Czasami zachodzi potrzeba zczytania zawartości EEPROM-u , modyfikacji niektórych parametrów , np. włączenie / wyłączenie CLIP-a , zmiana zakresu odbieranego dzwonienia ( przy 50 Hz dzwoni / 25 Hz nie dzwoni ) , wlączenie Trybu Serwisowego w serii 4xxx lub zrobienie klona bazy czy słuchawki . Niektórzy z Was proponują wylutowywanie pamięci i jej odczyt w programatorze . Otóż firma Siemens zadbała o to aby bez potrzeby nie bawić się lutownicą . Każda baza posiada 3 dziurki , pod którymi widać pola . Jest to szyna I2C i w każdej bazie kolejność pinów jest identyczna . W załączonym rysunku jest to pokazane na przykładzie bazy 2010 . Interface bez problemów czyta i zapisuje zmodyfikowany soft do pamięci tak bazy jak i słuchawki ( w słuchawce SCL jest na lewo od mikrofonu , a SDA na prawo , masa pod spodem . Proszę używać do programu PonyProg lub KondorProg ( w jego angielskiej wersji ) . Programator nie potrzebuje zewnętrznego zasilania , bo pracuje na szynie , która już je ma . Ja wszystkie te elementy polutowałem na wtyku 25 i włożyłem do obudowy 25 . Zakończenie kabelka ( dł. ok. 50 -80 cm ) pozostawiam do wykonania według własnej pomysłowości .
Miłej i owocnej zabawy , pzdr.
Miłej i owocnej zabawy , pzdr.