logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa tunery SAT n i Cyfrowy Polsat do jednego kabla?

save87 18 Sie 2014 19:42 3003 8
REKLAMA
  • #1 13888026
    save87
    Poziom 10  
    Witam

Postanowiłem zakupić sobie tuner do odbioru tv "n", problem w tym że tutaj (Norwegia) ciężko o dostawianie kolejnych anten, zmiana konwertera to również ciężka sprawa bo ciężko dogadać się z ludźmi do których należy antena. Moje pytanie brzmi: czy jest możliwość rozdzielenia sygnału z jednego kabla podłączonego do anteny satelitarnej na dwa tunery "cyfrowy polsat" i "n"?
  • REKLAMA
  • #2 13888058
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    Odpowiadając na pytanie
    save87 napisał:
    czy jest możliwość rozdzielenia sygnału z jednego kabla podłączonego do anteny satelitarnej na dwa tunery "cyfrowy polsat" i "n"?
    nie ma takiej możliwości.
  • #3 13888069
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    save87 napisał:
    Moje pytanie brzmi: czy jest możliwość rozdzielenia sygnału z jednego kabla podłączonego do anteny satelitarnej na dwa tunery "cyfrowy polsat" i "n"?

Można, za pomocą przełącznika (PRZEŁĄCZNIKA, a nie rozgałęźnika).
    Działać będzie albo jedno, albo drugie.
  • REKLAMA
  • #4 13888221
    save87
    Poziom 10  
    Dobra, dzięki za odpowiedź. Trzeba będzie jednak jakoś dogadać się z właścicelem anteny.
  • REKLAMA
  • #5 13888248
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    save87
    Tylko pamiętaj, ze sama wymiana konwertera nic nie da, potrzebujesz jeszcze do Swojego mieszkania drugi kabel puścić.
  • REKLAMA
  • #6 13888380
    save87
    Poziom 10  
    Tak o tym już wiem, swoją drogą co do tego nagrywania to jak miałem podłączony jeden kabel to bez problemu mogłem cofać programy i tak samo nagrywać co troszeczkę mnie zdziwiło.
  • #7 13888395
    witold04
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Istnieją dekodery które mają dwie głowice :) tak w skrócie, oglądasz dany kanał jednocześnie nagrywając inny kanał w tym samym czasie. Żona ogląda swój program a tobie nagrywa się mecz :)
  • #8 13889595
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 13890815
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia dwóch tunerów satelitarnych "n" i "Cyfrowy Polsat" do jednego kabla. Odpowiedzi wskazują, że nie ma możliwości rozdzielenia sygnału z jednego kabla na dwa tunery bez dodatkowego sprzętu. Można to zrobić za pomocą przełącznika, który pozwala na korzystanie z jednego tunera w danym czasie. Wymiana konwertera na model z dwiema głowicami umożliwia jednoczesne oglądanie i nagrywanie różnych programów, ale wymaga również drugiego kabla. W przypadku korzystania z jednego konwertera, nagrywanie i oglądanie różnych programów jest możliwe tylko, gdy oba programy nadają z tej samej polaryzacji i pasma.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA