logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać sygnał satelitarny bezprzewodowo do drugiego pokoju?

duxxx 27 Sty 2010 14:07 7226 10
REKLAMA
  • #1 7600102
    duxxx
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam Panowie, mam kilka pytań. Ale najpierw wytłumaczę o co chodzi.
    W jednym z pokoi mam tuner sat, chce również mieć programy sat w innym pokoju, lecz problem tkwi w tym, że blok ocieplili, i musiałbym wiercić w świeżo zrobionej elewacji otwór na kabel, co obecnie odpada.

Czy istnieje możliwość, aby : na jednym kablu wchodzącym do mieszkania podłącze dwa tunery sat? Czy jest jakieś urządzenie typu router wi-fi aby przesłać sygnał z punktu a do punktu B drogą radiową do urządzenia X przy Telewizorze w pokoju Y, aby nie ciągnąć kabla przez mieszkanie.

Jak ugryźć ten temat Panowie, aby nie ciągnąć nowych kabli.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7600203
    krzyyysztof
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Słyszałem o czymś takim jak:

* Video sender
    * Transmiter bezprzewodowy

Ale jak to działa i jaką jakość oferuję, niestety nie wiem, osobiście tego nie sprawdzałem.

Pozdrawiam
  • #3 7600240
    supermach
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Na jednym kablu nie podłączysz dwóch tunerów. Żeby wszystko działało prawidłowo musisz od anteny pociągnąć kabel do obu tunerów. Videosender transmituje sygnał z dekodera do tv w innym pomieszczeniu. Mogą się jednak zdarzyć problemy z jakością (zasada podobna co w sieciach wifi).
  • REKLAMA
  • #4 7600254
    krzyyysztof
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    supermach napisał:
    Na jednym kablu nie podłączysz dwóch tunerów.

Tunery mają jeszcze LBN OUT (tego niestety też ni testowałem),
    może to można jakoś wykorzystać i nie ciągnąć drugiego kabla z zewnątrz :?:
  • #5 7600290
    ducia
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Lbn out to jest zwykła przelotka do drugiego tunera. aby w drugim muz oglądać pierwszy musi być wyłączony często zdarza się tak że nie tylko w stan czuwania tylko z zasilania.
  • #6 7600387
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    ducia napisał:
    pierwszy musi być wyłączony często zdarza się tak że nie tylko w stan czuwania tylko z zasilania.

Nie spotkałem aby bez braku zasilania działała przelotka.
    Nie we wszystkich dekoderach te przelotki są aktywne np. dekodery PC mają nie aktywną.
    Videosender przesyła sygnał AV tylko jednego kanału.
    A bezprzewodowego połączenia konwerter-dekoder jeszcze nie opracowano.
  • REKLAMA
  • #7 7601667
    szczepan1970
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam 2 kable.
    Jeden kabel do Cyfrowego Polsatu
    Drugi obsługuje przemiennie dekoder TPSA i TNK

Sygnał puściłem z dekodera Opticum na kartę do dekodera TPSA przez przelotkę.
    Teraz na dwóch kablach mam: pierwszy kabel Cyfrowy Polsat a na drugim kablu TNK i TPSA.
    Oczywiście te dwa dekodery działają zamiennie.
    Chodziło mi o to żeby dzieciaki spokojnie u siebie w pokoju mogły oglądać bajki z Cyfrowego Polsatu a ja mam TVN24 , Sport N, TVP Sport, Sport Orange itd.
    Nie zależy mi na włączonych (oglądaniu) dwóch dekoderach.

Wszystko zarówno na dekoderze TPSA jak i dekoderze TNK działa OK.
  • REKLAMA
  • #9 7608051
    duxxx
    Poziom 11  
    Doominus napisał:
    supermach napisał:
    Na jednym kablu nie podłączysz dwóch tunerów.

Konwerter multiband
    Stackler destackler
    Konwerter unicable
    Tylko ten konwerter unicable odpada gdy ma się zeza zrobionego na czaszy, czy się myślę. wtedy odpada jeden kabel?
  • #10 7611767
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1145
    Multiband umożliwia pracę przełącznika diseqc. Można też zsumować z tv naziemną. Jego wadą jest cena.Link
  • #11 7618641
    duxxx
    Poziom 11  
    Tanio nie uda mi się nic z tym fantem zrobić :(

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przesyłania sygnału satelitarnego do drugiego pokoju bez konieczności wiercenia otworów w nowej elewacji. Użytkownik zapytał o możliwość podłączenia dwóch tunerów do jednego kabla oraz o istnienie urządzeń, które mogłyby przesyłać sygnał radiowo. Odpowiedzi wskazują, że nie można podłączyć dwóch tunerów do jednego kabla, a do przesyłania sygnału można użyć urządzeń takich jak videosender, które jednak mogą mieć problemy z jakością sygnału. Wspomniano również o przelotkach LBN OUT, które pozwalają na podłączenie drugiego tunera, ale wymagają, aby pierwszy tuner był wyłączony. Użytkownicy sugerowali różne konwertery, takie jak multiband i unicable, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu, jednak ich zastosowanie może być ograniczone w przypadku posiadania zeza na czaszy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA