logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 urwany wahacz ,po wymianie przesunięty do tyłu.

jero22 03 Lut 2010 18:35 4500 9
REKLAMA
  • #1 7638106
    jero22
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Witam
    Wpadłem na mostek i mocno wykrzywiło wahacz i gałkę.
    Kupiłem wahacz i gałkę (używka)wymieniłem i okazało się że koło ociera dalej o nadkole ( przesunięte w tył)
    Mam pytanie,czy sposobami domowymi jestem w stanie to jakoś naprawić.
    Może można jakoś przesunąć kołyskę czy coś takiego.
    Wiem że po naprawach będę musiał zrobić zbieżność,ale jak sobie poradzić z tym problemem.
    Proszę was o jakąś rade.Zastanawiam się nawet nad zakupem czegoś nowego(nie drogiego).
  • REKLAMA
  • #2 7638134
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7638177
    jero22
    Poziom 14  
    Kolego wiem że należy ustawić zbieżność i kont pochylenia koła.
    Ja pytam jakie mogą być przyczyny tego że koło ociera o nadkole,jest przesunięte w tył.
    A myślę że amortyzator nie trzyma go tak z tyłu,bo po odkręceniu wahacza amortyzator daje się przesuwać w przód i tył swobodnie,ale sprawdzę go jutro dokładnie.
    Proszę o jeszcze jakieś rady.

Dodam ze odkręcałem śruby pod kołyska i wydaje mi się że tam jest wszystko w porządku.
  • REKLAMA
  • #4 7638229
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 7638280
    jero22
    Poziom 14  
    Patrzyłem od dołu po wymianie wahacza,wszystko wygląda w porządku.
    Dzięki za radę,wybiorę się do mechanika,tylko mam problem koło ociera o nadkole przy lekkim skręcie.

Jak by ktoś miał jeszcze jakieś rady czekam i z góry dziękuje.
  • #6 7638311
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    jak zgiąłeś wahacz to pewnie jeszcze amorek i zwrotnica.Te elementy krzywią się najczęściej.Jak bez problemu zamontowałeś wahacz to wykluczam krzywą belkę.Ewentualne przesunięcie belki można zmierzyć zwykłą miara zwijaną a pochylenie koła krótką poziomnicą.Są to pomiary które mogą naprowadzić na usterkę i nie zastąpią późniejszych pomiarów i regulacji na odpowiednim sprzęcie. Właściwie jorge83 udzielił już pełnej odpowiedzi a ja ją tylko rozwinąłem.
  • REKLAMA
  • #7 7638357
    jero22
    Poziom 14  
    Wahacz zamontowałem bez najmniejszych problemów, zwrotnicę też (pisałem wcześniej gałka,ale myślałem o zwrotnicy,to ten element co wchodzi do wahacza od strony koła).

Czyli został mi jeszcze amortyzator,wybuduję go jutro i sprawdzę(kiedyś już wymieniałem to nie powinno być problemów.

Dzięki, jutro napisze czy to wina tego amortyzatora.
  • #8 7638396
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    sprawdź czy od zwrotnicy przy kolizji nie odpadł kawałek rdzy.Powinieneś to zauważyć,bo jeśli tak to by świadczyło o skrzywieniu tego elementu.
  • #9 7638458
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7663905
    jero22
    Poziom 14  
    Witam
    Przepraszam że dopiero teraz opisuję skutki uderzenia,ale net mi padł.
    To do rzeczy.
    zawiozłem autko do mechanika.Po oględzinach dowiedziałem się ze jest przesunięta podłużnica(Znaczy ramę przesunęło).
    Mechanik powiedział że bez problemów to naciągnie.
    Wiec po wymianie wahacza,i wyciągnięciu ramy,samochód powinien teoretycznie się nadawać do jazdy.
    Samochód odebrałem od mechanika,Z kompletem nowych opon na przodzie (dodam że tamta opona z felgą były uszkodzone )i zrobieniu zbieżności.
    Jeździłem trochę, zachowuje się normalnie.

Dzięki za udział w dyskusji .
    ZAMYKAM TEMAT

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi 80 zgłosił problem po uderzeniu w mostek, który spowodował wygięcie wahacza i gałki, co skutkowało ocieraniem koła o nadkole. Po wymianie wahacza i gałki, koło nadal było przesunięte do tyłu. Użytkownik zastanawiał się nad domowymi sposobami naprawy oraz możliwością przesunięcia kołyski. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie stanu amortyzatora oraz zwrotnicy, a także konieczność wizyty u mechanika. Ostatecznie, po oględzinach, mechanik stwierdził przesunięcie podłużnicy, które zostało naprawione, a po wymianie wahacza i zbieżności samochód wrócił do normalnego stanu.
REKLAMA