Witam wszystkich,
Mam problem z laptopem Compaq nx 7300.
Laptop ten bez problemu włącza się i działa na baterii.
Jednak bez baterii z podłączoną ładowarką ma problemy z włączeniem.
Aby go włączyć trzeba baaardzo mocno naginać wtyczkę od ładowarki.
Jako, że podobny problem miałem z laptopem Fujitsu-Siemens i w tamtym przypadku pomogło prze lutowanie gniazda ładowania postanowiłem w tym przypadku zrobić to samo.
Efekt niestety żaden - nadal się nie włącza.
Zauważyłem jednak, że w momencie gdy dotykam palcem diodę oznaczoną D3 to laptop się włącza. (na poniższym zdjęciu dioda jest uszkodzona mechanicznie ale to nastąpiło na chwilę przed jej wylutowaniem).
Ze schematu wynika, że jest to dioda 1N4148.
Zakupiłem nową diodę jednak jej wymiana nie pomaga.
Gdy trzymam diodę w ręce i przytykam do miejsca lutowania to laptop się uruchamia jednak po dolutowaniu i puszczeniu diody ponownie brak reakcji.
Poniżej fragment schematu który posiadam może patrząc na schemat ktoś wpadnie na pomysł.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc i porady.
Pozdrawiam
Hiszpan_83
Mam problem z laptopem Compaq nx 7300.
Laptop ten bez problemu włącza się i działa na baterii.
Jednak bez baterii z podłączoną ładowarką ma problemy z włączeniem.
Aby go włączyć trzeba baaardzo mocno naginać wtyczkę od ładowarki.
Jako, że podobny problem miałem z laptopem Fujitsu-Siemens i w tamtym przypadku pomogło prze lutowanie gniazda ładowania postanowiłem w tym przypadku zrobić to samo.
Efekt niestety żaden - nadal się nie włącza.
Zauważyłem jednak, że w momencie gdy dotykam palcem diodę oznaczoną D3 to laptop się włącza. (na poniższym zdjęciu dioda jest uszkodzona mechanicznie ale to nastąpiło na chwilę przed jej wylutowaniem).
Ze schematu wynika, że jest to dioda 1N4148.
Zakupiłem nową diodę jednak jej wymiana nie pomaga.
Gdy trzymam diodę w ręce i przytykam do miejsca lutowania to laptop się uruchamia jednak po dolutowaniu i puszczeniu diody ponownie brak reakcji.
Poniżej fragment schematu który posiadam może patrząc na schemat ktoś wpadnie na pomysł.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc i porady.
Pozdrawiam
Hiszpan_83