logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak to podłączyć ? Bas + Nadstawki do Jednego POWERMIXERA

Piernik14 31 Sty 2010 12:19 2583 7
REKLAMA
  • #1 7620413
    Piernik14
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam.Posiadam powermixer LDM Smx-12 2x300w 4ohm . Posiadam również dwa basy 300w rms 8ohm jeden i 2x nadstawki na gds+gdwt 4ohm jedna.Kupiłem jeszcze filtr basowy NE125. Poradźcie jak to wszystko podłaczyć aby był najlepszy efekt?
  • REKLAMA
  • #2 7620449
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7620573
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 7712204
    Dj Gregor
    Poziom 2  
    Potrzebujesz dodatkowej końcówki bo masz bas 8ohm i nadstawkę 4ohm co Ci daje 2,7ohm a power mikser może tego nie wytrzymać.

Najpierw koniec, potem crossover.

Jakob jeżeli da pod jeden kanał 2xbas to wyjdzie mu na tej stronie 4ohm a jak według twoich zaleceń na drugim kanale da dwie kolumny po 4ohm to wtedy będzie miał na tej stronie obciążenie rzędu 2ohm czego ten power mikser na pewno nie wytrzyma.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeżeli chcesz podłączyć do tego miksera cztery kolumny to zmień nadstawki na 8ohm-owe.
  • REKLAMA
  • #5 7713617
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 7714166
    krzysiuc
    Poziom 25  
    Ocena: 10
    Kolego jaką impedancję mają te twoje GDSy, mnie się wydaje, że 8 ohm, a to zmienia sprawę. Załóżmy, że podłączymy pod jeden kanał suby pod drugi nadstawki, to można przecież, o ile powermikser ma pokrętło od panoramy odpowiednio pokierować sygnał i wyciąć do niechciane wysokie tony potencjometrami. Tylko tak jak już tutaj koledzy wspominali, to jest rozwiązanie tymczasowe i wg mnie tylko na jakieś dyskoteki i potupanki, żadnego zespołu już tym nie zrobisz bez 2 miksera i to i tak nie będzie zrobione poprawnie. Nagłaśniając jakiś zespół pasuje już mieć zestaw stereo i pokierować ładnie część grajków w jedną, część grajków w drugą stronę. Radziłbym jeszcze wczytać się kolegom w pierwszy post, wg mnie można zamiast wycinać te niechciane tony potencjometrami użyć tego filtru basowego.
  • #7 7716751
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 7725407
    -Maciej_
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Z tego co wiem to gds wychodziły tylko w wersji 4r. Zrób tak jak pisał kolega wyzej: nadstawki szeregowo pod jeden kanał - podaj im pełne pasmo. Gds ma wysoką skuteczność więc powinno dać radę nadgonić suby. Na drógi kanał podaj sygnał obcięty tym filterm co kupiłeś i basy równolegle. Jak masz problem jak poradzić sobie z podzieleniem sygnału to możesz np. ze źródła dźwieku (podejrzewam że mixer albo komp) z kanału lewego dać pełne pasmo na nadstawki a sygnał z prawego ciąć tym filtrem i na basy.

Jak już coś zarobisz na tej imprezie to polecam kupno osobnej końcówki na te gds bo takie kombinowanie ma więcej wad niż zalet...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada powermixer LDM SMX-12 (2x300W, 4Ω) oraz dwa subwoofery (300W RMS, 8Ω) i dwie nadstawki (GDS+GDWT, 4Ω). W dyskusji poruszono kwestie podłączenia sprzętu, wskazując na potrzebę użycia crossovera do podziału pasma. Użytkownicy sugerują, aby podłączyć subwoofery do jednego kanału, a nadstawki do drugiego, z uwzględnieniem impedancji. Wskazano na konieczność posiadania dodatkowej końcówki mocy, aby uniknąć przeciążenia powermiksera. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie nadstawek szeregowo, co pozwoli na uzyskanie 8Ω, oraz użycie filtru basowego NE125 do obcięcia wysokich tonów dla subwooferów. Wskazano również na ograniczenia związane z tymczasowym rozwiązaniem, sugerując, że dla profesjonalnego nagłośnienia zespołu lepszym rozwiązaniem byłoby zainwestowanie w dodatkowy sprzęt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA