logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć temperaturę płyty głównej i poprawić wydajność komputera?

mosiu 23 Sty 2010 00:35 20225 26
REKLAMA
  • #1 7576884
    mosiu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Niedawno zmieniałem wentylator na procku. Oczywiście zdjąłem starą pastę założyłem nową i wszystko było by dobrze, gdyby nie to, że temperatura procka jest ok ale temperatura płyty głównej bynajmniej jak twierdzi czujnik to w spoczynku ok 55-60 a podczas cięższej pracy nawet 95 C. Wydawało by się że płytka ostro grzeje, ale tak nie jest, ponieważ jeżeli płyta miała by w którymkolwiek miejscu 95 C to chyba przy dotknięciu by mnie chociaż trochę poparzyło a tu nic radiator chipsetu chłodny wszystko chłodne a temp z czujnika wysoka. Nie przeszkadzało by mi to gdyby nie to że zauważyłem spadek wydajności komputera(tak jak by bios/płyta główna zmniejszała taktowanie procesora lub coś w tym rodzaju). Widać to w grach gdy na początku gdy komputer jeszcze przez chwile jest chłodniejszy(początek gry ok 60 stopni) gra chodzi płynnie, a gdy usłyszę wentylator chłodzący płytę(zwiększa obroty temp (ok 70 do 95C)) gra zaczyna się ciąć. I tu moje pytanie. Czy da radę jakoś wyłączyć ten czujnik? Czy płyta główna nadaje się już na półkę? Płytka to Asus P5lp-le mało znana ale jest:) Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 7576933
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    Skoro radiator na chipsecie płyty głównej jest chłodny to może nie przylega do niego?
    Sprawdzałeś różnymi programami?
  • #3 7576944
    mosiu
    Poziom 11  
    Tak Eversetem i Speedfanem... A radiator jest chłodny jak na te 90 C to znaczy nie parzy wydaje się jakby było wszystko ok.
  • #4 7576955
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    No właśnie, skoro nie parzy to może nie odbiera prawidłowo ciepła z rdzenia (czytaj słaby kontakt z rdzeniem :) ).
    Sprawdź poprawność jego mocowania.
  • REKLAMA
  • #5 7576974
    mosiu
    Poziom 11  
    .. 2 razy sprawdzałem... i nic... nawet i tam pastę wymieniłem ładnie nie za grubo nie za chudo w sam raz uprzedzając pytania o paste:)
  • #6 7576984
    jajco72
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Kol. mosiu, ciepły-chłodny to pojęcia względne, Xylometazolin! podał jedną z przyczyn , czy mógłbyś napisać czy sprawdziłeś, czy radiator dobrze PRZYLEGA do chipsetu na płycie, masz 2 chipsety, sprawdzałeś obydwa?
    Przy okazji zerknij na wtyczki zasilania (tak profilaktycznie).
    pozdrawiam
    jajco72

sie za długo pisało.. i już po fakcie... ale wtyczki jednak sprawdź.
  • #7 7576992
    mosiu
    Poziom 11  
    Chym szczerze mówiąc sprawdzałem tylko jeden ten główny, ale nie wydaje mi się, że ten drugi mógł by się poluzować, gdyż mocowanie radiatorów na tej płycie raczej na to nie pozwala... ale sprawdzę na pewno i napiszę... ale to jutro. A z tymi wtyczkami zasilania to o co chodzi? Napięcia? jeżeli tak to sprawdzałem trzymają dobrze. Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem:)

Popoprawiałem i faktycznie grzeją sie teraz mocniej radiatory(sprawdzałem termometrem zwykłym bo tylko taki mam i wiem ze na pewno jest więcej niż 43 C na głownym radiatorze) i tu moje pytanie... dlaczego tak nagle zaczęło się grzać? przed wymianą wentylatora było wszystko normalnie:/ Rozumiem jak by to prockowi wzrosła temp. ale płycie? Jakieś rady?
  • #8 7577118
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Normalne. Powietrze wylatujące ze starego systemu dmuchało na jakieś elementy, które teraz się przegrzewają. Musisz element po elemencie wyśledzić, które są gorące. Najprawdopodobniej będzie to gdzieś w okolicy sekcji zasilania procesora. Czujnik płyty wcale nie musi być w czipsecie.
  • #9 7577375
    mosiu
    Poziom 11  
    Problem w tym, że ja wymieniłem ten wentylator na prawie identyczny. Na początku chciałem tylko zmienić pastę, lecz podczas wyciągania ułamało się mocowanie (te białe cypki) i kupiłem nowy.. praktycznie taki sam.
  • #10 7578071
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Ktora to plyta, bo obydwie sa p5lp-le ale roznia sie od siebie.
    Pewnie sa w innych rewizjach.
    Zaznacz, ktore czesci sie grzeja i pod ktorymi wymieniales paste.

Sciagnij tą wersje everesta:

http://www.lavalys.com:8081/everestultimate530.zip

i pokaz zakladke "czujnik".

Jak obniżyć temperaturę płyty głównej i poprawić wydajność komputera? Jak obniżyć temperaturę płyty głównej i poprawić wydajność komputera?
  • REKLAMA
  • #11 7578323
    mosiu
    Poziom 11  
    Moja płyta to ta bez LPT czyli ta z obrazka Jak obniżyć temperaturę płyty głównej i poprawić wydajność komputera?
    Pokazuje również zakładkę czujnik oraz gdzie zmieniałem pastę i co się grzeje.
  • #12 7579463
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Gorąco, to się będzie robić na sekcji zasilania procesora. Tranzystory nie są przylutowane do płyty. Co oznacza praktycznie brak chłodzenia!
  • #13 7579912
    mosiu
    Poziom 11  
    Mógłbyś wyjaśnić tak bardziej... łopatologicznie? I jak to naprawić?? a przypomnę, że procek się nie grzeje temp w normie
    Czyli ze co ? Płyta na odpadek?
  • REKLAMA
  • #14 7579931
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    :arrow: mosiu, zdania rozpoczynamy wielką literą i kończymy kropką. Wszystkie, dotychczasowe wiadomości w trybie natychmiastowym do poprawy.
    Ponadto, jeden pytajnik w zupełności wystarczy.
  • #15 7580731
    leven
    Poziom 37  
    Czyli po wymianie pasty i poprawnym zalozeniu chlodzenia na NB (mostek polnocny) plyta dalej pokazuje wysokie temperatury ?

Pokaz tabelke z hwmonitora tak jak na fotce ponizej:

Zrob odczyt pod obciazeniem. Hwmonitor jest sprytny i pokazuje temperatury minimalne, terazniejsze i maxymalne.
    Fotka, ktora pokazalem ma zaznaczone temperatury NB, sekcji zasilania cpu i stopki procesora.
    Jest to odczyt z plyty dfi p45 dk t2rs.
    Nie wiem czy u Ciebie bedzie tak samo, ale zrob ten odczyt i pokaz go na forum.

http://www.programosy.pl/program,hwmonitor.html
  • #16 7581110
    mosiu
    Poziom 11  
    Oto i odczyt Jak obniżyć temperaturę płyty głównej i poprawić wydajność komputera? Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem. To chyba jedno z najlepszych forum na świecie. Ludzie pomocni, a nie wszędzie tak jest:) Pozdrawiam
  • #17 7581229
    propiro
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Zrób tak - zestresuj porządnie komputer, zresetuj, wejdź do biosu, sprawdź temperatury - interesuje mnie kazda poza wartością CPU- bo mi się wydaje, że to co jest nazwane 'motherboard' w evereście, to w rzeczywistości temperatura chipsetu - sprawdź go.
    Jeśli mówisz, że nic Cię nie parzy, to przyjmuję możliwość szwankowania odczytu temp z poziomu systemu.
  • #18 7581390
    mosiu
    Poziom 11  
    O to chodzi że bios w tej płycie jest tak bardzo okrojony, że można zapomnieć o sprawdzeniu temp. itp:/ I nie wydaje mi się ze to wina odczytu systemu, a jeżeli nawet to jak to naprawić, ponieważ przez te temperatury jak juz pisałem spada wydajność komputera:/
  • #19 7581635
    leven
    Poziom 37  
    Jak jest opisana zakladka "czujnik" w everescie ?
    Pokaz tabelki z hwmonitora i everesta. Porownamy odczyty.
    Jesli beda tak podane jak u mnie, to bedzie wiadomo, ze odczyty z czujnika sa poprawnie podane przez programy monitorujace. Jesli nadal radiator na NB jest letni a temperatura wynosi 80 st C, to albo czujnik (jak juz pisali koledzy) jest uszkodzony lub faktycznie jest zle zalozone chlodzenie na chipset.
    Strone fizyczna musisz rozwiazac jako priorytet. Musisz byc pewny, ze radiator na NB dobrze odbiera cieplo z rdzenia chipsetu. Bez tego nigdy nie dojdziemy co jest powodem tak wysokiej temperatury.

http://www.lavalys.com:8081/everestultimate530.zip

EDIT:

Jeszcze jedno...
    Zaloz na mosfety w sekcji zasilania procesora radiatorki bga.

Wybierz sobie:

http://mcs.pc.pl/sklep.php?kat=Radiatory%20i%20coolery&kat2=BGA%20i%20mosfet
  • #20 7581798
    mosiu
    Poziom 11  
    Moje dane z everesta masz kilka postów wyżej(wiem jest tam troche mniejsza temp. ale to dlatego, że nie był tak obciażony, gdy robiłem screena z HWMonitora patrzyłem na dane w everescie i były takie same). Również wyżej pisałem, że poprawiłem już radiator i ma on ok temp 45C patrzyłem termometrem. Moze nie akurat równe 45C tylko trochę więcej ale na pewno nie 90.
    PS gdy zakładałem jeszcze raz radiator (gdy wymieniałem pastę) robiłem to zaraz po wyłączeniu kompa. I gdy ściągałem starą, oraz nakładałem nową pastę nie czułem jakiegoś wielkiego ciepła(chyba nie zdążyło by się ochłodzić w kilka sekund tak bardzo żebym nie czuł choćby tych 70 C).

Edit
    I jeszcze pytanie mógłbyś wskazać na mojej płytce(foto wyżej) te mosfety? Z góry dzięki:)
    I co to za część, którą zaznaczyłem na rysunku która się najbardziej nagrzewa? Może ktoś wie?
  • #21 7581928
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Sprawdź, czy to nie sekcja zasilania procesora. Ewentualnie wystaw komputer na balkon, daj mu pochodzić i zobacz jakie będą temperatury. Obecne mrozy powinny skutecznie rozwiązać problem.
  • Pomocny post
    #22 7582023
    leven
    Poziom 37  
    mosiu zobacz jak utrudniasz sprawe...
    Gdybys pokazal fotki, o ktore prosilem (porownanie hwmonitora z everestem), to prawdopodobnie wskazalibysmy co jest takie gorace. Teraz podales cos konkretniejszego i jak kolega Wojtek zauwazyl moze to byc temperatura sekcji zasilania cpu a nie NB.

Tak sie przygladam i chyba w sekcji zasilania cpu sa tranzystory "stojace" ?
    Moze ktos to zweryfikowac ?
    Najlepiej wlasciciel plyty niech spojrzy czy kolo tych stojacych zaznaczonych elementow jest napis Q.

W tym pieknym zoltoczerwonym kólku :D jest element, ktory parzy ? .... mozna na niego zalozyc radiatorek bga lub dwa jak sie zmieszcza.

• Pomocny post
    #23 7582065
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    No one właśnie są "stojące". To mosfety przetwornicy zasilającej procesor. Jeden z bardziej grzejących się elementów płyty. Normalnie są przylutowane do niej całą powierzchnią, i odprowadzają ciepło do płytki. A to "żółto-czerwone" to regulator napięcia, on steruje tymi mosfetami.
  • #24 7582574
    mosiu
    Poziom 11  
    Dzięki koledzy:) Odpaliłem w everescie test stabilności, temp. pokazywało 90 st C i dotknąłem te stojące tranzystory, no i prawie od razu poczułem jak mnie grzeje w palec i to już był temperatura bliższa 90 st C. Nawet bym nie podejrzewał, że to właśnie tam może się grzać. I teraz moje pytanie. Co z tym zrobić? Założyć te radiatory bga, i jak tak to jak? Bo one są właśnie stojące.
    Jeszcze raz dzięki.
  • #25 7590714
    mosiu
    Poziom 11  
    Piszę w nowym poście by podkreślić, że się wypowiadam z nową rzeczą. Kupiłem dzisiaj wentylator lepszy na procek a dokładniej Cooler Master Hyper TX 3 no i trochę temp. spadła. Teraz jak nic nie robię to temp. trzyma się ok 40-43 st C a w obciążeniu nie przekroczyła mi jeszcze 90 st C, a więc nadal nie jest za dobrze. Kupie więc te radiatory BGA tylko tu moje pytanie jak je przymocować? W zestawie będzie jakiś klej/taśma?
  • #26 7592453
    leven
    Poziom 37  
    BGA nie zamontujesz na mosfetach, bo jak ?
    Jak mozesz, to zrob fotke sekcji zasilania cpu (tranzystory mosfet stojace) bardzo dobrej jakosci w duzej rozdzielczosci i pokaz na forum. Moze istnieje mozliwosc oradiatorowania tych tranzystorow.
    BGA mozna zalozyc na uklad zaznaczony zoltoczerwonym "kólkiem" :D
  • #27 7593006
    mosiu
    Poziom 11  
    Dobra koledzy temat do zamknięcia:) Podczas wyciągania radiatora by zrobić wam zdjęcie zauważyłem drobny błąd założenia nowego radiatora:) Teraz temperatury które pokazuje HW Monitor to min 25 st C max 47 st C. Jeszcze raz dzięki wszystkim którzy próbowali pomóc, nowy hyper tx3 załatwił sprawę jeszcze raz dzięki i pozdrawiam:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wysoką temperaturą płyty głównej, która wynosiła 55-95°C, mimo że temperatura procesora była w normie. Po wymianie wentylatora na procesorze i nałożeniu nowej pasty termoprzewodzącej, zauważył spadek wydajności komputera, szczególnie w grach. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie poprawności montażu radiatora na chipset oraz wtyczek zasilania. Wskazano na możliwość przegrzewania się sekcji zasilania procesora, co potwierdziły odczyty temperatury. Użytkownik wymienił wentylator na Cooler Master Hyper TX 3, co pomogło obniżyć temperatury do 25-47°C. Ostatecznie, poprawny montaż radiatora oraz zastosowanie dodatkowych radiatorów BGA na tranzystory mosfet w sekcji zasilania okazały się kluczowe dla rozwiązania problemu.
REKLAMA