logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić Blaupunkt Paris RCM104 z karty kodowej na kod?

szampon 22 Lip 2004 19:58 2868 15
REKLAMA
  • #1 756135
    szampon
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam.
    Mam pytanie chciałbym zrobić radio Blaupunkt Paris RCM104 które standardowo zabezpieczone są kartą kodową a miało by być na kod (ponieważ to już druga zniszczona karta :( ). Odczytałem już procesor, odczyt załączam w pliku. Oznaczenie fabryczne radia to 7 643 776 510.
    Kod jest oczywiście mi znany.
    Załączniki:
    • Paris RCM104.rar (168 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 756193
    jaromirek
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    kartą tzw. serwisową zrobisz bez problemu.
  • REKLAMA
  • #3 756247
    szampon
    Poziom 12  
    Niestety nie mam karty serwisowej. Czy nie da się tego zrobić zmieniając zawartość niektórych komórek? Wiem że da się tak zrobić w niektórych modelach.
  • REKLAMA
  • #4 756789
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 756898
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Kiedyś obczaiłem taką metodę. Po odczytaniu procka trzeba przyuczyć go jednej karty, odczytać i przyuczyć innej karty. Potem porównać pliki i komórki które się zmieniają to zapisa rezystancji karty. Wystarczy je wyzerować by radio chodziło z tzw zwartą kartą.
    A ciekawe czy komuś się udalo zrobić by radio na kartę po włączeniu wołało o kod ? Chyba nie. Kod ma w tych radiach nieco inne znaczenie.

SławeK
  • #6 757577
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 759506
    mac p
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    zobacz ten plik radio powinno iść bez karty muszą być zwarte drutem
    wszystkie wyprowadzenia karty
  • #9 759523
    mac p
    Poziom 21  
    przepraszam zapomniałem zpakować pliku
    Załączniki:
    • FRANKFURT RCM104.rar (200 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 759682
    SlaweK
    Poziom 43  
    A zamiast dołączać pliki od innego radia czym czynisz niewiedzącym więcej szkody może przerobiłbyś i sprawdziłbyś plik kolegi. Albo chociaż sprawdziłbyś model radia. RCM104 to nie zawsze takie same radio, rózne procesory, konfiguracje strojenie. Więc zastanów się nim coś chlapniesz.

SławeK
  • REKLAMA
  • #11 762091
    mac p
    Poziom 21  
    narazie niech wgra ten plik potem będę się martwił
  • #12 762111
    mac p
    Poziom 21  
    człowieku zawszę się wtrącasz chcesz pomóc do podaj koeldze

orginalny plik , bo z tego co widzę to tylko się mądrujesz
  • #13 762224
    SlaweK
    Poziom 43  
    Frankfurt ma TIM a Paris tylko TA. Zaś w płytach tych radii jest znaczna różnica. Co do wtrącania się to lepiej by kolega poszukał, a były napewno informacje, jak przyuczyć zwartę kartę zamiat wgrywać plik od zupełnie innego radia. Metoda na to jest bardzo prosta i opisywana przez Wikiego i innych conajmniej trzy razy. Sam to też opisywałem.
    A robienie byle coś grało nie ma sensu. To zwyczajne psucie radia podkładem.

SławeK
  • #14 762691
    seba_at
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    WITAM! Jeśli dobrze pamiętam ten model to znając kod a chcąc uruchamiać radyjko z klawiatóry robimy: wyłączone radio-naciskamy 1+FM (LUB ALBO 1+4+FM) i załączmy radio i trzymamy te klawisze-na LCD code -wprowadzamy kod i zatw. > lub A.
  • #15 762695
    mihaiservice
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Please somebody to translate in english,the Poltron not working very well,i have this radio without card

Best Regars
    Mihai
  • #16 764479
    szampon
    Poziom 12  
    :) Dzieki dla wszystkich, szczególne dla DJBOGDAN-a (to działa). Przepraszam że tak długo nie odpisywałem (wakacje). :)
    @@@@@@@@@@@@@@
    PS. Wszystkie kombinacje po tytułem kod + karta z laminatu nie dawały żadnego pozytywnego rezultatu. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam.
    Raportuj

posty scalono używaj "zmień" <zdzich42>

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji radia Blaupunkt Paris RCM104, które fabrycznie zabezpieczone jest kartą kodową, na system zabezpieczenia oparty na kodzie. Użytkownik posiada kod i odczytał procesor radia, poszukując metody zastąpienia karty kodowej kodem, aby uniknąć problemów z uszkodzonymi kartami. Wskazano, że standardowo do zmiany używa się karty serwisowej, której autor nie posiada. Zaproponowano metodę polegającą na porównaniu zawartości pamięci procesora po nauce różnych kart, identyfikacji i wyzerowaniu komórek odpowiadających rezystancji karty, co pozwala na uruchomienie radia z tzw. zwartą kartą. Podkreślono jednak, że w modelu RCM104 kod i karta mają różne funkcje i nie jest znana metoda, by radio na kartę wymagało po włączeniu kodu. Zwrócono uwagę na różnice między wersjami radia (np. Frankfurt z TIM i Paris z TA) oraz na ryzyko wgrywania plików z innych modeli, co może uszkodzić urządzenie. Ostatecznie potwierdzono, że znając kod, można uruchomić radio z klawiatury poprzez odpowiednią kombinację klawiszy (np. 1+FM lub 1+4+FM przy włączaniu) i wprowadzenie kodu na wyświetlaczu. Metoda ta została potwierdzona jako skuteczna przez autora tematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA