logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer niby się wyłącza, ale wentylatory działają

wujek877 27 Sty 2010 15:24 16414 10
REKLAMA
  • #1 7600479
    wujek877
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam problem. Mianowicie przy wyłączeniu komputera wentylatory od zasilacza i od radiatora na procesorze dalej działają? Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Wentylator skołowałem nowy i dalej to samo . Proszę o podpowiedz.

Wersja biosu ami 4000508.
  • REKLAMA
  • #2 7600524
    domel.an
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    zasadnicze pytanie czy wyłączasz kompa czy przechodzisz w stan uśpienia
    może głupie pytanie ale sądząc po twoim poście jesteś laikiem w tej dziedzinie (bez urazy)
    napisz dokładnie jaki to komp i jak go wyłączasz
  • REKLAMA
  • #3 7600790
    wujek877
    Poziom 10  
    Tak masz racje jestem laikiem dlatego zwracam się o pomoc ;)
    Parametry:
    CPU Athlon XP 2000+
    512MB
    Geforce 4 mx 4000
    Fell III-400atx
    Asrock k7upgrade

Myślałem, że to zasilacz. Pożyczyłem od kumpla i dalej to samo.

Komputer całkowicie jest sprawny, wszystko działa tak jak powinno jedynie przy wyłączeniu cały komp "śpi" oprócz wentylatora w zasilaczu i na procesorze.

Moderowany przez mat_ed:

"Procek", "wiatrak", "chodzi" te słowa zachowaj na inną okazję. Na forum technicznym należy używać prawidłowej terminologii. Ponadto, zdania rozpoczynamy wielką literą i kończymy kropką.

• #4 7600937
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Jaki system operacyjny? W jaki sposób wyłączasz komputer? Przyciskiem zasilaniana, na obudowie pc, z klawiatury przyciskiem "power", czy wybierając odpowiednią opcję, w systemie?
  • #5 7600957
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    wujek877 napisał:
    Wentylator skołowałem nowy i dalej to samo

Wentylator nie ma nic do gadania. Jest zasilany - ma chodzić.

Ten problem nie pojawiał się wcześniej?
    Spróbuj zrobić reset BIOS.

Rozumiem, że wyłączasz go później z sieci (listwa/wył. na zasilaczu). Co się dzieje po takim wyłączeniu i ponownym włączeniu?
  • REKLAMA
  • #6 7600998
    wujek877
    Poziom 10  
    Robiłem reset biosa(wyciągałem bateryjke na płycie głównej) i dalej bez zmian

Komputer po odciąciu i ponownym podłączeniu zasilania dalej zachowuje się tak samo wentylatorki od razu zaczynaja działać ale wszystkie diody i podzespoły zachowują sie jak przy wyłączonym komputerze
  • REKLAMA
  • #7 7603043
    LED5W
    Poziom 34  
    Jeżeli BIOS się zresetował to możesz mieć uszkodzoną płytę.
    Nie jestem pewien, ale takie zachowanie może powodować podawany ciągle stan niski na linię PWR_ON zasilacza. Trzeba przyjrzeć się płycie.

Dioda zasilania gaśnie po wyłączeniu?
  • #8 7604441
    wujek877
    Poziom 10  
    Tak wszystkie diody gasną po wyłączeniu tak jak pisałem wcześniej komputer cały czas jest wyłączony wszystkie podzespoły są wyłączone ;/ System operacyjny to Windows XP sp2. Rozmawiałem ze znajomym informatykiem i tez postawił na płytę główną doszedł do wniosku że nie warto tego robić po koszt robocizny będzie droższy niż nowa płyta więc chyba będę musiał zainwestować w nową.
  • #9 7605764
    LED5W
    Poziom 34  
    Możesz jeszcze jedynie sprawdzić miernikiem, czy nie ma zwarcia między pinem PWR_ON a GND (przy odłączonym zasilaczu).
    Trzeba było lepiej pogadać z serwisantem. Może wystarczyłoby wymienić jakiś mały element.
  • #10 7606064
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 133
    Kolego wujek.
    Czasem figle płata włącznik na obudowie.
    Odepnij kabelek tam gdzie masz podłączony POWER. Uruchom komputer poprzez zwarcie dwóch pinów na płycie (power) i jak sie systm załaduje to wyłącz go poprzez Start zamknij ystem itd.
    Daj znać co i jak.
  • #11 7606361
    domel.an
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Na wyłącznik bym tu nie stawiał, raczej jeśli już to zamiast wyłączać system z poziomu Windowsa, spróbuj nacisnąć przycisk zasilania i potrzymać go tak długo aż komp się wyłączy (około 4 sek.) jeśli efekt będzie ten sam na 99% uszkodzona płyta jeśli inny to napisz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie wyłącza się całkowicie, mimo że wentylatory zasilacza i procesora nadal działają. Po wymianie wentylatora i zresetowaniu BIOS-u problem nie ustępuje. Użytkownik posiada komputer z procesorem Athlon XP 2000+, 512MB RAM, kartą graficzną Geforce 4 MX 4000 oraz płytą główną Asrock K7Upgrade. Po odłączeniu zasilania wszystkie diody gasną, co sugeruje, że komputer jest wyłączony. Użytkownik rozważa wymianę płyty głównej, ponieważ problem może być związany z uszkodzeniem płyty lub włącznika. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zwarcia na pinach PWR_ON oraz testowanie włącznika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA