logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć hot-searches.com zmieniające stronę startową w przeglądarce?

23 Lip 2004 10:12 3092 20
REKLAMA
  • #1 756992
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 757608
    królrolfek
    Poziom 12  
    Witam zaczynamy najpierw sciągasz z neta (www.chip.pl) program:
    -sbybot Search & Destroy
    -następnie wchodzisz w Advanced Mode,
    -kolejnie do TOOL
    -w Tools masz opcje BHO's
    znajdziesz tam dlugie nazwy np:
    ({53707962-6F74-2D53-2644-206D7942484F}
    a w nich: coś w tym stylu (do jest prawidłowy wpis)
    ale wpisy z ||| takim lub podobnymi znakami są wadliwe
    ()
    BHO name:
    CLSID name:
    description: Spybot-S&D IE Browser plugin
    classification: Legitimate
    known filename: SDHelper.dll
    info link: http://spybot.eon.net.au/
    info source: Patrick M. Kolla
    Path: C:\PROGRA~1\SPYBOT~1\
    Long name: SDHelper.dll
    Short name:
    Date (created): 2004-05-12 01:03:00
    Date (last access): 2004-07-23 15:16:46
    Date (last write): 2004-05-12 01:03:00
    Filesize: 744960
    Attributes: archive
    MD5: ABF5BA518C6A5ED104496FF42D19AD88
    CRC32: 5587736E
    Version: 0.1.0.3)

Przejrzyj je i spojrzyj na podejrzane dll, jak znajdziesz podejrzanego to:
    wejdź w regedit i wyszukaj wszystkie wpisy z tym Dll-em i usuń je
    następnie zrestartuj kompa, powinno zadziałać na dwie próby wyszły
    dwie czyli 100% skuteczności
  • #5 757627
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    panel sterowania dodaj/usuń programy, jak nie pomoże, to Start->Uruchom->"msconfig" w zakładce Autostart jest wszystko, co uruchamia się przy starcie systemu, niepotrzebne odznaczyć, zlokalizować (ścieżka dostępu jest podana) i usunąć, jak nie pomaga: c:\Program Files\Internet Explorer\Plugins gdzieś tu ten śmieć (*.dll) siedzi, zlokalizować i usunąć. Powinno pomóc
  • #6 758745
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 759181
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    :arrow: Wojtek Płonka
    Jak zainstalować hot-searches.com? :D
    Poważnie pytam, bo jak nie zainstaluję, to nie będę wiedział, jak odinstalować.
    -----------
    Znalazłem to, nie jesteś sam :D
    http://forum.gladiator-antivirus.com/index.ph...37805689030a&showtopic=11932&st=0&#entry41507

Po pierwsze wyłączyć Internet Explorera.
    c:\windows\system32\ usunąć pliki xplugin.dll, tmksrvu.exe i tksrv98.exe
    W rejestrze usunąć wszystkie klucze zawierające "hot-searches.com" i "lender-search.com", "81.211.105.69" i "81.211.105.68"
    te ostatnie to IP jakichś firm, piszą też, żeby w rejestrze pozamieniać wszystkie j.w na swoją stronę domową, tego nie rozumiem, bo pisali, żeby je usunąć.
    usunąć cały katalog c:\windows\nsdb - normalnie w windach nieobecny ( u mnie go nie ma)

To powinno działać, bo ktoś pisał, że tak zrobił i się udało
  • REKLAMA
  • #8 759193
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    niemozliwe zeby CWShredder by sobie z tym nie poradzil, chyba nie czytales do konca tego co podalismy powyzej...
    Załączniki:
    • CWShredder.exe (143.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 759940
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 759982
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Cytat:

OK. Zrobiłem tak jak napisałeś i co się okazało:
    1. nie znalazłem plików: xplugin.dll, tmksrvu.exe jedynie znalazłem tksrv98.exe i go usunołem
    2. rejestr był czysty i nic takiego nie znalazłem co napisałeś powyrzej
    3. nie znalazłem folderu :c:\windows\nsdb
    Jednym słowem coś innego go blokuje.
    Strona ta ładuje się nadal.
    Aha i jeszcze jedno bardzo często znajdowałem dojścia do programów które przy każdym uruchomieniu komputera miały za zadanie automatycznie zmieniać stronę startową. Zainstalowałem 3 rożne i przy każdym starcie komputera programy te wykonywały nieprawidłowe operacje. Według mnie ten dialer (czy jakiś inny syf) był przygotowany już na takie ewentualności.

Zainstaluj: Spyware Blaster
    Zainstaluj: iefix.reg
    Użyj programu HijackThis i przeglądnij jego log. Więcej poczytasz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic145141.html
  • #11 760073
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Wojtek wrzuć na forum log z HijackThis.
    Samemu mozna coś przeoczyć ,"co dwie lub kilka głów to nie jedna" :wink: :wink: :wink: :wink:
  • #12 760082
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 760098
    BENO99
    Poziom 26  
    Witam
    W programie HijackThis po skanowaniu systemu Masz możliwość zapisu raportu skanowania do logu textowego.
    Wklej ten log na forum
    :wink: :wink: :wink:
  • #14 760108
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #15 760128
    BENO99
    Poziom 26  
    Na razie widze jeden niwłwściwy wpis:
    R1 - HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings,ProxyOverride = *hot-searches.com*;*lender-search.com*

Wyłącz przywracanie systemu
    Uruchom HijackThis
    Zazanacz "V" przy tym kluczu i i usun fixed
    I restart
  • #16 760132
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 760249
    BENO99
    Poziom 26  
    Sprawdz sytem czy przypadkiem nie ma pozostałości po tym trojanie:
    http://www.pestpatrol.com/PestInfo/t/trojandownloader_win32_esepor.asp

Użyj programu Pestpatrol lub antywira KASPERSKY.

Po tym co usuwałeś z sytemu można podejżewać że był lub jest obecny w Twoim systemie.
    :wink: :wink: :wink: :wink:

Update
    I usun jeszcze ten wpis:
    O16 - DPF: {15AD4789-CDB4-47E1-A9DA-992EE8E6BAD6} -
    http://public.windupdates.com.....................................

Nie klikać na link

Po wpisaniu adresu w przeglądarke automatycznie ściąga trojana
    Trojan Downloader WIN32.Briss.a
    Zainfekowany plik BridgeX.dll :wink: :wink: :wink:
    http://www.pestpatrol.com/PestInfo/b/bridge.asp
  • #18 760287
    md
    Poziom 41  
    Cytat:

Oby cie to nie zdziwiło już to zrobiłem i wszystko było pięknie i ładnie puki nie zestartowało się ponownie kompa. Wszystko wruciło do stanu poprzedniego. Tak mi się zdaje że bez formatu się nie obejdzie.
    Dzięki za posty.

Pozostajesz przy półśrodkach. Znalazłeś tylko jeden wpis do rejestru i to Cię zadowoliło. Dopóki nie usuniesz wszystkich wpisów w rejestrze i plików na dysku twardym, to problem będzie powracał. Wybrałeś najgorszą z metod rozwiązywania tego typu problemów - formatowanie dysku.
    W logu Hijacka były na pewno pozostałe "komponenty" złośliwca. Trzeba było je wszystkie usunąć. Do tego, analizując dokładnie log HijackThis, można usunąć wiele innych niewykrytych przez Ciebie trojanów lub Spyware.
  • #19 760680
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 760763
    md
    Poziom 41  
    Wojtek Płonka napisał:

Tak może wybrałem najgorszą drogę rozwiązania tego problemu (po przez formatowanie) ale chyba jeszcze najszybszą (z owym problemem borykam się już dwa tygodnie) oraz najskuteczniejszą i najprostrzą.
    Jeszcze raz dziękuję za wszystkie posty.

Gratuluję superszybkiego komputera. :)

1. U mnie na najszybszej maszynie instalacja oprogramowania zajmuje mi z całą pewnością ponad 2 godziny. Celowo piszę OPROGRAMOWANIA, bo nie wystarczy postawić Windows. Potem instalacja aktualizacji krytycznych i innych, przydatnych na codzień, instalacja antywirusa, zapory ogniowej, pakietu biurowego, oprogramowanie nagrywarki, DVD, kodeki. Na koniec konfiguracja skrzynek pocztowych, klientów ftp, GG, Tlen. Nie zapominam również o oprogramowaniu do skanera, aparatu cyfrowego, drukarki. I na deser konfiguracja sieci. A po to, by na przyszłość nie mieć takich przygód jak Ty: instalacja Ad-Aware, CWsChreddera, Hijack, Spywareblaster, Iefix itp.
    Nie przesadzę, jeśli napiszę, że razem zbierze się ok. 4 godzin siedzenia przy komputerze.

2. Uruchomienie programu HijackThis, analiza logu, usunięcie intruzów - około 5 minut.

Jeżeli umiesz liczyć, to zastanów się, co trwa krócej?
  • #21 760854
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    md napisał:
    Potem instalacja aktualizacji krytycznych i innych, przydatnych na codzień, instalacja antywirusa, zapory ogniowej, pakietu biurowego, oprogramowanie nagrywarki, DVD, kodeki. Na koniec konfiguracja skrzynek pocztowych, klientów ftp, GG, Tlen. Nie zapominam również o oprogramowaniu do skanera, aparatu cyfrowego, drukarki. I na deser konfiguracja sieci. A po to, by na przyszłość nie mieć takich przygód jak Ty: instalacja Ad-Aware, CWsChreddera, Hijack, Spywareblaster, Iefix itp.
    Nie przesadzę, jeśli napiszę, że razem zbierze się ok. 4 godzin siedzenia przy komputerze.

nie chce zmieniac tematu, tu jest mniej wiecej z roznymi wskazowkami forumowiczow opisane co i jak po kolei... https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic154720.html
    po 2 - nie mozliwe, by albo HijackThis albo CWShredder sobie z tym nie poradzili... mialem taki problem ostatnio i CWShredder w 15 sekund wykonal egzekucje :) nie ma chyba sensu probowac inaczej.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na automatycznej zmianie strony startowej przeglądarki na hot-searches.com, mimo skanowania antywirusem bez wykrycia zagrożenia. Zalecane jest użycie narzędzi takich jak Spybot Search & Destroy (tryb zaawansowany, opcja BHO's), HijackThis do analizy i usuwania podejrzanych wpisów w rejestrze oraz plików systemowych powiązanych z hot-searches.com i lender-search.com. Należy sprawdzić autostart systemu przez msconfig i usunąć niepotrzebne wpisy, a także ręcznie usunąć pliki takie jak xplugin.dll, tmksrvu.exe, tksrv98.exe oraz katalog c:windowsnsdb, jeśli istnieje. W rejestrze trzeba usunąć klucze zawierające adresy IP i nazwy związane z infekcją. Programy typu Spyware Blaster i iefix.reg mogą wspomóc ochronę. Problem może być spowodowany obecnością trojana downloadera (np. WIN32.Briss.a) i zainfekowanych plików (np. BridgeX.dll), dlatego rekomendowane jest użycie PestPatrol lub Kaspersky do dokładnego skanowania i usuwania zagrożeń. Usunięcie pojedynczych wpisów nie rozwiązuje problemu, gdyż infekcja przywraca zmiany po restarcie systemu. Formatowanie dysku jest ostatecznością, ale często najszybszym rozwiązaniem. Analiza logów HijackThis i usuwanie wszystkich komponentów malware jest kluczowe dla trwałego usunięcia problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA