logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Powermikser jak podłączyć dodatkową końcówkę mocy?

komaroz 04 Maj 2023 19:27 885 8
REKLAMA
  • #1 20566691
    komaroz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Jako że szykuje się większa impreza w plenerze potrzebuję kilku rad jak podłączyć sprzęt.
    Sprzęt wiekowy jednak na moje potrzeby wystarczy.
    Temat troszkę drutowany lecz gra..
    Powermikser LDM smx-12
    Końcówka ADS PA-900
    4 Kolumny elestra 8 Ohm 250 W
    Muzyka z laptopa

Pytanie jak to ogarnąć aby z dwóch kolumn lecieć na niskich tonach a z dwóch kolejnych na wysokich.
    Z laptopa puściłem sygnał kablem Jack który rozdzieliłem na 3 sztuki. Może dojdzie jeszcze jedna końcówka i kolumna. Powermikser jak podłączyć dodatkową końcówkę mocy? Powermikser jak podłączyć dodatkową końcówkę mocy?

Póki co nie da się tego sensownie wysterować.
    Muzyka z powermiksera na dwóch kolumnach gra dobrze lecz z tego ADS-a niezbyt ciekawie.

Będę wdzięczny za wszystkie rady.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20567662
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    komaroz napisał:
    Pytanie jak to ogarnąć aby z dwóch kolumn lecieć na niskich tonach a z dwóch kolejnych na wysokich.

A co ty chcesz zrobić? Z dwóch satelit zrobić górki a z dwóch bas? To do tego potrzebujesz crossover.

Połączenie takie jak sugeruje @pan_deejay spowoduje że wszystkie kolumny będą grały to samo.
    W takiej konfiguracji należy pamiętać że postawienie dwóch takich kolumn obok siebie spowoduje wystąpienie filtrów grzebieniowych dla wysokiego pasma, co bardzo negatywnie wpłynie na dźwięk.

komaroz napisał:
    Muzyka z powermiksera na dwóch kolumnach gra dobrze lecz z tego ADS-a niezbyt ciekawie.

A co to znaczy że gra niezbyt ciekawie? Brak dynamiki, brak całego pasma, cicho, zaszumione, brumi, gra Zenka?

Jeżeli próbujesz wysterować laptopem to musisz wziąć pod uwagę że laptop daje stosunkowo niski poziom sygnału w porównaniu do systemów profesjonalnych i możesz mieć problem z wysterowaniem końcówki mocy oczekującej profesjonalnego sygnału.

@ElektrodaBot jakiego maksymalnego poziomu elektrycznego dźwięku możemy się spodziewać z wyjścia laptopa, i porównaj go do poziomu dźwięku z wyjścia profesjonalnego miksera dźwięku.
  • REKLAMA
  • #4 20567668
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 925
    adambyw napisał:
    jakiego maksymalnego poziomu elektrycznego dźwięku możemy się spodziewać z wyjścia laptopa, i porównaj go do poziomu dźwięku z wyjścia profesjonalnego miksera dźwięku.
    Maksymalny poziom elektrycznego dźwięku z wyjścia laptopa zazwyczaj wynosi około 1-2V RMS, co może być odpowiednie dla słuchawek lub podłączenia do wzmacniacza domowego. Wartości te mogą się różnić w zależności od modelu i producenta laptopa. Typowe źródła dźwięku w laptopach to zintegrowane karty dźwiękowe, które oferują akceptowalną jakość dźwięku dla codziennego użytku, ale mogą nie być wystarczająco dobre dla profesjonalnych zastosowań.

W przypadku profesjonalnego miksera dźwięku, maksymalny poziom elektrycznego dźwięku na wyjściu wynosi zwykle od +18 dBu do nawet +24 dBu (około 6,15 - 12,3V RMS), co oznacza znacznie wyższą moc sygnału. Miksery dźwięku zapewniają również większą kontrolę nad sygnałem, taką jak korekcja barwy dźwięku, dynamiczne przetwarzanie sygnału oraz wysoką jakość dźwięku, która jest niezbędna w profesjonalnych zastosowaniach.

Podsumowując, wyjście dźwięku z profesjonalnego miksera oferuje znacznie mocniejszy sygnał i lepszą jakość dźwięku w porównaniu z wyjściem laptopa. Dlatego dla profesjonalnych zastosowań związanych z dźwiękiem, warto rozważyć użycie miksera dźwięku zamiast polegać na wbudowanej karcie dźwiękowej laptopa.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #5 20567702
    komaroz
    Poziom 10  
    Dokładnie, chciałbym z dwóch kolumn zrobić górki a z dwóch pozostałych basy.
    Wczoraj jeszcze trochę majstrowałem i okazało się że w dwóch kolumnach są prawdopodobnie uszkodzone zwrotnice, dlatego mam w planie wymienić fronty, wywalić zwrotnice, głośnik średnio i wysoko tonowy, zrobić Bass reflexy i użyć samych 15 calowych głośników.

Co do końcówki ADS,ten dźwięk był słabej jakości i cichy lecz to pewnie przez ten niski poziom sygnału i uszkodzone zwrotnice. Odpalając nutkę przez archaiczny Winamp można tam nieco podnieść moc na wyjściu,wtedy jest troszkę lepiej.

Polećcie mi proszę jakiś mixer,nie za miliony tak aby to zagrało w miarę dobrze lub coś co jeszcze bym ewentualnie potrzebował.
  • #6 20567808
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Po co Ci dodatkowy mikser. Masz tego SMX'a, spełnia wszystkie funkcje miksera. Masz tam złącza Mixer OUT, gdzie masz wyjście z miksera, oraz PWR AMP In, które są wejściem na końcówkę mocy. tym samym możesz potraktować jak dwa osobne urządzenia w jednej obudowie.

No to do tego potrzebujesz crossover, czyli aktywną zwrotnicę, żeby podzielić pasmo tak by na jeden wzmacniacz szedł sygnał dla górek, a na drugi sygnał dla basów.
    Choćby coś takiego: LD X223 https://www.olx.pl/d/oferta/crossover-ld-x-223-CID99-IDTrMuV.html

I w tedy z smx'a wychodzisz sygnałem z Mixer out, wchodzisz do crossovera, następnie złącza crossovera Hi Out wchodzisz do SMX'a do PWR AMP In, a z crossovera Lo Out do ADS'a. I wyjścia głośnikowe SMX'a grają Ci górą, a ADS basem.

W przypadku użycia aktywnego crossovera z obudowy paczek basowych usuwasz całkowicie zwrotnice. Zwrotnic w paczkach basowych się raczej nie stosuje, głównie ze względu na duże gabaryty i wagę elementów zwrotnicy.

Inny temat że głośnik stosowany w paczkach szerokopasmowych raczej średnio nadaje się do pracy w subwooferze.
  • #7 20567933
    komaroz
    Poziom 10  
    Pozostaje jeszcze sprawa słabego sygnału na wyjściu z laptopa, co z tym ewentualnie można zrobić i jakie głośniki polecisz żeby zastosować w subach? Samochodowe 15 calowe poradzą sobie? Czy szukać typowo estradowych?
  • #8 20568052
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Jak wejdziesz sygnałem z laptopa na mikser, do wejść RCA, to tam go wzmocnisz i będzie OK. Z resztą sam mówiłeś że z powermiksera gra dobrze, to nie ma co kombinować.
    Dobrym było by zastosowanie interfejsu/DAC z symetrycznym wyjściem, ale to przy takich głośnikach to przerost formy nad treścią.

Głośniki samochodowe to głównie woofery na miękkim zawieszeniu. One lepiej pracują w obudowach zamkniętych lub ewentualnie bandpasowych, do bass reflexu stosuje się raczej woofery na twardym zawieszeniu. Ale przede wszystkim to obudowę dobiera się i liczy do głośnika, a nie głośnik do obudowy.
    W temacie budowy głośników nie czuję się najlepiej, lepiej żeby inni koledzy coś podpowiedzieli. Ale to najlepiej załóż osobny wątek w dziale Głośniki i Zestawy Głośnikowe.
  • REKLAMA
  • #9 20574021
    komaroz
    Poziom 10  
    Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
    Chyba zrezygnuję z tych głośników beyma które są w kolumnach elestra i zbuduję sam jakąś paczkę.
    Proszę mi polecić jakiś sprawdzony głośnik z tych ze zdjęć aby pasował najlepiej pod ten wzmacniacz ADS -PA 900
    Oczekuję naprawdę dobrego jebnięcia..
    Podejrzewam że ten ads nie zrobi dobrego show..
    Rozważam też zakup takiej końcówki,jak na fotce.
    Na głośniki nie chcę wydać więcej niż 250 euro sztuka
    Powermikser jak podłączyć dodatkową końcówkę mocy?
    Powermikser jak podłączyć dodatkową końcówkę mocy? Powermikser jak podłączyć dodatkową końcówkę mocy? Powermikser jak podłączyć dodatkową końcówkę mocy?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączenie powermiksera LDM SMX-12 do końcówki mocy ADS PA-900 oraz czterech kolumn Elestra 8 Ohm 250 W na większej imprezie plenerowej. Chce uzyskać podział pasma, aby dwie kolumny grały niskie tony, a dwie pozostałe wysokie. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują użycie wyjścia "MIXER OUT" z powermiksera do aktywnej zwrotnicy (crossover), co pozwoli na odpowiednie rozdzielenie sygnału. Użytkownik zauważa problemy z jakością dźwięku, które mogą wynikać z niskiego poziomu sygnału z laptopa oraz uszkodzonych zwrotnic w kolumnach. Sugerowane rozwiązania obejmują wzmocnienie sygnału z laptopa poprzez podłączenie do miksera oraz rozważenie zakupu nowych głośników, które będą lepiej współpracować z końcówką mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA