logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uznanie reklamacji w 14 dni? Jak walczyć "o swoje"

skaktus 25 Sty 2010 17:28 3602 6
REKLAMA
  • #1 7590003
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Witam.

22 grudnia zakupiłem pakiet akumulatorów AA, firmy Hama, pojemność 2600 z ładowarką. Koszt 55 zł. Akurat nic lepszego nie miałem w okolicy a stare akku odmówiło w aparacie posłuszeństwa.

Po zakupie, akku wrzuciłem do ładowarki Technoline BC-700. Akumulatory przeszły w sumie 3 pełne procesy formowania. Wszystko trwało do 28 grudnia. Jak się okazało akku osiągają ledwo 1700 - 1800 mAh. Akku 28 grudnia zwróciłem do sklepu. Nie chcieli mi przyjąć towaru i oddać pieniędzy, jedynie reklamacja. Dostałem papier potwierdzający takowe zdarzenie. Na papierku pisze że skontaktują się w ciągu 14 dni. Tylko jakich ? Nie pisze roboczych itp. Do dziś minęło 28 dni. Nikt nie dzwonił. Czy przypadkiem reklamacja nie zostaje automatycznie uznana po 14 dniach bez odpowiedzi ? Jak teraz według was działać ?

Nie mam zamiaru dłużej czekać, w czwartek będzie dokładnie miesiąc od złożenia akku w sklepie. Dostałem papier informujący o złożeniu przedmiotu doreklamacji, na nim też widnieje info o 14 dniach na odpowiedź.

Odrazu wyprzedzę pytanie o pojemność - na opakowaniu pisało 2600 i nic więcej. Sprzedawca nie zgadzał się na otwarcie opakowania. W wewnętrznych ulotkach pisze max 2600, nie zmienia to faktu że nic o tym nie wiedziałem gdyż nie mogłem zajrzeć do opakowania - blister który trzeba rozcinać.

PS-wspomniany sklep to Neonet, niestety mojego znajomego podobnie wysadzili z TV.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7591254
    Ikar_91
    Poziom 13  
    O ile dobrze pamiętam mają 2 tyg na uznanie gwarancji oraz naprawę/wymianę sprzętu czy też przedmiotu.
    Nie jestem pewien jak to wygląda dokładnie, nie pamiętam już należało by sprawdzic.
    Ale jak jakis czas temu(chyba jakies 2 lata) zrobiłem awanturę po 2 czy3 tyg w sklepie z butami że albo pieniądze albo buty to niedośc że oddali polowe kasy to na następny dzień miałem naprawione(kierownik zaproponował takie rozwiązanie na które przystałem).
    Wystarczyło prawami konsumenckimi postraszy odrazu zmienili ton...
    Trzeba tylko poszukac jak to dokładnie wygląda.

Pojemnośc twoich akumulatorów to ewidentnie wada produkcyjna ponieważ nie miałeś możliwości ich uszkodzic.

Jakieś ogromne kwoty to nie są ale niemożna sie pozwolic oszukiwac i doic.

pozdrawaim
  • #4 7592016
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Nie tak do końca z tymi akumulatorkami.

W twoim przypadku jest podana pojemność max. 2600mAh.

Powinna być podana jeszcze pojemność nominalna- i ta wartość podlega reklamacji. Jest znacznie mniejsza od wartości maksymalnej.

Natomiast pojemność maksymalna może osiągnąć taka wartość- ale wcale nie musi.
    Typowy chwyt reklamowy.
  • REKLAMA
  • #5 7592458
    skaktus
    Poziom 37  
    Na opakowaniu nic nie pisze o pojemności nominalnej, dodatkowo nigdzie nie pisze że 2600 to max, dopiero na akumulatorach i na kartce po angielsku, której w końcu rozumieć nie muszę. Nie zmienia to faktu że jutro będzie 29 dni i to mnie denerwuje. Dałem 55 zł które od miesiąca są w powietrzu...
  • REKLAMA
  • #6 7592658
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    Ikar_91 napisał:
    O ile dobrze pamiętam mają 2 tyg na uznanie gwarancji oraz naprawę/wymianę sprzętu czy też przedmiotu.

Niet termin naprawy jest ustalony w gwarancji.
    Mogą wyrobić się w 2 tygodnie , miesiące , lata ... Wszystko zależy co tam w gwarancji jest naskrobane.

Reklamować można z gwarancji albo z ustawy przedmiot niezgodny z opisem
    http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta.html#post258216
  • #7 7592809
    skaktus
    Poziom 37  
    Jutro do nich śmigam. Towaru nie mam, kasy nie mam... Zapomniałem dodać że na ich akku na S5IS udało mi się w teście zrobić 60 fotek, gdzie ponad 4 letnie wysłużone akku Camelion dawały rady na ponad 200 fotografii (mieszane z lampą i bez)...

Mam wrażenie że HAMA i ich firma to jedynie tania bajka dotycząca jakości...Pewnie akku 4500 Baotian z Allegro dały by radę podobnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił akumulatory AA firmy Hama o pojemności 2600 mAh, które po trzech cyklach ładowania osiągały jedynie 1700-1800 mAh. Po zwrocie do sklepu, reklamacja nie została rozpatrzona w ciągu 14 dni, co rodzi pytanie o automatyczne uznanie reklamacji. Użytkownicy wskazują, że brak odpowiedzi ze strony sklepu może oznaczać uznanie reklamacji, a także podkreślają, że pojemność nominalna akumulatorów powinna być podana na opakowaniu. Wskazują na możliwość działania zgodnie z prawami konsumenckimi oraz na konieczność sprawdzenia warunków gwarancji. Użytkownik planuje ponownie udać się do sklepu, czując frustrację z powodu braku zwrotu pieniędzy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA