logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastosowanie masy w układach elektrycznych i różnice w transformatorach

afro1 16 Lip 2004 23:26 1050 5
  • #1 747111
    afro1
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    czy może mi ktoś powiedzieć dokładnie i prosto, jakie jest zastosowanie masy w układzie. Dlaczego np. są trafa z masą i bez masy? Co to daje? Co oznacza, że masa jest np. na + albo na -?
  • #2 747356
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Prosto ? Masa to punkt odniesienia.Jak zero na termometrze,wykresie,linijce itp.Wszystkie wielkości od tego miejsca możemy określić,pomierzyć,ustawić itp. w górę bądź w dół.
  • #3 749936
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    To czy masa jest na plusie czy na minusie generalnie nie ma znaczenia choć zdecydowanie częściej spotkasz się z masą na minusie. Kiedyś Rosjanie (oni zawsze coś wymyślą) w samochodach Łada stosowali na masie plus i były niezłe jaja by podłączyć radioodbiornik z masą na minusie :D
  • #4 750333
    obr1
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Z tą masą w Ładach to chyba bajka. Ja miałem Ładę i był minus na masie.
    A wracając do tematu to w transformatorach ten punkt co nazywasz masą jest środkiem uzwojenia wtórnego i jest wyprowadzony po to aby można zrobić zasilacz napięcia symetrycznego. Wtedy po wyprostowaniu mostkiem mamy zasilacz potrzebny do większości współczesnych wzmacniaczy głośnikowych.
  • #5 750350
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    W starych Nysach i Żukach spotkałem się z + na masie...
  • #6 751652
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Z tą Ładą to nie bajka!Nie wszystkie autka tego typu miały plus na masie.Ja byłem posiadaczem Łady z masą minus ale kolega miał model z masą plus i byłem tego świadkiem :)
REKLAMA