logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Funkcjonowanie elektrody?

robertwojciak 01 Feb 2010 18:37 3239 39
ADVERTISEMENT
  • #1 7627801
    robertwojciak
    Level 13  
    Help: 4
    Rate: 30
    Witam. Boli mnie to troche wiec pisze. Nie wiem czy tylko mi sie tak wydaje ale Elektroda zaczyna być straszna w urzytkowaniu. Moderatorzy udają cwaniaków i chcą czasem za bardzo pokazać swoją ważna funkcję wywalając do kosza rzeczy, które ich zdaniem są głupie. Nie pozwalają sie tym samym wytłumaczyc osobie piszącej post. Do tego nabijają sobie punkty ( nie tylko oni zreszta) podpowiedziami, które akurat nie są głównym tematem postu. Moim skromnym zdaniem powiem, że nie wszyscy są tak wspaniali jak Oni i prosił bym o troche wyrozumiałości.
    Czy to tylko ja mam takie odczucia???
  • ADVERTISEMENT
  • #2 7627840
    Xylometazolin!
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 264
    Rate: 856
    robertwojciak wrote:
    Witam. Boli mnie to troche wiec pisze. Nie wiem czy tylko mi sie tak wydaje ale Elektroda zaczyna być straszna w urzytkowaniu. Moderatorzy udają cwaniaków i chcą czasem za bardzo pokazać swoją ważna funkcję wywalając do kosza rzeczy, które ich zdaniem są głupie. Nie pozwalają sie tym samym wytłumaczyc osobie piszącej post. Do tego nabijają sobie punkty ( nie tylko oni zreszta) podpowiedziami, które akurat nie są głównym tematem postu. Moim skromnym zdaniem powiem, że nie wszyscy są tak wspaniali jak Oni i prosił bym o troche wyrozumiałości.
    Czy to tylko ja mam takie odczucia???

Co to znaczy "urzytkowaniu"?
  • ADVERTISEMENT
  • #3 7627862
    robertwojciak
    Level 13  
    użytkowaniu - sorki teraz lepiej??
  • #4 7627866
    Afcht
    Level 30  
    Help: 32
    Rate: 82
    Heh i lubią badzo dawać bany za regulamin 8.1 w ''Na wesoło HydePark''.
    Ciekawe co by zrobili bez ''Kosza''?
  • #5 7627901
    LuckyDj
    Level 33  
    Help: 186
    Rate: 192
    Bo jakiś czas temu wszyscy marudzili, że elektroda schodzi na psy, jest zbiorem dzieci neo, których interesuje tylko jak podłączyć diodę żeby migała pod basss.

Moderatorzy (którzy wytrzymali) starają się doprowadzić to forum do porządku.
    To wchodzi w krew i czasami zdarzają się takie sytuacje.
    Mój temat też nie raz trafił do kosza, czy piaskownicy, choć nic początkującego w swoim doświadczeniu nie widzę.

Po prostu - "moderator też człowiek"
    Co do nabijania punktów, to zapewniam Cię, że nie mają nawet takiej potrzeby, bo wszystkie załączniki zawarte na forum i tak maja dostępne za darmo ;)

Pozdrawiam

Nikogo nie bronię, sam się wk**wiam jak mój post leci do kosza, bo ktoś tam coś tam sobie pomyślał inaczej jak ja.
  • #6 7627963
    robertwojciak
    Level 13  
    Wszystko rozumiem, jednak nie wszyscy są tacy wspaniali. Czy to znaczy, że oni nie zasługują na pomoc? Ja akurat jestem dyslektykiem tzn zaniżam poziom elektrody:)
    Co do regulaminu 8.1
    Wydaje mi sie że moderatorzy też powinni dawac przykład.....
  • #7 7628025
    Futrzaczek

Help: 538
    Rate: 520
    Przeczytaj regulamin:
    Quote:
    15. Wszyscy polscy użytkownicy forum podlegają tej samej ocenie w zakresie: poprawnej pisowni, ortografii i sposobu logicznego formułowania myśli. Nie jest stosowana żadna taryfa ulgowa dla użytkowników z różnymi dysfunkcjami w tym zakresie.

