logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg i prędkość iPlusa z modemem Huawei E156G?

i_am_tami 02 Lut 2010 18:34 5760 8
REKLAMA
  • #1 7632861
    i_am_tami
    Poziom 10  
    Witam!
    Od kilku dni korzystam z iPlusa, posiadam modem Huawei E156G HSDPA 3.6 i mam dwie kreski zasięgu EDGE, a chciałbym mieć większy.
    Wiem, że jest kilka możliwości zwiększenia prędkości i zasięgu. Rozważam zakupienie anteny kierunkowej lecz nie wiem jakie muszę spełniać kryteria.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7633055
    adamos4
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam mam iplusa od kilku miesięcy i czy mam 2 czy 4 kreski zasięgu (zależnie od pogody) to w prędkości nie ma zbyt wielkiej różnicy też jestem na edge ale ze 2 razy zdarzyło mi sie tak że nie było żadnej kreski a net dostawał speeda tyle że było 3g i to trwało góra 2 sec. Z tego co czytałem to antena kierunkowa pomaga ale musi sie (widzieć) z bts-em . sprawdz sobie na mapach jakie są bts-y- w twojej okolicy bo jak by sie udało złapać 3g to już będzie to nieżle śmigać (jak na iplusa) Dodam że u mnie w limicie mam średnio 25kb/s max 32 a po limicie ok.5kb/s. Sam rozważam zakup takiej anteny może by się dało utrzymać to 3g , gdybym miał jakieś50kb/s to by mi wystarczyło.obecnie mam taką małą antenkę na magnes(40 zeta) ale chyba zbyt wiele nie pomaga może jest bardziej stabilny.więcej info znajdziesz w necie jest tego multum. życzę powodzenia.
  • #3 7633096
    i_am_tami
    Poziom 10  
    BTS'a mam w odległości około 5km, mieszkam na osiedlu i od tego BTS'a dzieli mnie tez 1,5km lasu, czy jest to dużą przeszkodą?
  • REKLAMA
  • #4 7633206
    adamos4
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    nie jestem fachowcem ale myślę że przy tak niewielkiej odległości taka antena da wymierne korzyści , sprawdz sobie tez w jakiej technologii on nadaje . ja mam od swojego ok 4km nie ma większych przeszkód na drodze między nimi a i tak z małą antenką nie mam 5 kresek. a ten bts 3g co mi sie tak czasem pokaże jest ode mnie ok 25km za górą i lasami ,dziwne jest to zachowanie tych iplusów , myślę że chyba warto zainwestować w tą antene w sumie 100 zeta to nie fortuna a może będzie lepiej to śmigać. ps. napisz ile kb/s wyciągasz.
  • REKLAMA
  • #5 7633247
    i_am_tami
    Poziom 10  
    Do 20- 25 kb/s mi wyciągnie.
  • REKLAMA
  • #6 7634122
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7634841
    i_am_tami
    Poziom 10  
    To opłaca mi się kupno anteny?
  • #8 7634912
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Witam. Ja mam modem 169. Do niego antenę kierunkową UMTS 13dBi + 10m kabla firmy DIPOL ATK-16/2GHz. Mogę polecić bardzo dobra. Ja za nią dałem razem z przejściówką 164zł. Mój BTS jest w odległości 11km w tym że anteny się widzą. Ponieważ BTS jest na kominie ciepłowni i widać go przez lornetkę przy dobrej pogodzie. Sygnał na 3 kreski 3G/HSDPA. W tym że prędkość ściągania są różne. Najwięcej co mi udało się wyciągnąć to około 200kB/s wcześnie rano jak ruch jest mały ale w moim przypadku koło 20 jest najgorzej i może to być nawet 4kB/s łącznie z krótkimi przerwami pomimo że sygnał jest pingi nie przechodzą :-( Wtedy okazuje się że przełączenie się na EDGE/GPRS daje lepsze rezultaty :-) W moim przypadku opłaciło się bo rano w nocy i do południa w dzień mogę pohulać po necie a wieczorem się po wkurzać :-)
  • #9 7642015
    i_am_tami
    Poziom 10  
    Antena 15dBi powinna się sprawdzić. U mnie jest 1,5 km lasu, a to jest dość duża przeszkoda.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik korzysta z iPlusa z modemem Huawei E156G HSDPA 3.6 i ma problem z niskim zasięgiem (2 kreski EDGE). Rozważa zakup anteny kierunkowej, aby poprawić prędkość i zasięg. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że antena kierunkowa może przynieść korzyści, zwłaszcza przy odległości 5 km od BTS-a, mimo przeszkód terenowych, takich jak las. Wskazują również na różnice w prędkości w zależności od pory dnia oraz na możliwość przełączania się między technologiami EDGE i 3G. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi antenami i ich wpływem na jakość sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA