logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć urządzenie do bezprzewodowego pomiaru zużycia energii cieplnej?

antraxcdt 18 Sty 2010 09:23 1863 7
  • #1 7552894
    antraxcdt
    Poziom 10  
    Witam
    Chciałbym stworzyć urządzenie do bezprzewodowego ( w ostateczności przewodowego) pomiaru zużycia energii cieplnej. Nie wiem jak za bardzo rozwiązać ten problem. Myślałem o układzie z termometrem który zapisywał by temperaturę, co np, 5 sekund ( może więcej może co minute dla mniejszej ilości danych ) przez godzinę i wysyłał by tą wiadomość do komputera, po czym zerował by się i zaczynał pracę od nowa. W komputerze prosty program obliczał by zużycie energii.

No ale może ktoś ma lepszy pomysł??

A jeśli mój pomysł jest dobry to może ktoś pomoże mi i powie z jakiego sprzętu powinienem skorzystać.

Zasięg nie ma większego znaczenia może być koło 100-200m.
    Zakres termometru powinien być od około +5 do około +60

Tak na marginesie czy jest możliwe, w miarę prostym sposobem zrobienie takiego układu by łączył się z routerem, i wysyłał zdalnie taką informacje przez sieć do serwera ??
  • #2 7553398
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7562579
    antraxcdt
    Poziom 10  
    technics6 - wiem że temp to nie energia. Ale by ogrzać kaloryfer do danej temperatury trzeba zużyć odpowiednią ilość energii, i wiedząc ile kaloryfer ma "żeberek" ( czyli jaka jest jego pojemność ) można obliczyć jaka energia została zużyta do ogrzania tego kaloryfera.

A mógłbyś podać jakieś przykłady modułu radiowego i odbiornika do niego, mikrokontrolera, bo szczerze mówiąc, nie znam się wcale na sprzęcie elektronicznym, bo nigdy się tak tym nie zajmowałem jedynie co to na studiach 2 semestry elektroniki miałem.

A i jeszcze jaki termometr do tego użyć ??

Z góry dziękuję i przepraszam za kłopot
  • #4 7563341
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7564587
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7564701
    antraxcdt
    Poziom 10  
    technics6 - jak bym wiedział jak to bym nie prosił o pomoc prawda ?? ;>

a że nie wiem jakiego sprzętu użyć dla tego proszę o tą pomoc. I nawet napisałem że nie znam się na sprzęcie elektronicznym. Więc w ramach wyjaśnień prosił bym o łopatologiczne wyjaśnienie jeśli to nie problem.
  • #8 7564785
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje stworzyć urządzenie do bezprzewodowego pomiaru zużycia energii cieplnej, opierając się na pomiarze temperatury. Proponuje użycie termometru do rejestrowania temperatury co kilka sekund oraz przesyłania danych do komputera, gdzie obliczane byłoby zużycie energii. Otrzymuje sugestie dotyczące użycia modułów radiowych z interfejsem SPI oraz termometru DS18B20. Wskazano również, że do dokładnego pomiaru energii potrzebne są dwa termometry umieszczone na rurach dopływowych i odpływowych kaloryfera. Użytkownik pyta o konkretne komponenty, takie jak mikrokontrolery i odbiorniki, oraz rozważa prostsze rozwiązania, takie jak moduł Wi-ME. W dyskusji podkreślono również potrzebę zdobycia większej wiedzy na temat projektowania systemów mikroprocesorowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA