logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 7720z - pionowe, kolorowe pasy na matrycy

pit0802 25 Sty 2010 18:50 6243 11
REKLAMA
  • #1 7590537
    pit0802
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!!
    Mam Acer Aspire 7720z z matrycą 17 cali.Po włączeniu na matrycy pojawiają się czerwone, białe, zielone pionowe paski(jednakowej grubości)po chwili chodzenia na matrycy pojawiają się biało-czarne plamy.Po podmianie karty graficznej dalej jest to samo.Taśme przeczyściłem i podociskałem styki ale to również nic nie dalo(nie podmieniłem bo nie mam takiej 2 taśmy).
    A po podłączeniu do zewnętrznego monitora obraz jest dobry.
    Proszę o poradę, czy to jest matryca walnięta??Jeśli tak to czy mógł by mi ktoś polecić jakąś dobrą firmę u której mógłbym taką matrycę dostać??
  • REKLAMA
  • #2 7592073
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Wszystko wskazuje na uszkodzenie matrycy, a konkretnie na odklejenie taśmy od samej matrycy. W warunkach domowych nie do zrobienia. Zostaje tylko wymiana matrycy na nową lub używaną - sprawną.
  • REKLAMA
  • #3 7592123
    pit0802
    Poziom 10  
    Connor MacLeod napisał:
    Wszystko wskazuje na uszkodzenie matrycy, a konkretnie na odklejenie taśmy od samej matrycy. W warunkach domowych nie do zrobienia. Zostaje tylko wymiana matrycy na nową lub używaną - sprawną.

o jakiej taśmie mówisz??możesz mi ten temat przybliżyć??ale nowa wiedza się przyda:D
  • #4 7592140
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Na matrycy masz elektronikę sterującą. Z niej wychodzi kilka taśm, które są przyklejone do szyby. Jedna z nich się odkleiła i nie kontaktuje.
  • #5 7592196
    pit0802
    Poziom 10  
    Connor MacLeod napisał:
    Na matrycy masz elektronikę sterującą. Z niej wychodzi kilka taśm, które są przyklejone do szyby. Jedna z nich się odkleiła i nie kontaktuje.

Mógłbyś powiedzieć jak to rozebrać??Byłbym wdzięczny.Czy trzeba dostać się do środka matrycy??Jak uważasz, czy jest szansa zrobienia tego w warunkach domowych??Jaki sprzęt będzie potrzebny.Jeśli chodzi o szczegóły to nie jestem świeży w serwisowaniu.Już parę lat w tym siedzę.Chciałbym spróbować,jeżeli miałbym wymieniać matryce to i tak nic nie tracę,co nie??:idea:
  • REKLAMA
  • #6 7592641
    KamilSz
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    to jest usterka nienaprawialna trzeba po prostu matrycę wymienić, oczywiście na forum znajdziesz porady że można docisnąć jakimiś gumkami taśmę lub czymś podobnym ale generalnie to nie skutkuje i nawet jeśli czasem zadziała to na krótko
  • #7 11473803
    siemion78
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Kolego udało ci się naprawić tego laptopa ?
    Napisz czy była uszkodzona matryca
  • #8 11593361
    Tom Light
    Poziom 14  
    Mam Acer Aspire 5100 i na matrycy pojawiają się po załadowaniu POST
    2 paski pionowe.
    Oczywiście próbowałem ruszać kablami,docisnąć itp,gniazdo docisnąłem kabel ale nie pomogło, jakiego rodzaju to uszkodzenie może być. Matryca lub kabel czy taśmy na matrycy ?
    Poniżej zdjęcie z delikwenta.

Matryca AU Optronics B154EW04 V.B XXXXG
    Quanta QD15TL07 REV: 02

Mam zbitą matrycę od Acer 5720ZG i elektronikę do niej
    ale boję się podłączyć aby czegoś nie zepsuć (nie wiem czy spasuje do tego Aspire 5100.
    A dokładnie matryca LP154WX4 (TL) (B2)
    firma LG Philips LCD.

Na zewnętrznym monitorze obraz bez zarzutu pasków nie ma.

Acer Aspire 7720z - pionowe, kolorowe pasy na matrycy
  • REKLAMA
  • #9 11594453
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    Odklejenie flexy łączącej elektronikę matrycy ze szkłem. Nienaprawialne w domowych warunkach. Czasem (na krótko) pomaga podłożenie twardej gumy między ramkę a flexę. Jedyna skuteczna naprawa to wymiana matrycy.
  • #10 11595131
    Tom Light
    Poziom 14  
    Koszt takiej naprawy w serwisie ?

Ew zostawić to i nie ruszać,paski są akurat na samym końcu matrycy i nie przeszkadzają .
    Sprawdzę jeszcze wokoło matrycę czy dociśniecie pomoże.
    Zresztą laptop i tak idzie na częsci.
  • #11 11595319
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    Jeśli nawet uda Ci się znaleźć serwis zajmujący się tego typu naprawami, to zapewne i tak naprawa wyniesie mniej więcej tyle, co koszt używanej, sprawnej matrycy.
    Zapomniałem jeszcze dodać, że z czasem pasków może zacząć przybywać (choć nie musi).
  • #12 11595641
    Tom Light
    Poziom 14  
    Na ile wyceniasz taką matrycę z taką wadą bo innych nie posiada (wgnieceń,odciśnieć itp) poza tym fiuczerem w postaci 2pasków jest OK.

50-80pln ???

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z matrycą w laptopie Acer Aspire 7720z, gdzie po włączeniu pojawiają się pionowe kolorowe paski oraz plamy. Po wymianie karty graficznej i czyszczeniu taśmy problem nadal występuje, ale obraz na zewnętrznym monitorze jest prawidłowy. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną jest uszkodzenie matrycy, najprawdopodobniej odklejenie taśmy łączącej elektronikę z matrycą, co jest trudne do naprawienia w warunkach domowych. Wskazano, że jedynym skutecznym rozwiązaniem jest wymiana matrycy na nową lub używaną. Użytkownicy dzielą się również informacjami na temat kosztów naprawy oraz możliwości znalezienia serwisu.
REKLAMA