Wtedy wszystko staje się jasne.
    Company Account:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Company Website: https://elektronika.top/
  • #8 7628110
    robertwojciak
    Level 13  
    Nie miałem na celu by się tu ktoś użalał nad moim stanem. Sam sie nie użalam :) i mam to w 4literach wkońcu nie kończyłem polonistyki. Poza tym wole fachowca co umie coś zrobić niż tego, który umie dobrze gadać.
    ps "Wzystko" jest względne. Zależy kto pisze.:D
  • #9 7628117
    LuckyDj
    Level 33  
    Przeca jest guzior "pisownia", więc żadne "dys" nie grozi.
    Quote:
    wole fachowca co umie coś zrobić niż tego, który umie dobrze gadać

Tu się zgodzę, ale czasem nawet nie idzie przeczytać o co chodzi :)
    Futrzaczek - widziałem! :P
  • #10 7628140
    Afcht
    Level 30  
    Help: 32
    Rate: 82
    Szkoda pisać w tym temacie bo zaraz wyląduje do kosza z dopiskiem <<<<8.1>>>.
  • ADVERTISEMENT
  • #11 7628242
    Xylometazolin!
    Help: 264
    Rate: 856
    radek2007 wrote:
    Szkoda pisać w tym temacie bo zaraz wyląduje do kosza z dopiskiem <<<<8.1>>>.

A tak nie jest?
  • ADVERTISEMENT
  • #12 7628358
    robertwojciak
    Level 13  
    A niech leci do "kosza". Dobrze, że do więzienia za to nie wsadzają.
    ps. Nikt mi chociaż nie zarzuci, że punkty nabijam.:D
  • #13 7628385
    LuckyDj
    Level 33  
    Nabijasz punkty! :)
  • #14 7628422
    robertwojciak
    Level 13  
    Według tego co tu jest napisane za odpowiedz jest (0pkt). Jeżeli jest inaczej to przepraszam. Już nie pisze.
  • #15 7628433
    LuckyDj
    Level 33  
    No przecież żartowałem... Ten uśmieszek to uśmieszek, a nie taka żółta kropka.
  • #16 7628472
    pio102201
    Level 16  
    Help: 1
    Rate: 85
    robertwojciak
    Zgadzam się z tobą w 100% zero możliwości korekty po prostu odrazy kosz
  • #17 7628490
    Błażej
    Help: 1923
    Rate: 3620
    :robertwojciak - to oprócz zaświadczenia o dysleksji, przedstaw też zaświadczenie o daltonizmie lub poważnej wadzie wzroku. Bo każda przyzwoita przeglądarka ma zaimplementowany słownik i podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy. Oraz przedstaw zaświadczenie o tym, że nie możesz użyć funkcji PISOWNIA przed wysłaniem postu. Jak widzisz, są narzędzia wspomagające pisanie i tylko od twojego lenistwa zależy, czy z nich korzystasz.
    :LuckyDj - to dział darmowy, nie łapiesz tutaj punktów ;)
    Co do gromadzenia punktów przez moderatorów, to jest to bardzo dobry dowcip.
    Rejestrując się na forum ZOBOWIĄZALIŚCIE SIĘ do przestrzegania regulaminu i zasad obowiązujących. Oczywiście, nikt nie przeczytał tego, co podpisał, a potem są żale i pyskowanie. Panie autorze wątku, powiedz mi, co mam zrobić z użytkownikiem, który na zwróconą uwagę o złamaniu regulaminu, pisze mi:
    Quote:
    Ja tu nie wszedłem po to zeby czytać regulaminy

Czyli co? Jakiś wybitniak z niego? Dziecko specjalnej troski? Wymaga innego traktowania od reszty? Dlaczego? A jak zostawię twórczość jego i jego podobnych, to zaraz założysz wątek o tym, jak to poziom leci i coraz więcej nędzy tutaj?
  • #18 7628523
    neo_dc
    Level 32  
    Help: 178
    Rate: 211
    Tu moim zdaniem nie chodzi o to. Moim zdaniem po prostu szybkość niektórych M jest aż za wielka ;)

Np. napiszę temat, nie zdąży nikt odpowiedzieć, a temat ląduje w kosztu z dopiskiem pkt jakiśtam bądź bez jakiegokolwiek dopisku. A można by napisać do użytkownika - proszę poprawić temat, albo chociaż po usunięciu wysłać maila ze wskazówką - było, poszukaj, albo podać linka do tematu w którym zagadnienie było omawiane.

Oczywiście niektórzy M tak robią i chwała im za to, ale są i tacy 'w gorącej wodzie kąpani' ;)
  • #19 7628592
    robertwojciak
    Level 13  
    Błażej wrote:
    :robertwojciak - to oprócz zaświadczenia o dysleksji, przedstaw taż zaświadczenie o daltonizmie lub poważnej wadzie wzroku. Bo każda przyzwoita przeglądarka ma zaimplementowany słownik i podkreśla na czerwono błędnie napisane wyrazy. Oraz przedstaw zaświadczenie o tym, że nie możesz użyć funkcji PISOWNIA przed wysłaniem postu. Jak widzisz, są narzędzia wspomagające pisanie i tylko od twojego lenistwa zależy, czy z nich korzystasz.
    :LuckyDj - to dział darmowy, nie łapiesz tutaj punktów ;)
    Co do gromadzenia punktów przez moderatorów, to jest to bardzo dobry dowcip.
    Rejestrując się na forum ZOBOWIĄZALIŚCIE SIĘ do przestrzegania regulaminu i zasad obowiązujących. Oczywiście, nikt nie przeczytał tego, co podpisał, a potem są żale i pyskowanie. Panie autorze wątku, powiedz mi, co mam zrobić z użytkownikiem, który na zwróconą uwagę o złamaniu regulaminu, pisze mi:
    Quote:
    Ja tu nie wszedłem po to zeby czytać regulaminy

Czyli co? Jakiś wybitniak z niego? Dziecko specjalnej troski? Wymaga innego traktowania od reszty? Dlaczego? A jak zostawię twórczość jego i jego podobnych, to zaraz założysz wątek o tym, jak to poziom leci i coraz więcej nędzy tutaj?

"taż" - masz 100% racji to chyba lenistwo
  • #20 7628625
    Hucul
    Level 39  
    Help: 382
    Rate: 469
    Czasem sam uważam , że niektóre tematy zbyt szybko lądują w koszu . Wolę jednak takie działanie niż zalanie Elektrody masą śmieci .
  • #21 7628631
    robertwojciak
    Level 13  
    neo_dc wrote:
    Tu moim zdaniem nie chodzi o to. Moim zdaniem po prostu szybkość niektórych M jest aż za wielka ;)

Np. napiszę temat, nie zdąży nikt odpowiedzieć, a temat ląduje w kosztu z dopiskiem pkt jakiśtam bądź bez jakiegokolwiek dopisku. A można by napisać do użytkownika - proszę poprawić temat, albo chociaż po usunięciu wysłać maila ze wskazówką - było, poszukaj, albo podać linka do tematu w którym zagadnienie było omawiane.

Oczywiście niektórzy M tak robią i chwała im za to, ale są i tacy 'w gorącej wodzie kąpani' ;)

chyba sedno całej sprawy.
  • #22 7628702
    Taenia_Saginata
    Level 31  
    Help: 38
    Rate: 111
    Hucul wrote:
    Czasem sam uważam , że niektóre tematy zbyt szybko lądują w koszu .

Ja też. Dałem sobie przez to spokój z pomaganiem z PKMu i rysunku bo wszystkie tematy w których coś napisałem zaraz wylatywały.
  • #23 7628879
    Błażej
    :neo_dc - skoro wątek łamie zasady i zostały one wypunktowane, to chyba nawet lepiej, że nie ma tam dyskusji. I to twoim obowiązkiem jest przestrzegać wymogów forum, a moderatora tego pilnować. Uwierz mi, że i tak mamy sporo roboty, a pisanie PW czy próśb do użytkowników nie ma sensu. Jest to gremialnie ignorowane. Wiem, bo sam to praktykowałem. 90% moich próśb o poprawę tego, czy owego było olewanych. Więc robiłem podwójną robotę. W tej chwili na przykład popularne jest stwierdzenie piszących:
    Quote:
    jak napisałem w złym dziale, to proszę przenieść

lub podobnie. A to chyba sam użytkownik powinien zadbać o to, by pisać gdzie trzeba. Ale woli z premedytacją zwalić robotę na modów.
    :Taenia_Saginata - niemal z automatu lecą wszelkie wątki z cyklu, mam do zrobienia zadanie, napisania pracę, zrobienia rysunek, projekt, itd, gdzie nie nie widać za grosz wkładu własnego autora w rozwiązanie swojego problemu. Rejestruje się taki i wymaga wręcz, by podesłać mu materiały, bo obudził się z ręką w nocniku. A co robił przez całe pół roku? Zresztą wysyp tego typu wątków występuje regularnie dwa razy w roku. I często po prostu nie ma sensu pomagać leniom.
    :robertwojciak - po prostu BRAWO! Zamiast się ustosunkować do wypowiedzi, to dopieprzyłeś się do literówki. Jeszcze raz BRAWO! Aleś mi dowalił. Jak inteligentnie! Zresztą, jak sobie wpiszesz tak napisany wyraz i klikniesz tą funkcję, której to nigdy nie używasz, to zobaczysz, że jest on uważany za poprawny.
  • #24 7629067
    robertwojciak
    Level 13  
    Błażej nie denerwuj sie proszę. Nie mam na celu Was atakować czy coś w tym stylu. Robicie dobrą robotę jednak proszę (chociaż sam sie nie ustosunkowałem do twojej odpowiedzi Błażej) o większą wyrozumiałość, ponieważ niektóre tematy nie mają szansy zaistnieć chociaż są całkiem ciekawe. Nie rozumiem wypowiedzi "niemal z automatu lecą wszelkie wątki z cyklu" bo przecież mógłby to zrobić zwykły program i Błażeju miałbyś wiele mniej roboty.
    Zresztą są i tacy co pomogą i leniom.
    Ja uważam, że czasem nie warto jest wymyślać coś co jest juz wymyślone i wystarczy sie zapytać. Takie np. koło :D
    Pkt 7 Regulaminu mówi o prawie, z którego Błażeju widze że nie korzystasz.
    Niestety robi sie tu niezdrowa atmosfera wiec warto to skończyć.
    Przepraszam wszystkich (Ciebie Błażeju szczegółnie), których uraziłem i Pozdrawiam.
  • #25 7629135
    pio102201
    Level 16  
    neo_dc
    Dokładnie zamiast karać często nie doświadczonego użytkownika kasowaniem jego tematu bez możliwości jego korekty moderatorzy powinni się zająć tematami która zaczynają się rozwijać bardzo rozwlekle odbiegające od pierwotnego tematu i tam wielokrotnie (dużo częściej niż w pisanych tematach ) są łamany regulamin odnośnie lenistwa i powtarzania tematów i znalezienie czegoś w tych ,, Tematach" jest strasznie trudne szczególnie dla amatora Wiec dla mnie jeżeli ktoś założy sensowny jednolity temat który może sie powtarzał w innym temacie na st14 a w drugim ma st45 będzie lepsze (kwestia będzie wyjaśniona a w dodatku znalezienie jej później przez innego użytkownika będzie dużo łatwiejsza)Oczywiście jeżeli ktoś perfidnie łamie regulamin to nie powinno być litości ale można kogoś nakierować Błażej napisał że ma dużo roboty, forum się rozwija wiec może trzeba zwiększyć ilość moderatorów?
    Pozdrawiam
  • #26 7629159
    Błażej
    Tu się nie da nic zautomatyzować niestety. Za dużo "zmiennych" by działało to poprawnie. Pomysłowość niektórych też potrafi zaskoczyć.
    Do kosza lecą skamlenia o materiały do prac i rozwiązywanie zadań, gdzie autor nie skalał się odrobiną własnej pracy. Czemu mamy za nich to odrabiać? Jak się uczył i co robił przez cały semestr? A żeby było weselej, to jeśli wszyscy się tak uczą, to strach do lekarza iść :D
    I po co kolejny raz rozwijać wątek o podłączaniu diod do głośnika? Bo znowu komuś nie chciało się poczytać tego, co tu już napisano. A takich tematów jest co dzień kilka!
    Zresztą, wejdź do działu KOSZ, a w drugim oknie otwórz sobie Regulamin. Poczytaj i sprawdź, co jest nie tak. W razie wątpliwości zapraszam z pytaniami na PW.
  • #27 7629168
    neo_dc
    Level 32  
    Help: 178
    Rate: 211
    Błażej wrote:
    :neo_dc - skoro wątek łamie zasady i zostały one wypunktowane, to chyba nawet lepiej, że nie ma tam dyskusji. I to twoim obowiązkiem jest przestrzegać wymogów forum, a moderatora tego pilnować. Uwierz mi, że i tak mamy sporo roboty, a pisanie PW czy próśb do użytkowników nie ma sensu. Jest to gremialnie ignorowane. Wiem, bo sam to praktykowałem. 90% moich próśb o poprawę tego, czy owego było olewanych. Więc robiłem podwójną robotę.

