logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wkrętarka do 400zł - Makita 8270D czy Hitachi DS 12DVF3

o-w-c-a 27 Sty 2010 02:09 14901 7
  • #1 7598512
    o-w-c-a
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam.

Chciałem się poradzić w zakresie wyboru wkrętarki.
    Aktualnie jestem w trakcie nadbudowy wiec czeka mnie wkręcanie wielu różnego typu śrub.

Aktualnie mam wkrętarkę Skila model 2004 12V 9Nm siły. Wszystko było dobrze (poza denerwującymi 3h ładowania) do chwili kiedy drzewo na poddaszu wyschło (do tego czasu wkręciła ze 2000-3000 śrub 7cm i z 500 śrub 12cm. W trakcie jednej z operacji wykręcania przydymiłem silnik, ale dalej działa (choć nie wiem czy to nie ma wpływu na jej moc aktualną).
    Niestety drzewo wyschło i aktualnie wkręca na full akumulatorach dosłownie kila śrub 7cm więc mnie to niepokoi bo chce wszystkie elementy trzymające stelaż pod podwieszane sufity wkręcać właśnie takimi śrubami (na krokwie mam dobite łaty 4cm a chce żeby wkręcało się jeszcze w łaty).

W domu mam zarżniętą hałasującą Makite 8270D która dawała radę tym śrubom nawet będąc padaką. Trochę zakup podobnej Makity jest za drogą zabawką i zastanawiam się nad Skilami:
    http://www.skileurope.com/catalogue/index.php?page=4&cid=CATEGORY237&sid=CATEGORY266&pid=F0152497AA oraz nad
    http://www.skilmasters.com/catalogue/index.php?page=3&cid=CATEGORY950&pid=F0152498MA# .

Co ciekawe sprawdzałem katalog części i w sumie są to identyczne dwie wkrętarki jeśli chodzi o elementy składowe poza uchwytem wiertarskim (że Masters ma metalowy i od 2-13mm, a ten drugi 2-10mm), oraz bateriami (Masters 1,5Ah, drugi 1,3Ah).
    Zastanawia mnie czy zysk na baterii 0,3AH jest dużym zyskiem rekompensującym 100zł różnicy w kwocie (Masters 395zł, ta druga 280zł).

W praktyce jestem zadowolony z firmy Skil (a miałem okazje pracować bardziej markowym sprzętem więc jakieś porównanie mam) i mam młot tej firmy i jest luxus.

Na korzyść tych wkrętarek przemawia bateria 14,4V (dająca w praktyce większą moc i na pewno zapewniająca dłuższą eksploatacje między ładowaniami niż na odpowiedniku pojemności 12V) oraz bardzo duży moment obrotowy 44Nm.
    Chciałem mieć wkrętarkę z udarem (z racji że posiadany młot jest dość pokaźnych rozmiarów a czasem trzeba obrazek na ścianie powiesić).

Zastanawiam się jeszcze nad tą wkrętarką:
    http://www.allegro.pl/item893484462_makita_wkretarko_wiertarka_nowa_8270d_udarowa.html
    ale nigdzie nie jest podana jej moc (w Nm) oraz jest 12V. Firma niby lepsza, ale do Skila nic nie mam a w sumie różnica jest prawie 150zł (a to przecież bardzo duży procent przy takich kwotach).
    Hitachi nie chce bo czytałem że coś przełączniki skrzyni siadają, a Bosch odpada bo odpowiednik (z udarem, dużej mocy, z dwoma bateriami i szybką ładowarką) jest o wiele droższy niż choćby wspomniana Makita (a wątpię żeby też o wiele lepszy w końcu Makita jest chociaż Made in Japan [choć i na silniku jej jest Made in China]).

Doradźcie co wybrać i jak to jest z tymi pojemnościami baterii (czy te 0.3Ah są warte 100zł) bo w sumie dla mnie kluczowy jest moment a jakieś super firmy kosztują zbyt wiele
  • #2 7599738
    don dawido
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    cześć!

Różnica 0,3Ah nie jest przepaścią. Masters poza większym AKU ma metalowy uchwyt 13mm (2497 10mm plastik). Myślę, że można tą stówę przyoszczędzić biorąc tańszą wersję. Akumulatory nie powinny różnić się żywotnością. W tej cenie maszynka raczej bez konkurencji. Drożej można patrzeć w stronę MAKITY. 8270 kręci na twardym 30Nm.

pozdrawiam!
  • #3 7599917
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Witam .
    Za 400zł. to porządnej wkrętarki nie kupisz , ale jeżeli w tym budynku masz 230V to można by się zastanowić nad zakupem wkrętarki na 230V . Tego rodzaju wkrętarki mają sporą moc 670W , mam taką polecam . :D
    Pozdrawiam .
  • #4 7600514
    o-w-c-a
    Poziom 13  
    Domyślam się że za te pieniądze szaleństwa nie kupie.

Co do zasilania 230V w domu to mam, ale nie jestem do nich przekonany - bo te dostępne ze sprzęgłem właśnie maja silniki ok 650W - tyle że moc pobierana z sieci nie koniecznie to moc użyteczna (przekonałem się o tym kupując szlifierkę do ostrzenia wierteł i noży która pomimo 1300W potrafi się zatrzymać przy ostrzeniu wiertła fi8mm a jedyne co "zyskuje" to lekkie mignięcie światła przy włączeniu i przegrzanie się silnika szlifierki po ok 30minutach pracy)- a żadna z tych ze sprzęgłem nie ma podanej mocy w Nm (te które mają Makity nie mają sprzęgła). Dlatego sieciówkę odrzuciłem.

W temacie wspomnianego Skila też jestem mu bliższy pomimo uchwytu (tym bardziej że do wiercenia dużych otworów mam dużą wiertarkę więc uchwyt nie był decydujący - a że plastikowy - identyczny mam w tej starej i oprócz styrania z zewnątrz nic mu się nie dzieje, a trochę popracował). Jedyne co mnie zastanawiało to bateria, ale w sumie szaleństwa nie ma jeśli chodzi o pojemność tej drugiej (a katalog części jednoznacznie daje obraz że "bebechy" są te same).

Jedyne co nie daje mi spokoju to ta Makita, choć nigdzie nie mogę doszukać się jej specyfikacji (jakimi momentami dysponuje) no i fakt że jest prawie 150zł droższa (a na pewno słabsza od Skila bo w specyfikacji podają że może pracować z mniejszymi wiertłami).

Dodatkowo poczytałem inny temat na forum i jeszcze teraz mam jako opcje choć bez udaru:
    Hitachi DS 12DVF3 12v i 2,0ah.

Niestety wybór jest za duży i nie wiadomo co wybrać.
    W praktyce przewiduje użytkowanie do wkręcania wkrętów 7cm średnicy 4,8mm do drewna, skręcania konstrukcji stalowej pod suche tynki, później przykręcanie płyt gipso-kartonowych, i sporadyczne wkręcanie "farmerów". Pewnie jeszcze będę używał do przykręcania wkrętów i mocowania płyt OSB i jakieś doraźnie wycinanie frezem pod zawiasy drzwi meblowych...

Niby ta wkrętarka Hitachi jest jakaś mega-mocna, a znalazłem niby specyfikacje Makity:
    http://www.powertooldirect.co.ukmakita_8270d_12v_combi_drill_with_6980fdz_impact_drive-p-67225.html (tyle że tej specyfikacji nie jestem pewien bo na razie pytanie zadane na maila Makity pozostaje bez odpowiedzi).
    Teraz już zupełnie nie wiem bo czytając jakiś post na tym forum znalazłem opinie serwisanta że coś z skrzyniami w Hitachi się dzieje...

Prze-edytowałem tytuł postu ponieważ Skila odrzuciłem po przemyśleniach z racji słabych baterii (tzn od leżenia po naładowaniu na full po 3dniach już mizernie działają).
    Zostały wspomniane dwie wkrętarki (lub czekam na inne propozycje w tym zakresie cenowym i o dużej mocy).

Makita ma dodatkowo udar lecz na razie producent mi nie podał pełnej specyfikacji momentów (napisze jeszcze dla pewności do Skila z pytaniem czy we wszystkich typach używają tych samych ogniw bo jak tak to porażka) - czy może Hitachi które ponoć bardzo żywotne ma baterie i dość mocne według opinii (i czy starczą one do wpomnianych moich potrzeb)?
    Doradźcie
  • #5 7629532
    jasioplo
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    ja kupiłem ponad 2 lata temu Makteca (tańsza wersja Makity)
    14,4 V - 2 AKU - 2 biegi * walizka
    teraz widzę coś takiego w sprzedaży po 360 zł
    przez ten okres nigdy się nie zawiodłem na ten maszynie: mocne i pojemne AKU, w miarę szybkie ładowanie
    Na Allegro trzeba się wystrzegać kupna urządzeń od osób prywatnych (bez rachunku czy faktury) - często po prostu są to podróbki !!!
    Z umiarem trzeba podchodzić do funkcji udaru w urządzeniach do zastosowań tzw. domowych/hobby a nie stricte serii PRO.
  • #6 7631994
    |bst|
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Ja kupiłem naprostrzy model Makity, akurat na 14,4V. Bez udaru.
    Nie da sie tego prownac z skill'em. To jest naprawde profesjonalny sprzet.
    Jak ogladalem najtansze modele hitachi to niestety ta firma w modelach najtanszych zbliza sie jakosciowo do chinszczyzny. Luz na wrzecionie od nowosci jest taki, ze nie nadaje sie do precyzyjniejszych prac. Dopiero modele drozsze zdaja sie byc na poziomie profi. Podobnie dewalt.
    Co do akumulatorow we wspomnianej makicie. Po naladowaniu trzyma mesiacami. W skill'u ktorego kiedys mialem, zawsze gdy go potrzebowalem byl wyladowany a tu bateria po prostu trzyma.

Poprawić błędy, regulamin pkt 15 obowiązuje również Ciebie. [Łukasz]
  • #7 9282795
    misiekcacy
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wybór masz ciężki bo obydwie wkrętarki są bardzo podobne .Z racji że używałem obydwie firmy na całej rozpiętości sprzętu mogę śmiało polecić i Makite jak i Hitachi . Zaletą Hitachi jest wygoda użytkowania w różnych materiałach za to Makite poleca wielu stolarzy którzy głównie robią w drewnie , według nich to najlepsza firma do obróbki drewna w tym przedziale cenowym . Aktualnie używam w domu Hitachi DS 12DVF3 i sobie bardzo chwale ,ale nie nadaje się ona zbytnio do wkręcania w grubsze profile stalowe gdyż akumulator dość szybko pada , za to do mebli i drewna jak i zabudowy karton gips sprawdza się świetnie . A jeśli zdecydujesz się na wkrętarke z udarem to polecam Makite silny udar nie odbiega moca od Dewalt czy Milwaukee ale cene ma o wiele lepszą . Co do bateri nie zauważysz dużej różnicy na 0,3 Ah dopiero przy bateriach lion będziesz miał widoczną różnice .
  • #8 14772690
    o-w-c-a
    Poziom 13  
    Kupiłem Hitachi i sporadycznie jest eksploatowana kilka lat (momentami bardzo intensywnie, na ogół od czasu do czasu).

Po kilku latach nieznacznie spadła wydajność baterii (mam 2Ah), ale wkrętarka jest ok.

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono wybór wkrętarki do 400 zł, koncentrując się na modelach Makita 8270D i Hitachi DS 12DVF3. Użytkownicy podkreślają, że w tej cenie trudno znaleźć wysokiej jakości sprzęt, a wkrętarki sieciowe mogą oferować lepszą moc. Makita jest chwalona za wydajność w obróbce drewna, podczas gdy Hitachi jest bardziej uniwersalna, ale może mieć problemy z wkręcaniem w grubsze materiały. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w akumulatorach, ich pojemności oraz trwałości. Wskazano również na ryzyko zakupu podróbek na platformach sprzedażowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA