logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat ZE 400/3/1 Andoria SW400 + prądnica ELMOR GCKL94L4ML – uruchomienie, podłączenie

matioo 29 Sty 2010 11:58 7993 1
REKLAMA
  • #1 7610121
    matioo
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,

od dłuższego czasu jestem posiadaczem agregatu prądotwórczego opartego o silnik Andoria SW400 i prądnice firmy ELMOR - składane to było przez firmę Andoria z Andrychowa. Oznaczenie całego zespołu: ZE 400/3/1. Urządzenie dość stare bo z 1989 roku ale zupełnie nie używane. Urządzenie zakupiłem już uszkodzone(nie kompletne), teraz chciałbym to uruchomić. Jeśli chodzi o cześć napędową, to nie ma problemu, silnik jest już na chodzie. Jednak chciałbym się poradzić w sprawie prądnicy, z góry mówię że jestem nowy w tym temacie. Tak jak wspomniałem jest to prądnica firmy ELMOR o oznaczeniu GCKL94L4ML - 55kVA(zdjęcie). Na tej samej tabliczce jest również napisany typ układu regulacyjnego: RNGY41W625F. Z prądnicy wychodzą 4 grube przewody (3 fazy + zero ?) i 2 cienkie przewody(widać na załączonym zdjęciu). Teraz kilka moich pytań:
    - Czy urządzenie ma już w sobie wspomniany układ regulacji ?
    - Czy do działania wymaga jakiś dodatkowych zewnętrznych urządzeń czy wyprowadzone napięcie jest gotowe to użycia ?
    - Co ze wzbudzeniem, czy to te 2 cienkie przewody ? Jakie napięcie do wzbudzenie ?
    - Czy prąd nadaje cię do zasilania urządzeń elektronicznych(np. komputery) ?

Będę bardzo wdzięczy za wszelkie informacje, schematy, podpowiedzi.

Agregat ZE 400/3/1 Andoria SW400 + prądnica ELMOR GCKL94L4ML – uruchomienie, podłączenie Agregat ZE 400/3/1 Andoria SW400 + prądnica ELMOR GCKL94L4ML – uruchomienie, podłączenie

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7611691
    ug40
    Poziom 19  
    Ocena: 72
    Witam
    -odnośnie 1 pytania-w tej wersji NIE [jest wersja gdzie część[znaczna] układu wzbudzenia została zabudowana pod tylną pokrywą]
    -2-gie pytanie- oczywiście że wymaga układu wyprowadzenia mocy i opomiarowania [ chodzby najprostszego].
    -3-cie pytanie-te 2-wa przewody [F1;F2] to końce podwzbudnicy , na nie podajemy potencjał z regulatora napięcia , jako że to prądnica bez szczotkowa prąd niewielki [2,7 A przy ok. 60-65V,oczywiście przy obciążeniu znamionowym]
    -4-te pytanie-naturalnie że się nadaje.
    W tym zestawie powinna być szafka w której jest wszystko czego tu brakuje [ukł. reg.nap , ukł. wyprowadzenia mocy,opomiarowanie zarówno prądnicy jak i silnika diessla]
REKLAMA