Wcale nie wątpię, nawet dostrzegam poprawę pod względem trollowania na elce, czasem aż widać, że wpisanie hasła w google trwałoby 100 razy krócej i przyniosłoby 10 razy więcej wyników.

Sam jednak miałem dość niedawno problem, aha, pytanie było o przetwornicę, przy czym zaznaczyłem, że nie interesują mnie układy AVT znane na elce i chętnie poznam coś innego. Po rozpoczęciu dyskusji temat wylądował w koszu z adnotacją pkt jakiśtam, było. Nawet nie zdążyłem się ustosunkować do wypowiedzi innych userów w założonym przeze mnie temacie. Sam widzisz, że to trochę nierozsądne. Właśnie o takie niezbyt przemyślane działania mi chodzi, co do reszty nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń :)

Pozdrawiam :)
  • #28 7629258
    Błażej
    Niestety :neo_dc, bo tutaj już WSZYSTKO było :D Brzmi zabawnie, ale to chyba prawda. Często materiały są dostępne, ale trudno je znaleźć, bo jest to w dyskusji zatytułowanej tak, ze w życiu byś się domyślił, że to o tym, czego szukasz. Stąd też próby dbałości o poprawność w tej materii. Nie znam wspomnianego przez ciebie wątku, ale też nie będę się teraz bawił w indywidualne rozpatrywanie, zwłaszcza, że nie ja go moderowałem. W razie wątpliwości zawsze możesz zapytać właściwego moderatora.
    A zasada z korzystania z forum jest taka:
    - sprawdzam w sieci,
    - sprawdzam forum,
    - pytam.
    A najczęściej te dwa pierwsze kroki są pomijane.
    Raz jeden ancymon, co to pytał o podłączenie diod, miał wielkie pretensję, że przeniosłem jego wątek do kosza. A to dlatego, że on "nie miał zamiaru czytać iluś stron tylko wolał zapytać", jak to mi wspaniale napisał...

PS. Znam też inną stronę, na której wszystko już było, ale na szczęście dotyczy ona całkiem innej dziedziny (ciekawe, o czym teraz pomyślicie)...
  • #29 7629301
    pio102201
    Level 16  
    Błażej to co piszesz oczywiście masz racje jeśli chodzi o odrobienie pracy domowej czy banalnie prostych spraw ale gdy próbuje założyć temat który na pewno nie było na forum (Chyba że w tych cztredziesto działowych tematach gdzie treść ich odbiegają od pierwotnych tematów ) jest kasowany i muszę rozwiązywać problem na czyimś temacie robiąc bałagan czego bardzo osobiście nie lubię
  • #30 7629354
    LuckyDj
    Level 33  
    Popatrz Błażej tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1430716.html

Nie wkurzyłbyś się na moim miejscu?
    Ale ok, nadal czekam na odpowiedź, choć temat pewnie jest już na 200 stronie działu i nikt go nawet nie znajdzie...

Pozdrawiam

PS: A bałagan to był, jest (i miejmy nadzieję, że już nie będzie) w "Opto" ;)

Topic summary

✨ Użytkownicy forum Elektroda wyrażają niezadowolenie z działania moderatorów, którzy często usuwają posty bez możliwości ich poprawy, co prowadzi do frustracji. Krytyka dotyczy również surowości regulaminu, który nie zawsze uwzględnia kontekst i potrzeby mniej doświadczonych użytkowników. Wiele osób zauważa, że niektóre tematy są zbyt szybko przenoszone do kosza, co ogranicza swobodną wymianę informacji. Użytkownicy apelują o większą wyrozumiałość ze strony moderatorów oraz o możliwość korekty postów, aby uniknąć chaosu na forum. Wskazują również na problem z dostępnością informacji, które są często trudne do znalezienia w gąszczu tematów.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT