logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq nx7300 - ład. baterii działa, ale w sys. niewidoczna

Mohi 25 Sty 2010 19:11 1717 6
  • #1 7590668
    Mohi
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Laptop ładuje baterie , działa na zasilaniu ale bateria nie jest wykrywana prze system. Pod innym systemem , sprawdzany pod linuxem, bateria tez nie jest wykrywana. Sprawa bardzo uciążliwa bo nigdy nie wiadomo kiedy bateria padnie bo nie ma wskaznika.

Może ktoś miał podobny problem.
  • #2 7590804
    Doser
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Rozpocząłbym od wgrania nowego biosu. Miałem podobny przypadek w HP. Podpowiedź znalazłem na zagranicznej stronie i pomogło. Skoro ładuje i korzysta z baterii elektronika wydaje się być nieruszona.
  • #3 7597044
    Mohi
    Poziom 12  
    Wgrałem nowy bios nic niestety to nie dało , moze jakieś inne rady?
  • #4 7599008
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Zainstaluj program batterymon i sprawdź, czy on widzi baterię. Jeżeli nie, to czytaj dalej.

Jak masz możliwość sprawdzić swoja bateriuę w innym lapku, czy ją widzi lub inną baterię w swoim, to zrób to.

Jesli nie masz takiej możliwości, to zbuduj interfejs I2C na 7405 - schemat jest w archiwum programów SBW lub AccPlus. Zainstaluj, któryś z tych programów wystarczy wersja demo. Podłącz baterię do interfejsu i zobacz, czy da się odczytać z niej parametry. Jeśli tak, to masz uszkodoną magistralę SM-Bus w laptopie, a jeżeli nie, to uszkodzona jest bateria.
  • #5 7599604
    Mohi
    Poziom 12  
    Mam dwie takie baterie jedna oryginalna niedawno kupiona nowa i tez nie jest wykrywana.
    Dzisiaj okazało się ze bateria ładuje się ale tylko kilkanaście procent , zarówno nowa jak i stara bateria
  • #6 7599914
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    No to raczej usterka w lapku.

Zainstaluj program batterymon i sprawdź, czy on widzi baterię. Jeżeli nie, to usterka w szynie SM-Bus laptopa
  • #7 7600732
    Mohi
    Poziom 12  
    Tak się spodziewałem tylko który układ w module zasilania jest odpowiedzialny za takie zachowanie. Gdzieś czytałem ze maximy przeważnie padają ale to było odnośnie toshib.
    W hp znalazłem układ maxim ale dość daleko od baterii i zasilania laptopa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Compaq nx7300, który ładuje baterię, ale system operacyjny jej nie wykrywa. Problem występuje zarówno w systemie Windows, jak i Linux. Użytkownik próbował zaktualizować BIOS, co nie przyniosło rezultatu. Inne sugestie obejmują użycie programu BatteryMon do diagnostyki oraz sprawdzenie baterii w innym laptopie. Użytkownik posiada dwie baterie, z których żadna nie jest wykrywana, a nowa bateria ładowana jest tylko do kilkunastu procent. Istnieje podejrzenie uszkodzenia magistrali SM-Bus w laptopie, co może wskazywać na usterkę sprzętową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA