logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wincc Flexible 2005 - błąd przy otwieraniu projektu .hmi i _log.LDF

pembuk 16 Sty 2010 00:40 4110 13
  • #1 7542412
    pembuk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam pewien problem z otwarciem projektu dostarczonego przez dostawcę urządzenia. Aplikacja na panel nie jest zbytnio skomplikowana ale sa z nia pewne problemy i chciałbym dokonać pewnych zmian.

Posiadam pliki .hmi i _log.LDF i podczas probu otwarcia wyskakuje komunikat:

Cannot attach the database D:\...\projekt.hmi to the SQL server. Make sure that the .hmi and _log.ldf Files match.

Dotychczas nie spotkałem sie z taki problem i nie za bardzo mam pomysł jak sobie poradzić.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam, pembuk
  • #2 7545260
    Krzysztof_Z.
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Niestety jest to zmora WinCC w starszych wersjach. Prawdopodobnie nie odpala się automatycznie usługa SQL Server. Mam pytanko w związku z tym, czy inne projekty otwierają się bez problemu? U mnie pomogło utworzenie nowego konta z uprawnieniami administratora w systemie WinXP.
    Pozdrawiam
  • #3 7546219
    pembuk
    Poziom 11  
    Witam,

Tak inne projekty stworzone na tym komputerze otwierają sie normalnie.

Zastanawiam sie czy moze to być wina tego, że owy projekt został napisany na innym komputerze być może na nowszej wersji oprogramowania. Tylko ten komunikat jakos do tego nie pasuje. No nic sprobuje dzisiaj z tym kontem z uprawnieniami :)

Dzieki za podpowiedz.

Pozdrawiam, pembuk

Dodano po 3 [godziny] 53 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie :)
    Czy jest może na forum kto ma dotęp do Wincc flexible 2008?
    Mógłbym podesłać owy projekt z prośbą o zapisanie w sposób umożliwiający otwarcie w wersji 2005.
  • #4 7556984
    piotrpak
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Nie pamiętam czy miałem podobny komunikat, ale kiedyś miałem problem z otwarciem projektu, po przeinstalowaniu systemu. W folderze gdzie był zapisany projekt byly wszystkie pliki z kolejnych kompilacji. Pomoglo dopiero jak zapisalem w nowym folderze plik hmi i z tego nowego miejsca uruchomilem.
  • #5 7557583
    pembuk
    Poziom 11  
    Niestety próbowałem juz kopiowac plik hmi do nowego folderu. Generalnie aplikacja jest skojarzona ze Step7 i można ja znaleźć w projekcie w Stepie. Próbowałem odpalić ją ze Stepa i wystąpił ten sam komunikat. Pózniej odnalazłem sam projekt aplikacji HMI w katalogu HMIs w katalogu projektu ze Stepa i probowałem go otworzyć ręcznie w WinCC flexible ale niestety nie pomogło.
    Nie miałem jeszcze do czynienia ze zwykłym WinCC. Czy jest możłiwość, ze jest to aplikacja panela stworzona w zwykłym WinCC i nie ma możliwości otworzenia jej z wersji Flexible?

Wogóle to z aplikacją na panelu wystąpił pewien problem ( panel TP 177A). Problem polega na tym, że nie działa hasło logowania użytkownika co skutkuje brakiem dostępu do kluczowych okien aplikacji. Może ktoś spotkał się już z takim problemem i wie jak go rozwiazać.

Podejrzewam, że podczas tworzenia aplikacji ktoś (umyślnie lub nie) ustawił ważność hasła na określony czas, który właśnie minął. Najlepsze jest to, że maszyna jest na gwarancji ale dostawca rozwiązał działalność. Po kontakcie z byłymi serwisantami zasugerowali wymianę panela (na moje bzdura), i żeby zamówić go z nowo powstałej firmy. Podejrzewam, że wystarczy zmienić charakter dostępu do ważnych okien aplikacji (np. bez logowania) no ale do tego potrzebuje dostępu do aplikacji w WinCC :/

Jeśli ma ktoś jeszcze jakieś pomysły sugestie jak sobie poradzić to bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
    pembuk
  • Pomocny post
    #6 7569878
    Krzysztof_Z.
    Poziom 13  
    Podeślij aplikację do mnie na maila. Spróbuję otworzyć ją na moim WinCC flex2008SP1 z Patch2.
    A jeśli chodzi o hasła, to spotkałem się z problemem wygasłych haseł na TP Siemensa. Problem występuje jeśli w projekcie jest ustawiona opcja blokowania przy kilku (3 domyślnie) błędnie wprowadzonych hasłach (Niestety TP Siemensa często się rozkalibrowują lub operatorzy używają niewłaściwych narzędzi). Ja u siebie zawsze robię jedno hasło awaryjne, a w niektórych przypadkach likwiduję całkowicie hasła dla operatorów maszyny.
    Pozdrawiam,
  • Pomocny post
    #7 7574514
    Krzysztof_Z.
    Poziom 13  
    Aplikacja odpala się bez problemu na moim flex2008. Proponuję przeinstalowanie WinCC razem z serverem SQL, do tego wszystkie możliwe SP i patche. W ostateczności zainstalowanie flex2008 i upgrade licencji.
    Pozdrawiam
  • #8 7574843
    pembuk
    Poziom 11  
    Dziękuje za sprawdzenie :). Jest więc nadzieja.

Czy mogę jeszcze prosić o sprawdzenie jednej małej rzeczy w samej aplikacji? Chodzi o to czy hasło logowania dla grup urzytkowników jest ograniczone czasowo?

Pozdrawiam, pembuk
  • Pomocny post
    #9 7576116
    Krzysztof_Z.
    Poziom 13  
    Sprawdziłem, nie ma ograniczenia czasowego na hasło. Jest natomiast blokada przy trzykrotnym błędnym logowaniu. To o czym wcześniej wspominałem.
    Wincc Flexible 2005 - błąd przy otwieraniu projektu .hmi i _log.LDF Wincc Flexible 2005 - błąd przy otwieraniu projektu .hmi i _log.LDF

Pozdrawiam
  • #10 7576447
    pembuk
    Poziom 11  
    Krzysztof_Z.

Wielkie dzięki za pomoc.
    Dzwoniłem dzisiaj do dostawcy i zamówiłem upgrade do wincc fx 2008. Najbardziej zaskoczyła mnie cena :) - 380 Euro za wersje advanced. Mile mnie to zaskoczyło bo przecież to tyle co koszt nowego panela TP177A.
    Najważniejsze, że problem został zdiagnozowany :D

Jeszcze raz wielkie dzięki :D:D:D
    Pozdrawiam
  • #11 7577366
    Krzysztof_Z.
    Poziom 13  
    Jest jeszcze taniej, jeśli kupujesz wersję startową panela np. BASIC KTP600 mono. Ja zapłciłem za niego ok 500 Euro wraz z pakietem oprogramowania WinCC flex2008. Warto o takiej opcji pomyśleć.
  • #12 9201135
    raf_87
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam

mam problem z otwarciem pliku hmi, wyskakuje mi okno, że posiadam nie tą wersje oprogramowania, mam WinCC flexible 2008. Wie ktos jak to otworzyć??
  • #13 9201413
    sinuh3
    Poziom 17  
    Mi w takim przypadku pomogło ściągnięcie updatów do wincc.
  • #14 9203840
    raf_87
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zainstalowałem SP2 do WinCC i działa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z otwarciem projektu w WinCC Flexible 2005, otrzymując komunikat o błędzie związanym z bazą danych SQL. Inni uczestnicy forum zasugerowali, że problem może wynikać z niezgodności wersji oprogramowania, braku uruchomionej usługi SQL Server lub z ustawień uprawnień. Użytkownik potwierdził, że inne projekty otwierają się bez problemu, co sugeruje, że projekt mógł być stworzony na innym komputerze lub w nowszej wersji oprogramowania. W odpowiedziach pojawiły się również sugestie dotyczące przeinstalowania WinCC oraz SQL Server, a także możliwości uzyskania dostępu do WinCC Flexible 2008 w celu konwersji projektu. Dodatkowo, poruszono problem z hasłem logowania w aplikacji na panelu TP 177A, które mogło wygasnąć. Użytkownik zamówił upgrade do WinCC Flexible 2008, co dało nadzieję na rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA