logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Extensa 5220 15.4" - komplikacje z rozdzielczością

johnson255 28 Sty 2010 01:05 2030 2
REKLAMA
  • #1 7603950
    johnson255
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Witam

Posiadam laptopa extensa 5220 i matryca mi się w nim zepsuła :/ wstawiłem od toshiby matową 15,4 panoramę i problem jaki jest to wyświetlanie rozciągniętego obrazu w na 3/4 ekranu. Nie mogę ustawić w windowsie żadnej wyższej częstotliwości poza 49Hz, z przeplotem i częstotliwości 1024x768, dlatego muszę podpinać zewnętrzny monitor.
    Natomiast wygląda to inaczej jak włączę na nim Maca [Snow Leopard] to obraz jest wyświetlany na całej matrycy poza malutkim nieprzeszkadzającym wyjątkiem. Na samym dole ekrany jest wyświetlany pasek o około 8mm wysokości, jakby rozmazane lustro. Nie mówię tu o efekcie lustrzanego odbicia w makowskim doku. Częstotliwość na maku to 100Hz przy większym odświeżaniu się już wyłącza, a tylko na takim jest poprawnie rozmieszczony obraz na LCD. Rozdzielczość już nie pamiętam ale chyba 1280x768. W sterownikach od grafiki nie mogę ustawić bo nie ma takiej opcji. Kiedyś miałem taki programik do ustawiania właśnie rozdzielczości i odświeżania ponad normę standardowym ustawieniom. Tylko teraz nie potrafię sobie przypomnieć co to był za program. Aha i dodam jeszcze ze na Ubuntu też nie da rady ustawić obrazu aby był cały rozmieszczony na LCD.
    Jeżeli ktoś się orientuje i wie jak to zrobić i jakim programem będę bardzo wdzięczny.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam ;]
  • REKLAMA
  • #2 7604120
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Mogło Ci chodzić o PowerStripa lub - co mniej pasujące - multiresa.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #3 7609645
    johnson255
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Witam
    Dziękuję za podanie nazw programów. Ściągnąłem, instalnąłem i są do wyboru różne rozdzielczości ekranu, naprawdę jest ich wiele. Częstotliwość jest zależna od rozdzielczości, im większa rozdzielczość tym częstotliwość mniejsza i na odwrót.
    Niestety to i tak nie załatwiło problemu :/ nie wiem o co chodzi. Ustawiłem takie same parametry w Windowsie jak na Maku i nic dalej to samo. Obraz zmniejsza się lub powiększa w 3/4 ekranu. Na Maku jak ustawie rozdzielczość ale częstotliwość będzie np 60 to nie wypełni mi całego ekranu, dopiero po wybraniu opcji 100hz mam cały ekran zapełniony.
    Tylko z tym, że częstotliwość też zmieniałem [na Windowsie] ale to i tak nie poskutkowało. Czy może wie ktoś jak temu zaradzić?Nie wiem jaka jest różnica miedzy takimi samymi ustawieniami rozdzielczości i częstotliwości w Windowsie i na Maku że nie wyświetlają obrazu tak samo.
    Postaram się zrobić dzisiaj foty żeby pokazać jak to wygląda. Może ktoś miał podobny problem ;]
REKLAMA