logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer wyłącza sie podczas ladowania systemu Windows XP

wodorek 11 Gru 2010 11:25 11124 12
REKLAMA
  • #1 8853641
    wodorek
    Poziom 2  
    Witam
    Mój problem polega na tym że gdy po włączeniu komputera dojdzie do momentu ładowania systemu(te ładujące się 3 paski od xp z logo) to zawsze w tym momencie komputer wyłącza się (kiedyś nawet zostawała zapalona dioda od ,,włączenia - zielona"). W czym może leżeć problem? Dodam jeszcze ze awaria tego kompa zaczęła się nagle, wcześniej nie zdradzał takich objawów. Nie jestem zbyt obiegany w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość;]
  • REKLAMA
  • #2 8853662
    Razor509
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    A ja proszę o pełną specyfikację komputera wraz z zasilaczem.
  • REKLAMA
  • #3 8853709
    otto25
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Zawsze sie ładuje do tych 3ech kresek?
    Zobacz czy kondensatory na płycie głównej i zobaczy czy nie są napuchnięte.
    Co do zapalonej zielonej diody u mnie w pc sygnalizowała zwarcie.
    Pozdrawiam.
  • #4 8853730
    wodorek
    Poziom 2  
    Oto i ona;] : (komputer jest dosc stary)
    Zasilacz: CODEGEN 250 XA 300W
    Procesor: AMD athlon 2200+ 1,8 GHz
    Płyta głowna - AS Rock K7VT2
    Grafika - GeForce 4
    RAM: 256 MB DDR (firma hynix chyba)
    Dysk twardy: WD800JB 80 GB

edit: tak zawsze do tych 3 kresek nigdy dalej nigdy wczesniej, kondensatory chyba nie puchna, ogolnie plyte oddalem koledze ktory jest na 1 roku informatyki i niby niedzialajacy kondensator wymienil ale glowy nie dam ze zwarcia nigdzie nie ma bo nie sprawdzalem tego(nie znam sie na tym, nie wiem gdzie to sprawdzic;])

Proszę poprawić niechlujstwo językowe w swoich wypowiedziach! Dostępny jest przycisk "Pisownia" Komputer wyłącza sie podczas ladowania systemu Windows XP Regulamin pkt. 8.1, 15. [DriverMSG]
  • #5 8854198
    otto25
    Poziom 15  
    To ok, a próbowałeś go uruchomić w trybie awaryjnym? [podczas włączania po załadowaniu się biosu wciskasz F8 albo F9 teraz już nie pamiętam i dajesz tryb awaryjny - jeżeli wejdzie to wejdź w PA i poszukaj czegoś takiego jak dziennik/pogląd zdarzeń i w nim kliknij na system jak będą jakieś błędy to porób ss albo wklej je tu]
    Jeżeli nawet w awaryjnym nie ruszy to spróbuj zrobić nakładkę systemu jeżeli nie chcesz stracić danych, a jak Ci to obojętne to formata ;)
    Pozdrawiam.
  • #6 8854324
    wodorek
    Poziom 2  
    A wiec zdazylem tylko wejsc w trybie awaryjnym do panelu sterowania, nawet nie zdazylem znalezc tego dziennika i znowu sie wylaczyl. Sam dysk jest juz dawno po formacie;) zrobiony na innym kompie ofc bo na tym nie dalo rady

edit: zmienilem zasilacz na inny i komputer dochodzi do momentu gdy wlaczony jest xp'ek pochodzi doslownie z pare sekund(nawet paska nie otworze) i wylacza sie tak jak uprzednio;/

Proszę poprawić niechlujstwo językowe w swoich wypowiedziach! Dostępny jest przycisk "Pisownia" Komputer wyłącza sie podczas ladowania systemu Windows XP Regulamin pkt. 8.1, 15. [DriverMSG]
  • #7 8858216
    otto25
    Poziom 15  
    Mógł byś zrobić zdjęcie płyty głównej w wysokiej rozdzielczości? I je tu wstawić?
  • REKLAMA
  • #8 8858369
    Razor509
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Masz możliwość sprawdzenia poszczególnych części na jakimś innym zestawie?
  • #9 8858727
    szymon12w
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Według mnie uszkodził się jakiś plik systemowy, uruchom płytę instalacyjną windows, wejdź w konsolę odzyskiwania i wpis: chkdsk .
  • #10 8858759
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    wodorek napisał:
    Zasilacz: CODEGEN 250 XA 300W

Czy próbowałeś uruchomić system na innym zasilaczu?
  • #11 8881431
    kristofer998
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam miałem podobny problem w swoim komputerze problem był spowodowany dyskiem twardym sprawdzi dysk twardy programem do diagnostyki dysków twardych, w moim przypatku nawet nie moża było sformatować dysku twardego także wedłóg mie wina jest po stronie dysku twardego mam nadzieje że pomogłem pozdrawiam
  • #12 8882646
    wodorek
    Poziom 2  
    Na wstępie chciałbym przeprosić za tak późną odpowiedź, spowodowana była ona nagłym wyjazdem.
    A więc:
    - ze sprawdzeniem wszystkich podzespołów może być problem;/
    - zdjęcie postaram się zrobić tylko nie wiem jakie wyjdzie;P
    - zanim dysk sformatowałem z innego komputera wyłączał się podczas instalacji systemu na moim komputerze
    - tak próbowałem uruchomić na innym zasilaczu (działający zasilacz znajomego 300W Modecom). Komputer pochodził po prostu chwilkę dłużej
    - spróbuję sprawdzić dysk takim programem, ale myślisz, że gdyby było coś z nim nie tak to dało by się sformatować go z innego komputera, czy to bez różnicy?
  • REKLAMA
  • #13 8906525
    kristofer998
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Sprawdzi swój dysk twardy programem MHDD ja go używam i jest jak dla mię bardzo dobrym programem i prostym pokaże ci czy dysk niema bad sektorów kolejną sprawą którą możesz sprawdzić jeżeli okaże sie ze dysk jest oki to pamięci RAM

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który wyłącza się podczas ładowania systemu Windows XP, zatrzymując się na trzech paskach ładowania. Komputer jest stary, z zasilaczem CODEGEN 250 XA 300W, procesorem AMD Athlon 2200+, płytą główną AS Rock K7VT2, grafiką GeForce 4 oraz 256 MB RAM. Użytkownik próbował uruchomić system w trybie awaryjnym, ale komputer nadal się wyłączał. Zmiana zasilacza na działający zasilacz Modecom 300W nie rozwiązała problemu. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej, diagnostykę dysku twardego oraz ewentualne uszkodzenia plików systemowych. Użytkownik planuje sprawdzić dysk twardy programem diagnostycznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA