logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-496 – tuner FM nie odbiera stacji, RDS działa, cisza w głośnikach

zasimex 18 Sty 2010 23:32 2235 5
REKLAMA
  • #1 7556444
    zasimex
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam

Zakupiłem jakiś czas temu Yamahe Rx-496. Od pewnego czasu mam jednak pewien problem. Wszystko w amplitunerze działa oprócz radia. Przy podłączonej antenie zwykłej jak i ze wzmocnieniem nic - cisza. Jedynie przy podłączaniu anteny w pierwszej sekundzie (w momencie dotknięcia kablem anteny do wejścia antenowego słychać krótkie łapnięcie). Poza tym warto chyba nadmienić że RDS działa bez zarzutu.

Co to może być jak temu zaradzić?
    Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 7558807
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Z opisu wynika, że sygnał wyjściowy jest wyciszany. Odszukaj potencjometr montażowy regulujący próg wyciszania (MUTE LEVEL), zapamiętaj pierwotne ustawienie i skoryguj położenie ślizgacza. Nie wiem, czy w tym modelu taka regulacja występuje, ale spotykałem to w wielu prostszych. Oczywiście to tylko jedna z hipotez: możliwe jest uszkodzenie głowicy, rozstrojenie pośredniej i inne. Chociaż dekodowanie sygnału RDS temu przeczy. Zgadywanka.
  • REKLAMA
  • #3 7561019
    zasimex
    Poziom 10  
    Hej

Dzieki za zainteresowanie i próbe pomocy.
    Mam pytanie: gdzie jest ten potencjometr montażowy regulujący próg wyciszania (MUTE LEVEL)?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 7584089
    zasimex
    Poziom 10  
    witam ponownie

nie działa już i RDS...
    ale po wcisnięciu przełącznika TUNING MODE (przełączenie na MANUAL MONO) radio już słychać.

na tej fotce który przełącznik:
    Yamaha RX-496 – tuner FM nie odbiera stacji, RDS działa, cisza w głośnikach

Czy ktoś coś pomoże może?
    Pozdrawiam

Dodano po 11 [minuty]:

zapomniałem dodac żę jednak odbiór radia jest gorszej jakości i brak informacji RDS.
  • REKLAMA
  • #5 7877645
    MTB
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam identyczny problem z moim amplitunerem Yamaha. Po włączeniu "manualnego" ustawienia częstotliwości szum się pojawia - wynika z tego, że MUTE LEVEL działa prawidłowo. Zatem czy można pokusić się o wymianę głowicy, co i tak nie musi być 100% czynnikiem awarii? Czy ktoś może miał identyczny przypadek? Jeśli tak to jaki jest koszt samej głowicy?

Pozdrawiam,
    Marek.
  • #6 7915203
    sebazaz
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam.
    Też mam to samo.
    Na razie znalazłem brak sygnału na oscylatorze układu LA3401.
    Po świętach jak wymienię, to dam znać.
    Pozdrawiam.
REKLAMA