logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku we wzmacniaczu Voice Kraft 1200 W po naprawie zasilania

gumiarz 02 Lut 2010 15:00 7124 9
REKLAMA
  • #1 7631808
    gumiarz
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam

chciałem sie dowiedzieć czemu mój wzmacniacz nie ma dzwięku wczesniej padło zasilanie
    to naprawiłem natomiast po obu stronach nie ma sygnału dzwieku nie mam schematu a moze ktoś miał ten sam problem co ja wiec niech cos wiecej napisze wysyłam w załaczniku zdjecie wzmacniacza.
    Załączniki:
    • Brak dźwięku we wzmacniaczu Voice Kraft 1200 W po naprawie zasilania Obraz 002.jpg (1.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 7632394
    mirekgnd
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    skoro ,twierdzisz iż zasilanie naprawiłeś, to sprawdż zasilanie m.cz czyli +/-15V na diodach zenerkach są takie dwie( duże czerwone z czarnym paskiem). Zasilaja wzmacniacze operacyjne (te małe 8 nogowe )sprawdz czy jest napięcie na końcówkach mocy .Powinno być+/-25 do+/-30V.Powinno być symetryczne.Jesli nie jest sprawdz sprzęg masy.I pamiętać należy iż wymieniamy WSZYSTKIE tranzystory w przetwornicy.Sprawdza sie to w praktyce a zaniedbanie tej kwestii może utłuc resztę dobrych elementów.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 7632496
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    I załącz zdjęcie zgodnie z regulaminem...chcesz pomocy, a za transfer chcesz punkty...
  • #4 7632809
    gumiarz
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    oki wszystko pomierze tak opisane zostało jak cos dam znac w kazdym razie dziekuje za pomoc
  • #5 7828627
    tytan0007
    Poziom 10  
    Witam
    Nie chce zakładać nowego tematu o tym samym wzmacniaczu więc napiszę tutaj.
    Otóż mam taki sam wzmacniacz i po podłączeniu go miga dioda czerwona protect.Nie mam pojęcia gdzie co sprawdzić miernikiem żeby ewentualnie wykryć usterkę, nie wiem która to dioda zenera itp(miernikiem się umie jakby co obsługiwać po prostu nie znam się na takiej elektronice).Jeśli by ktoś mógł mi powiedzieć(na podstawie zdjęcia które zamieścił gumiarz) gdzie mam przystawić kable od miernika byłbym bardzo wdzięczny.Co uzyskałem niezwłocznie napisze w celu ustalenia ew. usterki.

Pozdrawiam i proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #6 7831243
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Oddaj do serwisu, będzie lepiej.
  • #7 10508077
    bart1527
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    wpadł mi w ręce Voice Kraft 800, (wiem że to bubel, ale taki się trafił...) z świecącą się diodą protect, więc wymieniłem końcówki parami (1695 i 4468), wymieniłem IRFZ34N x2, TL494 i jedną diodę (bo drugiej nie mogłem dostać). Po pierwszym podłączeniu po paru sekundach poleciał dymek mniej więcej z miejsca zaznaczonego na zdjęciu (mniej więcej bo był skręcony i z tej kratki w obudowie się wydobył) od razu go odłączyłem. Teraz już nie świeci protect, ale z jednej strony bardzo się grzeje i nie ma dźwięku...
    Proszę o jakąś podpowiedź co jeszcze można zrobić, co pomierzyć, sprawdzić, może uda się go ożywić...?
    Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Brak dźwięku we wzmacniaczu Voice Kraft 1200 W po naprawie zasilania
  • REKLAMA
  • #8 10509414
    Jarecki669
    Poziom 21  
    A może teraz miernik do ręki? Czy wymieniamy znowu "na pałę"? Bo o pomiarach jakoś nic nie piszesz.
  • #9 10510791
    bart1527
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Jarecki669 - dzięki za zainteresowanie. Wiesz, nie jestem elektronikiem, ale czasem w wolnej chwili lubie sobie coś podłubać. Nie wiem co tam mierzyć, bo się na tym nie znam, ale chętnie się czegoś naucze. Poczytałem troche co tam sie mogło zpalić i kupiłem wszystkie możliwe tranzystory (i tak były tańsze niż sama przesyłka, więc dużo nie ryzykowałem). Jak możesz mnie troche poprowadzić z tym miernikiem co mam pomierzyć to będę wdzięczny.
    Pozdrawiam.
  • #10 10511104
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Na początek sprawdziłbym poprawność pracy przetwornicy - czyli okolice diod prostowniczych. Podnieś zasilanie do końcówek mocy i sprawdź czy są poprawne zarówno "+" jak i "-".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku we wzmacniaczu Voice Kraft 1200 W po naprawie zasilania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięcia zasilania na diodach Zenera oraz końcówkach mocy, które powinny wynosić +/-25 do +/-30V. Wskazują również na konieczność wymiany wszystkich tranzystorów w przetwornicy, aby uniknąć uszkodzenia innych komponentów. Pojawiają się także pytania o pomoc w diagnozowaniu problemów z diodą protect oraz pomiarami przy użyciu miernika. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i wskazówkami dotyczącymi naprawy wzmacniaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA