logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to jest Multisim 2001 PRO i czy warto go używać?

MCbx 09 Sty 2003 22:29 4863 7
  • #1 78966
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić, co to lest za program Multisim 2001 PRO. :?: Czy opłaca się go mieć, czy to jakieś badziewie?
  • #2 78986
    kilof
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    witam!

Jest to program służący do symulacji działania układów elektronicznych.
    Nawiasem mówiąc jest to udoskonalona wersja Electronic Workbencha 5.0.
    Jego zaletą jest możliwość wstawiania "rzeczywistych" przyrządów pomiarowych typu multimetr czy oscyloskop i śledzenie wskazań na bierząco.
    Czasami używam tego programu i jestem z niego zadowolony.

Pozdrowienia.
  • #3 79541
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Dzięki, kilof
  • #4 195672
    mareksm
    Poziom 14  
    Powiem tak program jest zarąbisty - jeżeli się jeszcze o tym nie przekonałeś to nie trać swego czasu na badziewia. Muszę powiedziećże obecnie jestem na etapie przygotowywania kompletu ćwiczeń do MULTISIMA oraz pełnej dokumentacji w formie książki - bo jest dla czegośtakiego się poświęcić.
    Program musze powiedzieć tym bardziej zasługuje na uwagę ponieważ dla osób które nie czują problemu skomplikowanych symulacji mogą w prosty sposób przyłączać przyrządy pomiarowe i dokonywać pomiarów rzeczywistych.
  • #5 2376756
    dan_s1
    Poziom 2  
    Czy macie instrukcję do MultiSim 2001 po polsku:?: 8=O bardzo mi na tym zależy. dzięki. :P
    skidanz2(_at_)wp.pl
  • #6 2392439
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 155
    Nie przypominam sobie żeby gdziekolwiek była takowa dostępna. Przynajmniej nie w Elektronice Praktycznej/Praktycznym Elektroniku. Ale czy do tego programu jset potrzebna instrukcja? Przeciez tam to wszystko jest proste. A ze znajomościa ledwo angielskiego poradzisz sobie. Pouruchamiaj sobie gotowe symulacje (examples) i popatrz co program potrafi.
  • #7 2414882
    dan_s1
    Poziom 2  
    Dzięki. A czy wiesz jak zmienić przekładnię transformatora z 6000V na 500V. Bo mi to jakoś nie wychodzi. Pojawiają się błędy przy odpaleniu symulacji.
  • #8 2415822
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 155
    Niestety nie pomogę, sorki. Symulacje to nie jest moja działka. A jak już to w Protelu.

Podsumowanie tematu

✨ Multisim 2001 PRO to zaawansowany program do symulacji układów elektronicznych, będący rozwinięciem Electronic Workbencha 5.0. Umożliwia on realistyczne symulacje z wykorzystaniem wirtualnych przyrządów pomiarowych, takich jak multimetr czy oscyloskop, co pozwala na bieżące śledzenie wskazań i pomiarów. Program jest ceniony za intuicyjność i możliwość łatwego podłączania przyrządów pomiarowych, co ułatwia wykonywanie skomplikowanych symulacji. Dostępność polskiej instrukcji jest ograniczona, jednak interfejs i gotowe przykłady ułatwiają naukę obsługi nawet przy podstawowej znajomości języka angielskiego. W dyskusji pojawiły się także pytania dotyczące konfiguracji elementów symulacji, np. zmiany przekładni transformatora, jednak nie udzielono na nie szczegółowej pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA