiem. Google....

masonry napisał: -
    Cytat:
    wyłącznik instalacyjny to jest ten którym włączasz światło w pokoju).

Światło można włączać np. włącznikiem.
    Cytat:
    Oznaczenie B 25 które podałeś odnosi się do wyłączników nadmiarowoprądowych. Nie myl pojęć, musisz zdawać sobie sprawę z różnicy jak jest między FR a eską. Napisz jaka to różnica to będę wiedział że się rozumiemy.

Wyłącznik instalacyjny to popularna eska- inaczej wyłącznik nadmiarowy...
  • #25 7531841
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #26 7531870
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ale ja wiem, wiem też, że Ty nie jesteś laikiem i nie pracujesz jako ochrona w hurtowni (obserwując).
  • #27 7531897
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 7532038
    dooomin17
    Poziom 10  
    no to teraz wiem, że muszę kupić FR 301 40A, a co do pomyłki to pomyliłem się bo szykałem na allegro zarówno bezpieczników jak i esek :P dzięki niemu moge wyłaczyc cała instalację w domu, i np. wymienić eske.. tak? dobrze rozumie?
  • #29 7532083
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 7532095
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    A dlaczego chcesz w ogóle wymieniać eskę? Jeszcze jej nie zamontowałeś, a już myślisz o wymianie (pewnie często masz zwarcia w instalacji). Jeśli uszkodzeniu ulegnie wyłącznik instalacyjny, to należy znaleźć przyczynę, a nie tylko usunąć skutek.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje wymianę starych bezpieczników topikowych na nowe automatyczne (typ S) oraz zainstalowanie głównego wyłącznika (25A) i różnicowoprądowego w budynku z lat 90. Instalacja jest dwużyłowa (L i PEN), a użytkownik ma wątpliwości co do możliwości montażu różnicówki oraz schematu podłączenia. Odpowiedzi wskazują, że różnicówka nie jest zalecana w instalacji dwużyłowej, a zamiast niej można zainstalować rozłącznik izolacyjny (FR). Użytkownik dowiaduje się, że FR 301 40A może pełnić rolę wyłącznika głównego, ale nie zabezpiecza przed zwarciem, co jest rolą bezpieczników nadmiarowych (esek).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA